Fostii proprietari pot da statul in judecata pentru retrocedarea imobilelor
Data: 07 June 2018, 15:36 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1898 afisari
Circa 26.400 de notificari pentru retrocedarea imobilelor, depuse de fostii proprietari, pe baza Legii 10/2001 la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor in urma cu cinci ani, si nesolutionate inca, pot cauta rezolvare in instanta, atrag atentia avocatii specializati in litigii si recuperarea imobilelor din cadrul societatii de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii.
Astfel, pe data de 20 mai 2013, au fost depuse la ANRP circa 53.000 de dosare de retrocedare, ce aveau termen de solutionare cinci ani (potrivit Legii 165/2013). Cum 26.400 din aceste dosare au ramas nesolutionate, iar termenul de cinci ani s-a implinit deja in luna mai 2018, fostii proprietari se pot adresa instantelor judecatoresti in vederea realizarii dreptului.
„Dosarele nesolutionate sunt, potrivit ANRP, in <asteptare>, ceea ce poate insemna ca pâna la solutionarea lor pot trece ani de zile. Potrivit regulamentului de functionare al ANRP, Autoritatea are obligatia de a rezolva circa 700 de dosare pe luna, asadar aproximativ 8.500 de dosare in decursul unui an. Asta inseamna ca, pentru a solutiona toate cele 26.400 de dosare in asteptare, ANRP are la dispozitie cel putin 3 ani. In raport cu termenul de solutionare al ANRP, un proces in instanta de fond poate dura aproximativ un an, mai ales daca apelezi la serviciile unui avocat specializat in recuperarea si retrocedarea imobilelor”, a spus Catalin – Radu Pavel (foto), Avocat Coordonator al societatii de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii.
Bucuresti conduce detasat topul oraselor cu cele mai multe notificari
Potrivit unei statistici consultate de societatea de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii, Capitala este in fruntea ierarhiei, cu cele mai multe notificari de retrocedare imobile, din care doar o parte au fost rezolvate.
Astfel, fostii proprietari ai imobilelor neretrocedate din Bucuresti au depus in total 24.600 de notificari. Capitala era urmata in acest top de Constanta, cu 3.100 de notificari, si Arad cu 890 de notificari.
Urmatoarele orase, in acest clasament erau: Buzau – 804 notificari, Sfântu Gheorghe (Covasna) – 476 notificari, Bacau – 431 notificari, Braila – 290 notificari, Sinaia – 233 notificari, Timisoara – 217 notificari, Curtea de Arges – 208 notificari.
„Ponderea covârsitoare a dosarelor care inca asteapta sa fie rezolvate in baza Legii 10/2001 este in Bucuresti. Cu cât mai repede sunt depuse dosarele in instanta, cu atât termenul de solutionare va fi mai rapid”, a precizat avocatul coordonator Catalin - Radu Pavel.
Societatea de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii s-a ocupat, de-a lungul timpului, cu succes, de dosare de retrocedare de anvergura. Un avocat specializat in litigii si retrocedarea imobilelor va stabili o strategie de administrare a probelor ce poate grabi solutionarea dosarului, atrag atentia avocatii specializati din cadrul echipei Pavel, Margarit si Asociatii.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii