Explicatiile PICCJ despre protocolul cu SRI si ICCJ
Data: 18 June 2018, 17:07 | autor: L.J. | 0 comentarii | 2127 afisari
Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, condus de Procurorul General Augustin Lazar (foto), a dat publicitatii luni, 18 iunie 2018, un comunicat de presa privind protocolul incheiat in 2009 cu Serviciul Roman de Informatii si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Conform PICCJ, protocolul a vizat exprimarea acordului institutiilor pentru crearea unui sistem informatic si de comunicatii (SIC), astfel incat transmiterea documentelor privind emiterea mandatelor de securitate nationala, elaborate in baza Legii nr. 51/1991 privind securitatea nationala si a Legii nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, sa fie realizata in format electronic. Parchetul General precizeaza ca nu au fost incheiate acte aditionale privind extinderea domeniului de cooperare sau acte de modificare a continutului protocolului.
De asemenea, PICCJ sustine ca protocolul si-a incetat efectele prin atingerea scopului pentru care a fost semnat, si anume la 18 septembrie 2012, data la care Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat a aprobat documentatia privind acreditarea de securitate a SIC.
Comunicatul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie:
“Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este abilitat sa faca publice urmatoarele:
Procedura de declasificare a Protocolului de cooperare incheiat in anul 2009 intre Serviciul Roman de Informatii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost definitivata la data de 14 iunie 2018.
Documentul in cauza poate fi consultat accesand urmatorul link:
http://www.mpublic.ro/sites/default/files/PDF/protocol_declasificat_sri_piccj_iccj.pdf
Protocolul a vizat exprimarea acordului institutiilor pentru crearea unui sistem informatic si de comunicatii (SIC), astfel incat transmiterea documentelor privind emiterea mandatelor de securitate nationala, elaborate in baza Legii nr. 51/1991 privind securitatea nationala si a Legii nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, sa fie realizata in format electronic. In acest context, protocolul are natura juridica a unui acord privind crearea SIC, prealabil acreditarii sistemului, cerinta impusa de actele normative privind acreditarea sistemelor informatice si de comunicatii care vehiculeaza informatii secrete de stat.
Mentionam ca nu au fost incheiate acte aditionale privind extinderea domeniului de cooperare sau acte de modificare a continutului protocolului.
Totodata, precizam ca acesta nu a vizat procedura si responsabilitatile institutiilor privind autorizarea activitatilor specifice de culegere de informatii si emitere a mandatelor de securitate nationala, acestea fiind reglementate la data incheierii protocolului de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, iar incepand cu data de 1 februarie 2014 de Legea nr. 51/1991 privind securitatea nationala.
Protocolul si-a incetat efectele prin atingerea scopului pentru care a fost semnat, si anume la 18 septembrie 2012, data la care Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat a aprobat documentatia privind acreditarea de securitate a SIC. ORNISS a emis un certificat de acreditare de securitate pentru functionarea sistemului informatic si de comunicatii creat intre Serviciul Roman de Informatii – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Subliniem faptul ca, in cursul lunii aprilie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a initiat procedura de declasificare a tuturor protocoalelor incheiate cu Serviciul Roman de Informatii, respectiv cu Ministerul Afacerilor Interne.
Aceste documente si-au incetat aplicabilitatea intrucat fie au devenit caduce, ca urmare a Deciziei nr. 51/2016 a Curtii Constitutionale a Romaniei si a schimbarii cadrului legislativ, fie si-au incetat efectele ca urmare a denuntarii de catre partile semnatare.
Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis acordul de declasificare institutiilor cosemnatare, iar la momentul finalizarii procedurilor vom comunica public informatii cu privire la aceste protocoale, respectiv data incheierii, data declasificarii si domeniul de cooperare vizat de fiecare in parte”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii