Executor judecatoresc, trimis in judecata de DNA
Data: 23 July 2015, 16:14 | autor: L.J. | 0 comentarii | 2114 afisari
Directia Nationala Anticoruptie a dispus, joi 23 iulie 2015, trimiterea in judecata a executorului judecatoresc Gabriel Valentin Kiss, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si spalare a banilor.
Comunicatul DNA:
"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie-Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatului KISS GABRIEL VALENTIN, executor judecatoresc, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
-abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
-spalare a banilor.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
La data de 28 iunie 2011 a fost inregistrata la B.E.J. Kiss Gabriel Valentin cererea partilor civile, prin care acestea au solicitat executarea silita, pentru suma de 360.400 euro, a Statului Roman, prin Ministerul Finantelor Publice – D.G.F.P. Satu Mare (in prezent A.J.F.P. Satu Mare), in baza titlului executoriu, respectiv sentinta civila a Tribunalului Satu Mare, definitiva si executorie, prin care s-a stabilit acordarea catre acestea de despagubiri prin echivalent pentru terenul in suprafata de 6.214 mp, constituindu-se astfel dosarul executional 160/2011.
La data de 16 decembrie 2011, pana la pronuntarea unei solutii irevocabile, cauza privind acordarea de despagubiri aflandu-se la acel moment in recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in contul de consemnari al B.E.J. Kiss Gabriel Valentin a fost virata suma de 1.603.548 lei, din care 1.564.928,88 lei (360.400 euro) reprezentand valoarea despagubirilor si 38.619,71 lei reprezentand cheltuielile de executare aferente dosarului.
Ulterior, prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie din 14 noiembrie 2011, de admitere a unui recurs in interesul legii, s-a statuat ca in actiunile intemeiate in baza Legii nr. 10/2001, prin care se solicita obligarea Statului Roman de a acorda despagubiri banesti pentru imobilele preluate in mod abuziv, Statul Roman nu are calitate procesuala pasiva.
In acest context, anticipand solutia irevocabila ce urma sa fie pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in recurs, partile civile au solicitat inculpatului Kiss Gabriel Valentin in mai multe randuri sa restituie Statului Roman suma de 1.603.548 lei.
Tocmai ca urmare a admiterii recursului in interesul legii mentionat mai sus, pe rolul Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti s-a constituit un dosar civil avand ca obiect contestatia la executare formulata de Ministerul Finantelor Publice ca reprezentant legal al Statului Roman in contradictoriu cu partile civile, in cadrul caruia, la data de 24 mai 2012, s-a dispus restituirea executarii silite in cuantum de 1.603.568 lei catre Statul Roman.
In perioada 09 martie – 02 mai 2012, in pofida cererilor de restituire a sumelor de bani catre Statul Roman, depuse de partile civile, la biroul executorului judecatoresc, inculpatul Kiss Gabriel Valentin a procedat, in mod abuziv si nelegal, la redistribuirea sumei de 1.603.568 lei in 35 de dosare executionale.
Intrucat Ministerul Finantelor Publice a virat in contul de consemnari al B.E.J. sumele aferente despagubirilor acordate in 22 de dosare dintre cele 35, realizandu-se astfel in cazul acestora o dubla plata, inculpatul Kiss Gabriel Valentin, in aceeasi maniera nelegala, in perioada iunie 2012 – august 2013, a efectuat o noua redistribuire a sumei de 938.721,70 lei, incasata pentru cele 22 de dosare, in cadrul altor 199 dosare executionale, ce priveau alti creditori si alte titluri executorii, fara legatura cu dosarul executional nr. 160/2011.
Ulterior, inculpatul Kiss Gabriel Valentin a retras din sumele redistribuite si a folosit in interes personal ori al biroului executor judecatoresc suma de 1.113.005,4 lei, cu titlu de cheltuieli de executare.
Ministerul Finante Publice, s-a constituit parte civila in dosarul penal, cu suma de 1.603.548,69 lei, actualizata cu rata inflatiei la care se adauga daune interese moratorii sub forma dobanzii penalizatoare incepand cu data iesirii din patrimoniul statului a acesteia, respectiv 16 decembrie 2011 si pana la data achitarii efective.
Partile civile s-au constituit parte civila in cauza cu suma de 1.603.568, lei cu titlu de daune materiale si cu suma de 1.603.568, lei cu titlu de daune morale.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Oradea cu propunerea de a se mentine masura preventiva dispusa in cauza.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii