Exclusiv: cum a fost posibil ca o procuroare cercetata disciplinar sa iasa la pensie
Data: 22 September 2020, 18:32 | autor: L.J. | 0 comentarii | 2240 afisari
Lumea Juridica va prezinta cazul unei procuroare cunoscute, careia i-a fost aprobata cererea de pensionare in ciuda dosarelor disciplinare pe care le-a deschis Inspectia Judiciara pe numele ei.
Ne referim la procuroarea Mioara Laura Bucica, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Campina, cea care a fost cercetata disciplinar in doua dosare disciplinare.
In ambele, Sectia pentru procurori a respins actiunea nu pe fond, ci pe procedura. Inspectia Judiciara a atacat prima solutie cu recurs, dar Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul. In a doua, IJ inca nu a depus recurs la ICCJ.
Minuta deciziei civile nr. 209 adoptate de instanta suprema la 7 octombrie 2019 (dosar nr. 985/1/2019):
„Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr. 1P din 14 februarie 2019 pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru procurori in materie disciplinara in dosarul nr. 16/P/2018. Definitiva”.
Este vorba despre o cauza in care Bucica fusese trimisa in judecata disciplinara alaturi de fostul ei sef de la DNA Ploiesti, procurorul Lucian Onea, pentru exercitarea functiei cu rea-credinta (art. 99 lit. t teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor). Speta are legatura cu felul in care Onea si Bucica i-au deschis dosar penal procuroarei DNA Mihaiela Iorga-Moraru (click aici pentru a citi).
Minuta hotararii nr. 1P/2019 din cauza nr. 16/P/2018:
„Admite exceptia nulitatii absolute a rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare nr. 1144/IJ/274/DIP/2018 din data de 29 august 2018.
Constata nulitatea actiunii disciplinare formulate de lnspectia Judiciara impotriva paratilor Onea Lucian Gabriel, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Campina (in prezent suspendat din functie) si Bucica Laura, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Campina pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. t) teza I rap. la art. 99/1 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Pronuntata in sedinta publica, azi, 14 februarie 2019”.
A doua cauza ii viza nu doar pe Laura Bucica si pe Lucian Onea, ci si pe procurorii Giluela Deaconu (colega cu Onea si Bucica la Parchetul de pe langa Judecatoria Campina), Elena Cerasela Raileanu (PJ Moreni) si Alfred Savu (Parchetul Tribunalului Prahova). Toti cei cinci au fost colegi la DNA Ploiesti pe vremea cand unitatea de parchet era condusa de Onea.
In acest al doilea dosar, lotul Onea a fost trimis in judecata disciplinara pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. h) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile.
Minuta hotararii din dosarul nr. 9/P/2019:
„Admite exceptia nulitatii absolute a rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare nr. 6242 / IJ / 1547 / DIP / 2018 din data de 21 mai 2019.
Constata nulitatea actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva paratilor Savu Alfred Virgiliu (procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova), Bucica Mioara Laura (procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Campina), Deaconu Giluela (procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Campina), Raileanu Elena Cerasela (procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Moreni) si Onea Lucian Gabriel (procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Campina) pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. h) teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 8 iulie 2020”.
Cum ramane cu pensionarea?
Am prezentat acest context, tinand cont de art. 52 alin. 2 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii: „Pe durata procedurii disciplinare, solutionarea cererii de acordare a pensiei de serviciu se suspenda pana la solutionarea definitiva a actiunii disciplinare”.
Totusi, purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, Alin Alexandru, a explicat pentru Lumea Juridica faptul ca in prezent pe rolul IJ nu mai exista nicio procedura disciplinara care sa o vizeze pe procuroarea Mioara Laura Bucica.
Asadar, adaugam noi, acesta este motivul pentru care Sectia pentru procurori din CSM i-a aprobat Laurei Bucica solicitarea de pensionare, trimitand dosarul catre Klaus Iohannis, pentru ca presedintele sa emita decretul.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii