Europarlamentar din partidul lui Ponta, trimis in judecata de DNA

Data: 21 March 2019, 15:41 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1479 afisari

Procurorii DNA l-au trimis in judecata joi, 21 martie 2019, pe europarlamentarul Laurentiu Rebega (foto), membru Pro Romania, partid condus de fostul premier Victor Ponta.


Rebega este acuzat de presupuse infractiuni cu fonduri europene si spalare de bani. In acelasi dosar au fost trimise in judecata alte sase persoane.

Potrivit parchetului anticoruptie, in cele trei situatii de fraudare a proiectelor cu finantare din fonduri europene destinate agriculturii si educatiei cu care a fost sesizata instanta de judecata, Laurentiu Rebega ar fi avut un rol central. Procurorii DNA sustin ca europarlamentarul s-ar fi folosit de o persoana pe care o controla pentru intocmirea formalitatilor necesare obtinerii unor fonduri UE pentru finantarea unui proiect apicol fictiv, insusindu-si peste 90% din produsul infractional, iar in perioada 2012-2013 ar fi actionat


ca partener al altor persoane, printr-o firma-paravan pe care o administra in fapt, participand la falsificarea si folosirea documentelor, disimuland si distribuind produsul infractional al fraudelor, cu retinerea unei parti de aproximativ 10%.

Comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata a urmatorilor inculpati:

-REBEGA LAURENTIU, la data faptelor vicepresedinte al Consiliului judetean Prahova si persoana care controla activitatea mai multor firme cu profil agricol, iar in prezent membru al Parlamentului European, pentru savarsirea infractiunilor de:
- instigare la folosirea cu rea-credinta de documente false pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene
- instigare la schimbarea fara drept a destinatiei fondurilor europene
- participatie improprie la folosirea cu rea-credinta de documente pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene
- doua infractiuni de spalare de bani
- doua infractiuni de efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia
- complicitate la folosirea cu rea-credinta de documente false pentru obtinerea de fonduri europene;

-CHIVU MARIAN CONSTANTIN, la data faptelor functionar public cu functii de conducere in cadrul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), pentru comiterea infractiunii de complicitate la folosirea cu rea-credinta de documente false pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene;
-COMANITA DUMITRU, la data faptelor manager al Grupului de Actiune Locala Treimea Colinelor pentru comiterea infractiunilor de complicitate la folosirea cu rea-credinta de documente false pentru obtinerea de fonduri europene si fals intelectual;
-MIHAI IULIAN, la data faptelor sef serviciu al Oficiului Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale (OJFIR) Prahova, pentru comiterea infractiunii de complicitate la folosirea cu rea-credinta de documente false pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene;
-STAVRESCU IULIANA RODICA, expert al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), pentru comiterea infractiunii de complicitate la folosirea cu rea-credinta de documente false pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene;
-IACOB LELIOR, director al Agentiei Nationale de Zootehnie, pentru comiterea infractiunii de neindeplinire a obligatiei de sesizare;
POPA ROXANA GABRIELA, administrator de societate comerciala, pentru comiterea infractiunilor de participatie improprie la folosirea cu rea-credinta de documente pentru obtinerea de fonduri europene si spalare de bani.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
in cele trei situatii de fraudare a proiectelor cu finantare din fonduri europene destinate agriculturii si educatiei cu care a fost sesizata instanta de judecata, inculpatul Rebega Laurentiu a avut un rol central. Ca modalitate de comitere a faptelor, intr-o formulare sintetica, inculpatul s-a folosit de o persoana pe care o controla pentru intocmirea formalitatilor necesare obtinerii unor fonduri UE pentru finantarea unui proiect apicol fictiv, insusindu-si peste 90% din produsul infractional (frauda din anul 2014), iar in perioada 2012-2013, inculpatul a actionat ca partener al altor persoane, printr-o firma-paravan pe care o administra in fapt, participand la falsificarea si folosirea documentelor, disimuland si distribuind produsul infractional al fraudelor, cu retinerea unei parti de aproximativ 10%.

Infractiunile comise in legatura cu contractul de finantare a unei stupine fictive prin Programul Instalarea Tanarului Fermier (Masura 112) din 16.04.2014

In perioada noiembrie 2013 – aprilie 2014, avand cadrul relational si material necesar, inculpatul Rebega Laurentiu Constantin a intreprins o serie de demersuri pentru fraudarea unei finantari pentru un proiect agricol fictiv. Astfel, a determinat si ajutat un fost subordonat sa foloseasca inscrisuri false pe baza carora, la data de 16 aprilie 2014, s-a incheiat un contract de finantare a unei stupine (crescatorii de albine) fictive, pentru care s-au alocat 40.000 euro (din care 95% fonduri UE). Aceasta, in conditiile in care Rebega Laurentiu Constantin cunostea ca persoana respectiva nu indeplinea conditiile necesare pentru obtinerea finantarii europene.
In noiembrie 2013, Rebega Laurentiu i-a solicitat lui Chivu Marian, din cadrul Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (O.J.P.D.R.P) Prahova, sa faciliteze obtinerea finantarii pe numele fostului sau subordonat Ionescu Malancus Marius, prin indrumarea si punerea la dispozitie a inscrisurilor si stupilor necesari simularii functionarii fermei apicole. De asemenea, Rebega Laurentiu i-a solicitat lui Comanita Dumitru, manager al Grupului de Actiune Locala Treimea Colinelor Brebu-Alunis-Varbilau, sa selecteze cererea de finantare care urma sa fie intocmita de fostul sau subordonat si sa il ajute cu arendarea unei suprafete de teren in Brebu si amplasarea cutiilor goale de stupi, in vederea simularii exploatatiei apicole.
La data de 30 noiembrie 2013, Rebega Laurentiu impreuna Ionescu Malancus Marius (presupusul apicultor), prezentand o factura falsa privind cumpararea a 175 de familii de albine cu pretul de 48.125 lei, a preluat si transportat de la un apicultor din Maneciu aproximativ 130 de cutii goale de stupi, pe care le-a amplasat pe terenul arendat pentru ferma apicola fictiva din Brebu.
Dupa controlul din data de 10 februarie 2014, Rebega Laurentiu l-a determinat pe inculpatul Iacob Lelior, sef al Centrului Tehnic de Zootehnie Prahova, sa isi exercite necorespunzator atributiile de control cu ocazia constatarii ca, in stupina presupusului apicultor Ionescu Malancus Marius din Brebu Manastirei, nu existau albine si sa permita acordarea numerelor de inregistrare a stupilor.
Prin contractul de comodat din 18.03.2014, in vederea inregistrarii in Registrul Comertului a persoanei fizice autorizate Ionescu Malancus Marius, Rebega Laurentiu a pus la dispozitie gratuit casa de vacanta proprietate personala din Brebu si i-a solicitat unui intermediar sa efectueze formalitatile necesare la Oficiul Registrul Comertului Prahova pentru inregistrarea in data de 21 martie 2014 a respectivului PFA.

In perioada aprilie-august 2014, inculpatul Rebega Laurentiu l-a determinat prin dispozitii repetate pe Ionescu Malancus Marius sa schimbe ilicit destinatia sumei de 97.128 lei din fondurile europene nerambursabile virate in data de 02 mai 2014 in contul P.F.A. astfel:
- in perioada 02-25 mai 2014, i-a solicitat in mod repetat sa retraga din contul P.F.A. si sa ii remita suma totala de 83.000 de lei, pe care Rebega Laurentiu a folosit-o pentru finantarea campaniei pentru alegerile europarlamentare din 25 mai 2014;
- in zilele de 15 si 18 iulie 2014, prin intermediar, respectiv personal, a retras din contul P.F.A., folosind cardul remis de detinatorul scriptic al PFA - presupusul apicultor, 10.000 de lei, respectiv 4.000 de lei;
- in data de 26 august 2014, i-a cerut lui Ionescu Malancus Marius sa ii achite cu cardul P.F.A. o factura de telecomunicatii in valoare de 128 de lei pentru un imobil pe care il detinea in Bucuresti.
in zilele de 13.01.2015, 16.01.2015 si 23.04.2015, in scopul obtinerii celei de-a doua transe de finantare in valoare de 16.000 de euro si pentru a evita descoperirea fraudei, Rebega Laurentiu i-a remis presupusului apicultor, prin intermediar si personal, suma totala de 17.000 de euro, pentru a-i returna in contul P.F.A.

Infractiunile comise in legatura cu contractul din 12.07.2012 intre FAXIROM INTERNATIONAL S.R.L. si MINISTERUL EDUCATIEI, finantat prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA)
La data de 07 mai 2012, s-a lansat o cerere de oferte pentru adjudecarea unui contract de consultanta in valoare de 63.568 lei, bugetat cu fonduri europene in cadrul unui proiect derulat de Ministerul Educatiei Nationale. Inculpata Popa Roxana Gabriela l-a cooptat pe Rebega Laurentiu, asociat unic si administrator la FAXIROM INTERNATIONAL SRL pentru a participa la o procedura de atribuire a contractului de consultanta. FAXIROM INTERNATIONAL SRL era o firma de apartament, fara activitate, dotari sau angajati, pe care inculpatul Rebega Laurentiu a folosit-o in perioada 2012-2014 pentru obtinerea frauduloasa a unor sume de bani din contracte finantate cu fonduri UE, bani pe care ulterior, in proportie majoritara, ii transfera adevaratilor beneficiari, sub justificari fictive.
La data de 31 mai 2012, inculpatul Rebega Laurentiu, in calitate de administrator al FAXIROM INTERNATIONAL SRL, a semnat si prezentat reprezentantilor Ministerului Educatiei documentele falsificate (oferta tehnica, curriculum vitae-uri si acte de studii ale unor experti pe care i-a prezentat ca fiind 'echipa' FAXIROM) care fusesera intocmite din dispozitia inculpatei Popa Roxana Gabriela. Rebega Laurentiu stia ca documentele falsificate vor fi folosite de autoritatea contractanta Ministerul Educatiei, prin managerul de proiect, ca documente justificative pentru cererea de plata a fondurilor UE in cadrul proiectului.
In data de 30 iunie 2012, Rebega Laurentiu a fost ales vicepresedinte al Consiliului judetean Prahova si, pentru a masca situatia de incompatibilitate generata de prevederile Legii nr. 161/2003, la inceputul lunii iulie 2012, l-a imputernicit administrator al firmei pe un fost subordonat in firme cu specific agricol la care Rebega Laurentiu lucrase anterior, insa Rebega Laurentiu a ramas unic imputernicit pe unicul contul bancar al FAXIROM INTERNATIONAL SRL.
In perioada 27 iulie 2012-23 septembrie 2013, Rebega Laurentiu l-a determinat pe administratorul imputernici sa semneze in numele FAXIROM INTERNATIONAL SRL o serie de inscrisuri redactate de Popa Roxana Gabriela si angajatii firmei conduse de aceasta, pentru a fi folosite la Ministerul Educatiei in vederea crearii aparentei executarii contractului mentionat, intre care: 2 rapoarte de activitate, un proces-verbal de receptie, 6 facturi fiscale.
in cadrul contractului de consultanta, FAXIROM INTERNATIONAL SRL, controlata de Rebega Laurentiu, a incasat pe nedrept, fara a presta vreun serviciu, suma de 68.448 lei (din care 85% fonduri europene).
Avand in vedere ca FAXIROM INTERNATIONAL SRL fusese doar o interfata folosita pentru a induce si mentine in eroare Ministerul Educatiei Nationale, Popa Roxana si Rebega Laurentiu au cautat o modalitate de a scoate banii din FAXIROM in conditii care sa nu prezinte suspiciuni. Astfel, din contul FAXIROM, inculpatul Rebega Laurentiu a transferat prin online banking in contul VISION GRUP CONSULTING MANAGEMENT SRL, firma administrata de Popa Roxana, suma totala de 62.959 lei (32.240 lei in 11.01.2013 si 30.719 lei in 17.10.2013) si a disimulat natura circulatiei banilor sub pretextul platii unor facturi emise in baza unui contractului fictiv intre FAXIROM si VISION GRUP CONSULTING MANAGEMENT SRL, avand ca obiect consultanta pentru infiintarea unui service auto, care nu a fost prestata in realitate. De asemenea, din suma obtinuta fraudulos de la Ministerul Educatiei, Rebega Laurentiu a retras in numerar din contul FAXIROM sumele de 2.500 lei (in 21.02.2013) si 1.500 lei (in 01.11.2013), disimuland retragerea banilor sub motivul fictiv al efectuarii de plati catre diverse persoane juridice.
Prin efectuarea transferurilor bancare si retragerile de bani operate, Rebega Laurentiu a actionat ca administrator de fapt si beneficiar real al FAXIROM INTERNAtIONAL SRL, desi in acea perioada detinea si functia de vicepresedinte al Consiliului judetean Prahova, incalcand dispozitiile privind regimul incompatibilitatilor stabilit prin Legea nr. 161/2003.

Infractiunile comise in legatura cu contractul din 28.08.2012 intre FAXIROM INTERNATIONAL S.R.L. si Organizatia Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii Perisoru
In data de 28 februarie 2012, in calitate de reprezentant legal al O.U.A.I. PERISORU S.P.P. 5, inculpatul Mihai Ion a incheiat cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit - denumita in prezent Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale (AFIR) - un contract cu finantare nerambursabila in cadrul Masurii PNDR 125 in valoare de 997.869 euro, pentru proiectul 'Modernizarea sistemului de irigatii'. In cadrul finantarii a fost prevazuta si suma de 61.229 lei fara TVA, echivalent 14.095 euro pentru cheltuieli de consultanta.

In acest context, Mihai Ion a discutat cu inculpatul Rebega Laurentiu, coleg de partid si firma, despre incheierea unui contract de consultanta. Rebega Laurentiu s-a ocupat de intocmirea contractului si i-a adus lui Mihai Ion doua exemplare din contractul de prestari servicii de consultanta, inregistrat la 28 august 2012 intre OUAI PERISORU SPP 5, in calitate de beneficiar, si FAXIROM INTERNATIONAL SRL in calitate de prestator, semnat de un administrator fictiv, controlat de Rebega Laurentiu.

Ulterior incheierii contractului, nu a existat nicio prestatie din partea FAXIROM INTERNATIONAL SRL in executarea contractului de consultanta din 28.08.2012.
Pe baza folosirii de catre inculpatul Mihai Ion a inscrisurilor false, cu ocazia depunerii cererii de plata in cadrul contractului de finantare anterior mentionat, A.F.I.R. a platit O.U.A.I. PERISORU S.P.P.5, in data de 17.02.2014, suma de 75.919 lei, pentru decontarea cheltuielilor cu consultanta fictiva 'prestata' de FAXIROM INTERNAtIONAL SRL.
Pentru a ascunde provenienta infractionala a sumei de 75.919 lei incasate de la O.U.A.I. Perisoru S.P.P.5 si a distribui produsul infractional, inculpatul Rebega Laurentiu a efectuat 7 retrageri de numerar de cate 10.000 de lei (in datele de 30.01.2014; 3, 5, 6, 7 si 10.02.2014; 11.04.2014) de la mai multe agentii bancare din Bucuresti si Prahova, disimuland circulatia sumei sub pretextul fictiv 'plati diverse catre persoane juridice'.

Inculpatii IONESCU MALANCUS MARIUS, ANTONIE VASILE, CHIVU CRISTINA si MIHAI ION au incheiat acorduri ca urmare a recunoasterii vinovatiei.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Agentia Pentru Finantarea Investitiilor Rurale s-au constituit parti civile. In cauza a fost instituit sechestrul asigurator si s-a propus instantei mentinerea masurii asupra bunurilor inculpatului REBEGA LAURENTIU pana la concurenta sumei de 144.367 lei (reprezentand cumulul sumelor dobandite prin infractiunile descrise la punctele 2 si 3) si asupra bunurilor inculpatei POPA ROXANA GABRIELA pana la concurenta sumei de 68.448 lei. Prejudiciul produs prin fapta descrisa la punctul 1 a fost recuperat integral.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*