Dosarul Revolutiei: Petre Roman urmarit penal pentru infractiuni contra umanitatii
Data: 24 May 2018, 11:57 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1270 afisari
Procurorii militari de la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, joi 24 mai 2018, extinderea si efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii fata de fostul prim-ministru al Romaniei Roman Petre (foto).
Conform comunicatului PICCJ, Petre Roman este acuzat ca ar fi acceptat si oficializat decizii militare, unele cu caracter diversionist. Consecintele acestor actiuni au constat in pierderi de vieti omenesti, vatamari corporale, fizice sau psihice, privari grave de libertate cu incalcarea regulilor generale de drept international a unor persoane si distrugerea unor bunuri de patrimoniu.
Comunicatul PICCJ:
“In cauza cunoscuta generic sub denumirea 'Dosarul Revolutiei', procurori militari ai Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus extinderea si efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii fata de suspectul Roman Petre, la data savarsirii faptelor membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (CFSN) si, incepand cu 26 decembrie 1989, numit oficial prim-ministru al Guvernului Romaniei, prin Decretul nr. 1 din 26 decembrie 1989.
Din probatoriul administrat in cauza au rezultat urmatoarele:
Suspectul Roman Petre a fost inca de la infiintarea CFSN unul dintre factorii importanti de decizie ai acestui organism, iar in aceasta calitate, la fel ca suspectii Iliescu Ion si Voiculescu Gelu Voican, a acceptat si oficializat decizii militare, unele cu caracter diversionist.
Deciziile diversioniste au avut caracter general, fiind vizate toate centrele urbane importante ale Romaniei. Acestea s-au materializat prin: deplasarea unor efective militare (eterogene, inclusiv din punctul de vedere al comenzii militare), complet echipate de lupta, inclusiv cu armament greu, in mod voit fara o eficienta coordonare, in interiorul marilor aglomerari urbane ale tarii; darea de ordine privind deplasarea unor unitati militare pe timp de noapte, fara asigurarea comunicarii necesare cu celelalte unitati militare dispuse deja in teren; solicitarea repetata prin intermediul TVR ca populatia civila, partial inarmata, sa participe activ la apararea unor obiective urbane importante. Aceste actiuni s-au desfasurat pe fondul psihozei teroriste generalizate indusa prin raspandirea in mod repetat a unor informatii false privind actiuni ostile, intense si diversificate, apartinand 'dusmanului terorist'. Informatiile au fost diseminate prin intermediul comunicatiilor militare si civile.
Aceste conduite au contribuit la survenirea unor consecinte deosebit de grave (numeroase pierderi de vieti omenesti, vatamari corporale, fizice sau psihice, privarea grava de libertate cu incalcarea regulilor generale de drept international a unor persoane, suferinte mari, distrugerea unor bunuri de patrimoniu).
Precizam ca faza de urmarire penala este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate in nicio situatie sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii