DOSARUL REFERENDUMULUI - Rechizitoriul procurorului DNA Lucian Papici pentru trimiterea in judecata a viceprim-ministrului Liviu Dragnea si a altor 74 de inculpati, in dosarul nr. 280/P/2012, privind fraudarea votului la referendumul pentru demiterea presedintelui Romaniei. Folosirea influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite – art. 13 din Legea nr. 78/2000
Data: 14 August 2015, 10:18 | autor: C.G. | 1 comentarii | 3636 afisari
Prin rechizitoriul din 27 septembrie 2013, Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei a dispus trimiterea in judecata a deputatului Liviu-Nicolae Dragnea, vicepremier al Guvernului Romaniei, si a altor 74 de persoane - printre care presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati ale judetelor Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt, in dosarul „Referendumului” (nr. 280/P/2012). Cauza a fost trimisa spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
proc. Lucian PAPICI
proc. sef Laura Codruta KOVESI (verif.)
Infractiunile retinute: folosirea influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite – art. 13 din Legea nr. 78/2000; falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori – art. 55 pct. (1) din Legea nr. 3/2000; luarea de mita – art. 254 pct. 1 CP 1969 rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000; purtarea abuziva – art. 250 alin. (1) si (2) CP 1969.
>>Rechizitoriul din 27.09.2013 intocmit de procurorul DNA Lucian Papici, in dosarul nr. 280/P/2012
Extras din rechizitoriu:
„La momentul organizarii si desfasurarii referendumului, inv. Nicolae-Liviu Dragnea indeplinea functia publica de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, dar si, incepand cu anul 2004, de presedinte al Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania, fiind, in mod indiscutabil, o persoana care detinea autoritate si influenta in cadrul PSD.
In acest sens, asa cum vom demonstra in continuare, inv. Nicolae-Liviu Dragnea si-a folosit autoritatea si influenta, in scopul obtinerii pentru USL a unui folos nepatrimonial necuvenit, constand in asigurarea, prin mijloace ilicite, a unei prezente a alegatorilor de 50%+1 la votul din cadrul referendumului, conditie formala care ar fi permis validarea referendumului de catre Curtea Constitutionala.
(...) Invinuitul si-a folosit influenta si autoritatea asupra persoanelor implicate in mecanismul pe care il coordona, pentru a-i determina sa savarseasca fapte interzise in mod expres de prevederile legale referitoare la desfasurarea campaniei electorale, protectia datelor cu caracter personal si a confidentialitatii votului, exercitarea libera a votului sau modul de desfasurare a procesului de votare, cu scopul de a obtine cresterea participarii la vot.
Astfel, folosirea caravanelor electorale pentru a indemna cetatenii sa iasa la vot (...), prin folosirea imnului Romaniei si a unui mesaj mobilizator, reprezinta o forma clara a propagandei electorale, prohibita de art. 4 alin. (2) din Hotararea Parlamentului nr. 34/20012 dupa momentul oficial al incheierii campaniei electorale.
Solicitarea repetata ca activistii de partid sa se deplaseze la locuintele persoanelor care nu s-au prezentat la vot pentru a-i aduce la sectiile de votare (...) reprezinta, la randul lor, incalcari vadite ale dispozitiilor art. 4 alin. (4) din Legea nr. 35/2008 privind interdictia oricaror presiuni sau constrangeri pentru a determina alegatorii sa participe la alegeri”.
Cititi si:
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Marcel Tudose 26 November 2015 15:15 0