DOSARUL MINERIADEI. SCHIMBAREA INCADRARII JURIDICE SI EXTINDEREA U.P. - Ordonanta PICCJ din 16.10.2015 emisa in dosarul nr. 47/P/2014: „Iliescu Ion, in calitate de presedinte al CPUN, impreuna cu Roman Petre, Magureanu Virgil, Voiculescu Gelu-Voican (...), a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii (...) fiind declansat in dimineata de 13.06.1990 un atac asupra unei populatii civile, la care au participat fortele militare ale MI, MApN si SRI”
Data: 22 April 2016, 13:18 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2440 afisari
Prin ordonanta din 16.10.2015 emisa in dosarul nr. 47/P/2014, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia Parchetelor Militare a dispus schimbarea incadrarii juridice si extinderea urmaririi penale in cauza avand ca obiect imprejurarile in care au decedat prin impuscare Mitrita Lepadatu, Velicu Valentin Mocanu, Gheorghita Dunca si Dragos Drumea si au fost ranite prin impuscare alte trei persoane, precum si imprejurarile care au condus la vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 270 de persoane, in cadrul reprimarii violente, in zilele de 11 si 12 iunie 1990, a manifestatiei din Piata Universitatii din Bucuresti, si imprejurarile privind atacul sistematic desfasurat in perioada 13-15 iunie 1990 asupra unei populatii civile, soldat cu vatamarea corporala si lipsirea de libertate a peste 1.000 de persoane.
Infractiunile retinute: infractiuni contra umanitatii - art. 439 alin. (1) lit. a), g) si j) CP.
Solutia: "In conformitate cu disp. art. 311 alin. (1) din Codul de procedura penala, dispunem:
I. Schimbarea incadrarii juridice a faptelor retinute in sarcina suspectilor:
1) civil Iliescu Ion, (...), din infractiunile prevazute de art. 356 Cp (propaganda pentru razboi), art. 357 lit. a), b) si c) Cp (genocid savarsit prin uciderea membrilor colectivitatii sau grupului; vatamarea grava a integritatii fizice sau mintale a colectivitatii sau grupului; supunerea colectivitatii ori grupului la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica) si art. 358 lit. d) Cp (tratamente neomenoase prin dislocarea sau lipsirea de libertate fara temei legal), in infractiuni contra umanitatii prev. de art. 439 alin. (1) lit. a), g) si j) din Codul penal cu aplic. art. 5 Cp, constand in aceea ca, in zilele de 11-12.06.1990, in calitate de presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (C.P.U.N.), impreuna cu civil Roman Petre, civil Magureanu Virgil, civil Voiculescu Gelu-Voican, civil Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chitac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel s.a., a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, in baza acestei hotarari fiind declansat, in dimineata zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populatii civile, la care au participat fortele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale si Serviciului Roman de Informatii, atac soldat cu decesul a patru persoane si ranirea a altor trei prin impuscare, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aprox. 270 de persoane. Ulterior, la data de 13.06.1990, impreuna cu civil Roman Petre, alti membri ai Guvernului, lideri de sindicat si conducatori ai unor centre industriale si bazine carbonifere din tara, a decis organizarea deplasarii la Bucuresti a peste 10.000 de muncitori care, in zilele de 14 si 15 iunie 1990, au continuat atacul declansat in dimineata zilei de 13 iunie 1990 asupra unei populatii civile, provocand vatamarea corporala si lipsirea de libertate a unui numar de peste 1.000 persoane.
2) civil Magureanu Virgil, (...), din infractiunile prevazute de art. 357 lit. a) si b) Cp (genocid savarsit prin uciderea membrilor colectivitatii sau grupului; vatamarea grava a integritatii fizice sau mintale a colectivitatii sau grupului) si art. 358 alin. (1) si (2) lit. d) si alin. (3) Cp (supunere la tratamente neomenoase a ranitilor si bolnavilor, a membrilor personalului civil, sanitari sau ai Crucii Rosii ori al organizatiilor asimilate acesteia, a naufragiatilor, a prizonierilor de razboi si in general, a oricarei alte persoane cazute in puterea adversarului ori supunerea acestora la experiente medicale sau stiintifice, care nu sunt justificate de un tratament medical, dislocarea sau lipsirea de libertate fara un temei legal), in infractiuni contra umanitatii prev. de art. 439 alin. (1) lit. a), g) si j) din Codul penal cu aplic. art. 5 Cp, constand in aceea ca, in zilele de 11-12.06.1990, in calitate de director al Serviciului Roman de Informatii, in cadrul sedintelor de la Palatul Victoria si Palatul Scrovistea, impreuna cu civil Iliescu Ion, civil Roman Petre, civil Voiculescu Gelu-Voican, civil Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chitac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel s.a., a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, in baza acestei hotarari fiind declansat, in dimineata zilei de 13.06.1990, un atac sistematic asupra unei populatii civile, la care au participat fortele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale si Serviciului Roman de Informatii, atac soldat cu decesul a patru persoane si ranirea a altor trei prin impuscare, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aprox. 270 de persoane.
3) general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, (...), din infractiunile prevazute de art. 358 lit. d) si alineatul ultim Cp (tratamente neomenoase prin dislocarea sau lipsirea de libertate fara temei legal) si art. 175 Cp (omor calificat), in infractiuni contra umanitatii prev. de art. 439 alin. (1) lit. a), g) si j) din Codul penal cu aplic. art. 5 Cp, constand in aceea ca, in zilele de 11-12.06.1990, in calitate de sef al Inspectoratului General al Politiei si prim-adjunct al ministrului de interne, in cadrul sedintelor de la Palatul Victoria si Palatul Scrovistea, impreuna cu civil Iliescu Ion, civil Roman Petre, civil Magureanu Virgil, civil Voiculescu Gelu-Voican, civil Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chitac Mihai, general maior (rez.) Florescu Mugurel s.a., a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, in baza acestei hotarari fiind declansat, in dimineata zilei de 13.06.1990, un atac sistematic asupra unei populatii civile, la care au participat fortele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale si Serviciului Roman de Informatii, atac soldat cu decesul a patru persoane si ranirea a altor trei prin impuscare, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aprox. 270 de persoane; ulterior, in zilele de 14 si 15 iunie 1990, a sprijinit atacul violent declansat asupra unei populatii civile din Bucuresti de catre peste 10.000 de muncitori din centre industriale si bazine carbonifere din tara, consecinta acestui atac fiind vatamarea corporala si lipsirea de libertate a unui numar de peste 1.000 persoane.
4) general (rez.) Petre Petre, (...), din infractiunile prevazute de art. 358 lit. d) si alineatul ultim Cp (tratamente neomenoase prin dislocarea sau lipsirea de libertate fara temei legal) si art. 175 Cp (omor calificat), in infractiuni contra umanitatii prev. de art. 439 alin. (1) lit. g) si j) din Codul penal cu aplic. art. 5 Cp, constand in aceea ca, in calitate de comandant al U.M. 0575 Magurele, in perioada 13-15.06.1990, a sprijinit atacul violent declansat asupra unei populatii civile din Bucuresti de catre peste 10.000 de muncitori din centre industriale si bazine carbonifere din tara, consecinta acestui atac fiind vatamarea corporala si lipsirea de libertate a unui numar de peste 1.000 persoane.
5) Dobrinoiu Vasile, (...), din infractiunile prevazute de art. 358 lit. d) si alineatul ultim Cp (tratamente neomenoase prin dislocarea sau lipsirea de libertate fara temei legal) si art. 175 Cp (omor calificat), in infractiuni contra umanitatii prev. de art. 439 alin. (1) lit. g) si j) din Codul penal cu aplic. art. 5 Cp, constand in aceea ca, in calitate de comandant al U.M. 0828 Baneasa - Scoala Militara Superioara de Ofiteri a Ministerului de Interne, in perioada 13-15.06.1990, a sprijinit atacul violent declansat asupra unei populatii civile din Bucuresti de catre peste 10.000 de muncitori din centre industriale si bazine carbonifere din tara, consecinta acestui atac fiind vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aprox. 1.000 persoane.
6) viceamiral (rez.) Dumitrescu Emil, (...), din infractiunile prevazute de art. 358 lit. d) si alineatul ultim Cp (tratamente neomenoase prin dislocarea sau lipsirea de libertate fara temei legal) si art. 175 Cp (omor calificat), in infractiuni contra umanitatii prev. de art. 439 alin. (1) lit. g) si j) din Codul penal cu aplic. art. 5 Cp, constand in aceea ca, in zilele de 13-15 iunie 1990, in calitate de membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, a participat in mod direct si a coordonat atacul violent declansat asupra unei populatii civile din Bucuresti de catre fortele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale si Serviciului Roman de Informatii, dar si atacul declansat ulterior de catre cei peste 10.000 de muncitori din centre industriale si bazine carbonifere din tara, consecinta acestui atac fiind vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aprox. 1.000 persoane.
II Extinderea urmaririi penale sub aspectul infractiunii contra umanitatii, prev. de art. 439 alin. (1) lit. a), g) si j) din Codul penal cu aplic. art. 5 C.p. privind participarea la comiterea faptei si a suspectilor:
1) general maior (rez.) Florescu Mugurel Cristian, (...), constand in aceea ca, in perioada 11-12.06.1990, in calitate de procuror general adjunct al Romaniei si sef al Directiei Parchetelor Militare, impreuna cu civil Iliescu Ion, civil Roman Petre, civil Magureanu Virgil, civil Voiculescu Gelu-Voican, civil Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chitac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu s.a., a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, in baza acestei hotarari fiind declansat, in dimineata zilei de 13.06.1990, un atac sistematic asupra unei populatii civile, la care au participat fortele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale si Serviciului Roman de Informatii, atac soldat cu decesul a patru persoane si ranirea a altor trei prin impuscare, precum si cu vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aprox. 270 de persoane.
2) civil Dumitru Nicolae, (...), constand in aceea ca, in zilele de 11-12.06.1990, in calitate de prim-vicepresedinte al F.S.N., impreuna cu civil Iliescu Ion, civil Roman Petre, civil Magureanu Virgil, civil Voiculescu Gelu-Voican, general (rez.) Chitac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel s.a., a decis reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, in baza acestei hotarari fiind declansat, in dimineata zilei de 13.06.1990, un atac sistematic asupra unei populatii civile, la care au participat fortele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale si Serviciului Roman de Informatii, atac soldat cu decesul a patru persoane si ranirea a altor trei prin impuscare, precum si cu vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aprox. 270 de persoane; ulterior, in perioada 13-15.06.1990, a sprijinit atacul violent declansat asupra unei populatii civile din Bucuresti de catre peste 10.000 de muncitori din centre industriale si bazine carbonifere din tara, consecinta acestui atac fiind vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aprox. 1.000 persoane.
III. Extinderea urmaririi penale sub aspectul infractiunii contra umanitatii, prev. de art. 439 alin. (1) lit. g) si j) din Codul penal cu aplic. art. 5 Cp, privind participarea la comiterea faptei si a suspectului:
civil Ionescu Cazemir, (...), constand in aceea ca, in calitate de vicepresedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (C.P.U.N.), in perioada 13-15.06.1990 a sprijinit atacul violent declansat asupra unei populatii civile din Bucuresti de catre peste 10.000 de muncitori din centre industriale si bazine carbonifere din tara, consecinta acestui atac fiind vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aprox. 1.000 persoane.
IV. Extinderea urmaririi penale sub aspectul infractiunii contra umanitatii, prev. de art. 439 alin. (1) lit. g) din Codul penal cu aplic. art. 5 Cp, privind participarea la comiterea faptei si a suspectilor:
1) civil Burlec-Plaies Cornel, (...), constand in aceea ca, in calitate de ministru adjunct la Ministerul Minelor, in cadrul atacului sistematic desfasurat in perioada 13-15.06.1990 asupra unei populatii civile, soldat cu vatamarea corporala si lipsirea de libertate a peste 1.000 de persoane, a organizat deplasarea minerilor din Valea Jiului la Bucuresti, preluandu-i din statia C.F.R. Gara de Nord in momentul sosirii lor.
2) civil Dobre Gheorghe, (...), constand in aceea ca, in calitate de director Regionala C.F.R. Craiova, in cadrul atacului sistematic desfasurat in perioada 13-15.06.1990 asupra unei populatii civile, soldat cu vatamarea corporala si lipsirea de libertate a peste 1.000 de persoane, a organizat deplasarea minerilor la Bucuresti, asigurand conditiile necesare pentru ca trenurile cu mineri sa aiba drum liber pana in Capitala.
3) civil Cozma Miron, (...), constand in aceea ca, in calitate de presedinte al biroului executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere 'Valea Jiului', in cadrul atacului sistematic desfasurat in perioada 13-15.06.1990 asupra unei populatii civile, soldat cu vatamarea corporala si lipsirea de libertate a peste 1.000 de persoane, impreuna cu Ilinescu Constantin-Ioan si Torsan Ilie a organizat si coordonat deplasarea la Bucuresti a minerilor din Valea Jiului.
4) cpt. (rez.) Camarasescu Nicolae, (...), constand in aceea ca, in calitate de inginer electromecanic la Exploatarea Miniera Aninoasa, in cadrul atacului sistematic desfasurat in perioada 13-15.06.1990 asupra unei populatii civile, soldat cu vatamarea corporala si lipsirea de libertate a peste 1.000 de persoane, a organizat si coordonat deplasarea la Bucuresti a minerilor din E.M. Aninoasa.
5) civil Bacs Stefan, (...), constand in aceea ca, in calitate de lider sindical E.M. Lonea, in cadrul atacului sistematic desfasurat in perioada 13-15.06.1990 asupra unei populatii civile, soldat cu vatamarea corporala si lipsirea de libertate a peste 1.000 de persoane, a organizat deplasarea la Bucuresti a minerilor din E.M. Lonea.
6) civil Ciocan Nicolae, (...), constand in aceea ca, in calitate de lider de sindicat la E.M. Deva, in cadrul atacului sistematic desfasurat in perioada 13-15.06.1990 asupra unei populatii civile, soldat cu vatamarea corporala si lipsirea de libertate a peste 1.000 de persoane, a organizat impreuna cu directorul E.M. Deva, Stanca Nicolae, deplasarea la Bucuresti a unui grup de salariati din cadrul Exploatarii Miniere Deva.
7) civil Stanca Nicolae, (...), constand in aceea ca, in calitate de director ia E.M. Deva, in cadrul atacului sistematic desfasurat in perioada 13-15.06.1990 asupra unei populatii civile, soldat cu vatamarea corporala si lipsirea de libertate a peste 1.000 de persoane, a organizat impreuna cu liderul de sindicat al E.M. Deva - Ciocan Nicolae, deplasarea la Bucuresti a unui grup de salariati din cadrul Exploatarii Miniere Deva.
8) Temelescu Viorel, (...), constand in aceea ca, in calitate de lider sindical la E.M. Motru, in cadrul atacului sistematic desfasurat in perioada 13-15.06.1990 asupra unei populatii civile, soldat cu vatamarea corporala si lipsirea de libertate a peste 1.000 de persoane, a organizat deplasarea la Bucuresti a minerilor din Bazinul Motru.
9) civil Miclaus Nicolae, (...), constand in aceea ca, in calitate de lider de sindicat E.M. tebea, in cadrul atacului sistematic desfasurat in perioada 13-15.06.1990 asupra unei populatii civile, soldat cu vatamarea corporala si lipsirea de libertate a peste 1.000 de persoane, a organizat impreuna cu directorul E.M. tebea, deplasarea Ia Bucuresti a unui grup de mineri.
10) civil Doroftei Petre, (...), constand in aceea ca, in calitate director al E.M. tebea, in cadrul atacului sistematic desfasurat in perioada 13-15.06.1990 asupra unei populatii civile, soldat cu vatamarea corporala si lipsirea de libertate a peste 1.000 de persoane, a organizat impreuna cu liderul de sindicat al E.M. Tebea, deplasarea la Bucuresti a unui grup de aprox. 40 mineri.
11) civil Brait Petru, (...), constand in aceea ca, in calitate de lider sindical al E.M. Petrila, in cadrul atacului sistematic desfasurat in perioada 13-15.06.1990 asupra unei populatii civile, soldat cu vatamarea corporala si lipsirea de libertate a peste 1.000 de persoane, a organizat deplasarea la Bucuresti a minerilor din Mina Petrila.
12) civil Drella Matei, (...), constand in aceea ca, in calitate de lider sindical al E.M. Barbateni, in cadrul atacului sistematic desfasurat in perioada 13-15.06.1990 asupra unei populatii civile, soldat cu vatamarea corporala si lipsirea de libertate a peste 1.000 de persoane, a organizat deplasarea la Bucuresti a minerilor din E.M. Barbateni.
13) civil Marchis Gheorghe, (...), constand in aceea ca, in calitate de director la E.M. Paroseni, in cadrul atacului sistematic desfasurat in perioada 13-15.06.1990 asupra unei populatii civile, soldat cu vatamarea corporala si lipsirea de libertate a peste 1.000 de persoane, la solicitarea conducerii R.A.H. Petrosani a organizat deplasarea la Bucuresti a minerilor de la E.M. Paroseni catre Petrosani, iar de acolo pe calea ferata catre Bucuresti.
14) col. (rez.) Bondoc Titu, (...), constand in aceea ca, in calitate de ofiter activ la Sectia de Informatii Goij - Biroul Motru, in cadrul atacului sistematic desfasurat in perioada 13-15.06.1990 asupra unei populatii civile, soldat cu vatamarea corporala si lipsirea de libertate a peste 1.000 de persoane, a organizat deplasarea la Bucuresti a minerilor din Mina Ai6eni la Bucuresti.
15) civil Varga Csaba, (...), constand in aceea ca, in calitate de maistru miner E.M. Paroseni, in cadrul atacului sistematic desfasurat in perioada 13-15.06.1990 asupra unei populatii civile, soldat cu vatamarea corporala si lipsirea de libertate a peste 1.000 de persoane, la solicitarea directorului Exploatarii Miniere Vulcan Centrala Subterana, a organizat deplasarea la Bucuresti a unui grup de aprox. 60 de mineri, pe care i-a transportat la Petrosani cu masinile de interventie ale unitatii, iar in continuare cu trenul catre Bucuresti.
16) civil Uinescu Constantin-Ioan, (...), constand in aceea ca, in calitate de inginer in cadrul E.M. Aninoasa, in cadrul atacului sistematic desfasurat in perioada 13-15.06.1990 asupra unei populatii civile, soldat cu vatamarea corporala si lipsirea de libertate a peste 1.000 de persoane, a organizat, impreuna cu liderii de sindicat Cozma Miron si Torsan Ilie, deplasarea la Bucuresti a minerilor din Valea Jiului.
17) civil Soltanel Gheorghe, (...), constand in aceea ca, in calitate de director la E.M. Comanesti, in cadrul atacului sistematic desfasurat in perioada 13-15.06.1990 asupra unei populatii civile, soldat cu vatamarea corporala si lipsirea de libertate a peste 1.000 de persoane, a organizat deplasarea la Bucuresti a minerilor din E.M. Comanesti".
Cititi si:
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii