DOSARUL MINERIADEI. INFIRMARE U.P. – Rezolutia din 07.12.2007 a Procurorului General al PICCJ Laura Codruta Kovesi de infirmare a solutiei de incepere a urmaririi penale fata de Ion Iliescu dispuse de procurorul militar Dan Voinea, la 19.06.2007, in dosarul nr. 74/P/1998: „Rezolutia de incepere a urmaririi penale nu indeplineste conditiile de fond si de forma prevazute de art. 228 alin. (1/1) Cpp. Rezolutia emisa nu are mentionata ora cand a fost dispusa masura”

Data: 22 October 2015, 10:05 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2506 afisari

Prin rezolutia din 07.12.2007, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus infirmarea rezolutiei din 19.06.2007 a generalului maior magistrat Dan Voinea, procuror militar sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare din cadrul PICCJ, de incepere a urmaririi penale fata de fostul presedinte Ion Iliescu sub aspectul infractiunii de omor calificat si omor deosebit de grav sub forma participatiei improprii, in dosarul privind crimele comise in timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.


Proc. Gen. Laura Codruta KOVESI

Faptele retinute: participatia improprie la omor calificat si omor deosebit de grav - art. 31 alin. (2) rap. la art. 174, art. 175 lit. e), art. 176 lit. b) CP 1969, cu aplicarea art. 13 CP 1969.

Solutia: "In temeiul art. 275 Cpp rap. la art. 278 alin. (2) Cpp, avand in vedere considerentele expuse mai sus, dispun:

1. Infirmarea rezolutiei din data de 19 iunie 2007 dispuse de dl. general maior magistrat dr. Dan Voinea, procuror militar sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare din cadrul PICCJ, in dosarul nr. 74/P/1998, prin care a fost inceputa urmarirea penala fata de invinuitul Iliescu Ion, in prezent senator, fost presedinte al Romaniei.

2. Cercetarile penale vor fi continuate de catre procurorii desemnati din cadrul Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica.

3. Un exemplar al prezentei rezolutii se tirmite Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica, iar un exemplar al rezolutiei se comunica petentului".

>>Rezolutia din 07.12.2007 intocmita de Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Laura Codruta Kovesi, in dosarul nr. 1122/P/2007

Extras din rezolutie:

"Laura Codruta Kovesi, Procuror General al PICCJ, examinand plangerea formulata de invinuitul Ion Iliescu, cercetat pentru savarsirea participatiei improprii la omor calificat si omor deosebit de grav prevazuta de art. 31 alin. (2) rap. la art. 174, art. 175 lit. e), art. 176 lit. b) Cod penal, cu aplicarea art. 13 Cod penal, constat:

Invinuitul Ion Iliescu, prin avocat ales, a formulat o plangere impotriva rezolutiei de incepere a urmaririi penale emisa in data de 19 iunie 2007 in dosarul nr. 74/P/1998 al Sectiei Parchetelor Militare.

In vederea solutionarii plangerii depuse de petent, s-a procedat la examinarea dosarului nr. 1122/P/2007 al PICCJ-SUPC, dosar format in urma disjungerii cauzei si a declinarii de competenta, dispuse in dosarul penal nr. 74/P/1998 al Sectiei Parchetelor Militare din cadrul PICCJ, prin rezolutia din 19 iulie 2007.

In urma verificarii efectuate s-a constatat urmatoarea stare de fapt:

Prin rechizitoriul din 18 mai 2000, emis in dosarul nr. 74/P/1998 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a generalilor in rezerva Chitac Mihai si Andrita Gheorghe, precum si a ofiterilor cu grad de colonel in rezerva Calin Traian Stefan, Costea Dumitru si Constantin Vasile, pentru savarsirea infractiunilor de instigare la omor deosebit de grav, prevazuta si pedepsita de art. 25 rap. la art. 174-176 lit. b) din Codul penal.

In fapt, s-a retinut ca, in seara de 13 iunie 1990, la ordinul inculpatilor s-a deschis foc cu armamentul din dotare, in conditii nelegale, asupra unei multimi, imprejurare care a avut drept rezultat impuscarea mortala a doua persoane. Prin acelasi rechizitoriu, fata de inculpatul Constantin Vasile s-a retinut si infractiunea de instigare la tentativa la infractiunea de omor deosebit de grav omor deosebit de grav prevazuta de art. 25 rap. la art. 20, cu referire la art. 174-176 lit. b) din Codul penal, constand in aceea ca, in dimineata zilei de 14 iunie 1990, a ordonat soldatilor din subordine sa traga cu armele din dotare asupra unei mase de persoane, din care doua au decedat si trei au fost ranite prin impuscare.

Totodata, s-a dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor intr-o cauza penala separata pentru cele o mie trei sute persoane retinute de fortele de ordine si de mineri, incepand cu dimineata zilei de 13 iunie 1990.

Prin sentinta nr. 69 din 30 iunie 2003 emisa in dosarul nr. 2171/2000, ICCJ-Sectia penala, considerand ca urmarirea penala nu este completa in cauza, in temeiul art. 333 Cpp, a restituit cauza Sectiei Parchetelor Militare din cadrul PICCJ.

Ulterior, la data de 14 octombrie 2005, s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a 'invinuitilor' general rezerva Chitac Mihai, Andrita Gheorghe, Calin Traian, Costea Dumitru si Constantin Vasile, iar la data de 10 septembrie 2006, a fost infirmata aceasta solutie, considerandu-se ca a fost nelegala si netemeinica.

Urmarirea penala in cauza a fost reluata, astfel ca, in dosarul nr. 74/P/1998 al Sectiei Parchetelor Militare, prin ordonanta din 20 iulie 2007, s-a dispus disjungerea si declinarea competentei de solutionare a cauzei cu privire la Ion Iliescu in favoarea Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul PICCJ. Cauza astfel declinata a fost inregistrata la SUPC cu nr. 1122/P/2007.

Vazand plangerea formulata de petent, am procedat la verificarea legalitatii rezolutiei prin care s-a inceput urmarirea penala fata de Ion Iliescu sub aspectul comiterii participatiei improprii la omor calificat si omor deosebit de grav prevazuta art. 31 alin. (2) rap. la art. 174, art. 175 lit. e), art. 176 lit. b) din Codul penal cu aplicarea prevederilor art. 13 din Codul penal, act care a fost datat 19 iunie 2007.

Analizand dosarul de urmarire penala, precum si rezolutia de incepere a urmaririi penale, am constatat urmatoarele aspecte de nelegalitate:

La data de 10 septembrie 2006, in baza art. 220 Cpp, generalul maior magistrat Dan Voinea, procuror militar sef al Sectiei Parchetelor Militare din cadrul PICCJ, a infirmat rezolutia din data de 14 octombrie 2005 a procurorului militar din subordinea sa, considerand-o nelegala si netemeinica. Prin ordonanta mai sus-aratata, nu a fost insa desemnat procurorul care sa continue urmarirea penala in aceasta cauza. La dosarul aflat in prezent pe rolul SUPC nu exista un alt inscris din care sa rezulte care a fost procurorul desemnat sa efectueze urmarirea penala.

In fapt, in lipsa unei rezolutii scrise a generalului Dan Voinea, dupa infirmarea rezolutiei din data de 14 octombrie 2005 in dosarul nr. 74/P/1998, urmarirea penala a fost efectuata (continuata) de catre procuror militrar magistrat colonel dr. Siserman Viorel, acesta fiind cel care a intocmit rechizitoriul in cauza, dar si ordonanta din 20 iulie 2007 prin care s-a dispus disjungerea si declinarea competentei de solutionare a cauzei cu privire la Iliescu in favoarea SUPC din cadrul PICCJ.

Ca atare, masura inceperii urmaririi penale nu putea fi dispusa de catre general maior magistrat dr. Dan Voinea, procuror militar sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare din cadrul PICCJ, atat timp cat nu era investit cu efectuarea urmaririi penale in cauza si procuror de caz era alt procuror, fiind astfel incalcate prevederile art. 64 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata.

Mai mult, procurorul militar sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare era incompatibil sa mai efectueze vreun act de urmarire penala in dosarul nr. 74/P/1998 atat timp cat ICCJ-Sectia penala restituise cauza Sectiei Parchetelor Militare. Potrivit art. 49 alin. (4) Cpp, persoana care a efectuat urmarirea penala este incompatibila sa procedeze la refacerea acesteia, cand refacerea este dispusa de instanta. Asadar, intrucat primul rechizitoriu a fost intocmit de procurorul militar Dan Voinea, iar instanta a restituit cauza in vederea completarii urmaririi penale, completarea urmaririi penale in cauza nu mai putea fi efectuata de procurorul militar Dan Voinea si cu atat mai putin acesta nu mai putea emite vreun act de urmarire penala.

Rezolutia de incepere a urmaririi penale nu indeplineste conditiile de fond si de forma prevazute de art. 228 alin. (1/1) Cpp. Rezolutia emisa nu are mentionata ora cand a fost dispusa masura si nu a fost inregistrata in registrul special, asa cum prevede in mod expres art. 228 alin. (1/1) Cpp. Desi intregul continut este tehnoredactat computerizat, data este inscrisa de mana, iar rezolutia nu este inregistrata in registrul special prevazut de art. 228 alin. (1/1) Cpp.

Desi rezolutia de incepere a urmaririi penale nu a fost emisa cu respectarea dispozitiilor legale imperative si procurorul militar Dan Voinea era incompatibil si nu era investit cu solutionarea cauzei, la data de 27 iunie 2007, acesta, impreuna cu procurorul militar Viorel Siserman, a procedat la prezentarea invinuirii aduse lui Ion Iliescu.

Continutul infractiunii pentru care s-a inceput urmarirea penala prin rezolutie nu este acelasi cu continutul faptelor aduse la cunostinta prin procesul-verbal din data de 27 iunie 2007. Astfel, in rezolutie s-a retinut ca 'la data de 13 iunie 1990, a determinat cu intentie interventia in forta a militarilor impotriva manifestatiilor din Piata Universitatii din Bucuresti si din alte zone ale capitalei, fapt ce a avut ca urmare moartea si ranirea prin impuscare a mai multor persoane, asa cum rezulta din declaratiile martorilor si jurnalelor actiunilor de lupta'. In procesul-verbal de aducere la cunostinta a invinuirii, contrar celor inscrise in rezolutia de incepere a urmaririi penale, s-a consemnat ca Ion Iliescu este invinuit pentru faptul ca 'in data de 13 iunie 1990, ar fi cerut comandantului armatei sa trimita militari, TAB-uri si alte forte pentru a interveni la Televiziune si la sediul Ministerului de Interne, precum si faptul ca la acea data, la orele 17:35, a cerut sa se foloseasca gaze lacrimogene impotriva manifestantilor din zona sediului Ministerului de Interne, fapt ce a avut ca urmare moartea si ranirea prin impuscare a mai multor persoane'.

Avand in vedere cele aratate mai sus, apreciem ca plangerea formulata de invinuitul Ion Iliescu impotriva rezolutiei din 19 iunie 2007, prin care s-a dispus inceperea urmaririi penale, este intemeiata, motiv pentru care urmeaza sa fie admisa".

Cititi si:

>>DOSARUL REVOLUTIEI. INFIRMARE U.P. – Rezolutia din 09.04.2009 a Procurorului General al Romaniei Laura Codruta Kovesi de admitere a plangerilor formulate de Ion Iliescu si Teodor Brates impotriva rezolutiei nr. 97/P/1990 din 07.12.2004 a Sectiei Parchetelor Militare din cadrul PICCJ

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*