Domnule Presedinte, procurorii nu sunt in subordinea dvs. si nerespectarea legii nu trebuie incurajata!

Data: 14 August 2018, 15:11 | autor: Lacramioara AXINTE, judecator Tribunalul Botosani | 1 comentarii | 5477 afisari

Domnul Presedinte Iohannis, intr-un mesaj adresat natiunii romane aseara, a declarat ca a „cerut deja Procurorului General anchetarea faptelor antisociale produse in piata, iar ancheta trebuie dusa urgent pana la capat”.

Daca citim cu maxima atentie Constitutia Romaniei si Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor gasim o singura dispozitie, in Constitutia Romaniei, art. 109 alin. 2, care confera dreptul Presedintelui de a cere urmarirea penala a membrilor Guvernului, pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor.


Asadar, nicaieri in Constitutia Romaniei, dar nici in Legea nr. 303/2004 nu se prevede ca Presedintele Romaniei are dreptul de a da vreo dispozitie procurorilor pentru a ancheta vreo fapta penala, cu exceptia aratata mai sus, sau de a interveni in vreun dosar penal aflat in instrumentare la procuror, in sensul de a cere urgentarea solutionarii acestuia.

Trebuie remarcat ca, desi in Romania procurorii sunt sub autoritatea Ministrului Justitiei, Curtea Constitutionala, interpretand dispozitiile art. 123 alin. 1 din Constitutie, a statuat ca „actele procurorului in situatii individuale/concrete ale activitatii sale judiciare nu sunt supuse niciunui control al ministrului justitiei, ci procurorului ierarhic superior sau instantei judecatoresti competente, dupa caz, tocmai pentru ca autoritatea ministrului justitiei nu vizeaza si se delimiteaza de aceasta ipoteza” (Decizia Curtii Constitutionale nr. 358 din 30 mai 2018).

Prin urmare, solicitarea Presedintelui Romaniei, adresata Procurorului General, de a se ancheta faptele antisociale produse in piata si de a se urgenta solutionarea lor, reprezinta o incalcare a statutului procurorilor, procurorii fiind singurii in masura sa aprecieze, in mod liber, neinfluentati de vreo sugestie sau ordin direct venit de la Presedintele Romaniei, Ministrul Justitiei sau Procurorul General, de a se sesiza din oficiu despre savarsirea unor infractiuni, sau de a stabili ritmul in care se vor desfasura actele de urmarire penala.

 

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Comentarii

# Bubau Viorel date 19 September 2018 07:50 0

Incredibil unde s-a ajuns,la ce nivel îngrijorător și amenințător de abuz și dezbinare.Din păcate interesele meschine și personale pun in pericol principiile fundamentale care trebuie sa guverneze Statul de Drept și Ordinea Constituțională.Echilibrul constituțional in România,este azi răsturnat și asta deoarece s-au creat o supraputere cea a numitei Justiții devenită INUMANA,INCONSTIENTA dar din păcate INAMOVIBILA și OPRESIVA cu propriul popor.Iar domnul președinte susține și crede că EL este ,,controlorul,,acestei hidre, iar pentru atingerea scopului propus,adică înscăunarea,,guvernului meu,,distruge vieți și destine.Este NECONSTITUTIONAL și OPRESIV.

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*