DNA, de Ziua Internationala Anticoruptie: „Increderea in actul de justitie, reflectata in numarul sporit de sesizari”

Data: 09 December 2015, 17:18 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2003 afisari

Directia Nationala Anticoruptie a dat publicitatii, miercuri 9 decembrie 2015, un comunicat de presa cu ocazia Zilei Internationale Anticoruptie, declarata astfel prin Conventia Organizatiei Natiunilor Unite impotriva Coruptiei, document ratificat si de Romania.


Comunicatul DNA:

"Ziua Internationala Anticoruptie – increderea in actul de justitie reflectata in numarul sporit de sesizari

Ziua de 9 decembrie a fost declarata drept Ziua Internationala Anticoruptie prin Conventia Organizatiei Natiunilor Unite impotriva Coruptiei, document ratificat si de Romania.

Prin activitatea sa zilnica, DNA isi indeplineste rolul pentru care a fost creata si anume acela al combaterii coruptiei la nivel inalt.

DNA a obtinut rezultate semnificative in circumstante dificile in ultimii 10 ani: peste 8.000 de persoane trimise in judecata si aproape 5.000 condamnate definitiv, fara a mentiona procesele care inca se afla in desfasurare sau dosarele nou constituite. Intre cei pedepsiti pentru fapte de coruptie figureaza numerosi demnitari de rang inalt, ceea ce arata ca principiul 'nimeni nu este mai presus de lege' devine realitate in Romania.

Combaterea coruptiei raspunde unui interes major al societatii pe care cetatenii il inteleg si il asuma tot mai mult in ultima perioada.

Investigatiile desfasurate de DNA au expus scheme, practici si mecanisme de drenare a resurselor statului in beneficiul unei categorii restranse de privilegiati si in detrimentul majoritatii populatiei.

Anchetele de mare coruptie s-au finalizat cu stabilirea vinovatiei a 90% dintre persoanele trimise in judecata. Aceasta realitate arata ca investigatiile respecta legalitatea si se bazeaza pe probe valide, ceea ce a dus la un important spor de incredere publica in activitatea procurorilor DNA, dar si in actul de justitie in general.

Numarul tot mai mare de sesizari inregistrate de la persoanele fizice sau juridice in ultimii doi ani la DNA arata ca tot mai multi oameni inteleg efectele nocive ale coruptiei si refuza sa mai tolereze practicile ilegale de care se lovesc.

In anul 2015, numarul sesizarilor de la cetateni si peroane juridice a fost cu 40% mai mare decat anul trecut, iar anul 2014 a crescut cu 75% fata de anul precedent.

Caracterul incisiv al anchetelor la nivel inalt ale DNA a provocat reactii din partea celor vizati care detin putere, influenta si notorietate. Tentative de a limita eficienta institutiei, de a reduce drastic instrumentele legale de care dispun procurorii sau chiar de a bloca anchetele au esuat si datorita sustinerii din partea societatii civile care a exprimat interesul publicului.

Tot interesul publicului este acela care a plasat dezbaterea despre coruptie ca prioritate pe agenda publica. Sprijinul unei majoritati importante a populatiei, provenit din incredere si speranta, reprezinta un context adecvat pentru realizarea unei schimbari profunde de mentalitate care sa puna pret pe corectitudine, merite si respectarea legii.

Atata vreme cat independenta procurorilor si stabilitatea institutionala a DNA se vor mentine, institutia isi va continua activitatea in mod corect si profesionist, pentru asigurarea unui act de justitie corect, echilibrat, fara partizanat, in beneficiul statului de drept si al cetateanului roman".

foto: Laura Codruta Kovesi, procuror sef al DNA

sursa foto: enational.ro

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*