DNA cere arestarea judecatoarei Elena Burlan de la Tribunalul Bucuresti
Data: 17 May 2018, 12:43 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1493 afisari
Procurorii DNA au cerut joi, 17 mai 2018, Curtii de Apel Bucuresti, arestarea preventiva a judecatoarei Elena Burlan Puscas (foto) de la Tribunalul Bucuresti pentru luare de mita. Anterior, la data de 16 mai 2018, avand in vedere calitatea de magistrat a Elenei Burlan Puscas, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil propunerea procurorilor anticoruptie.
In referatul procurorilor se arata ca, in dosarul inregistrat la DNA in anul 2016, au fost identificate date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In contextul judecarii unui dosar penal ce privea savarsirea unor infractiuni cu violenta, judecatoarea Burlan a primit, in perioada 2009-2010, de la patru dintre inculpatii vizati de cercetarea judecatoreasca (din care doi cercetati pentru tentativa de omor calificat) suma totala de 50.000 euro. Banii respectivi au fost primiti de magistrat pentru a dispune fata de cei doi inculpati cercetati pentru tentativa de omor calificat inlocuirea masurii preventive a arestarii cu masura obligarii de a nu parasi localitatea de domiciliu, lucru care s-a si intamplat.
Comunicatul DNA:
“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale, iar la data de 17 mai 2018, au inaintat Curtii de Apel Bucuresti referatul cu propunere de arestare preventiva a inculpatei BURLAN-PUSCAS ELENA, la data faptelor si in prezent judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita. Anterior, la data de 16 mai 2018, avand in vedere calitatea de magistrat a inculpatei Burlan-Puscas Elena, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil propunerea mentionata. In referatul procurorilor se arata ca, in dosarul inregistrat la D.N.A.in anul 2016, au fost identificate date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
in contextul judecarii unui dosar penal ce privea savarsirea unor infractiuni cu violenta, inculpata Burlan-Puscas Elena,in calitatea mentionata mai sus, a primit,in perioada 2009-2010, de la patru dintre inculpatii vizati de cercetarea judecatoreasca (din care doi cercetati pentru tentativa de omor calificat) suma totala de 50.000 euro. Banii respectivi au fost primiti de magistrat pentru a dispune fata de cei doi inculpati cercetati pentru tentativa de omor calificat inlocuirea masurii preventive a arestarii cu masura obligarii de a nu parasi localitatea de domiciliu, lucru care s-a si intamplat in perioada 01 octombrie 2009 - 26 ianuarie 2010. De fiecare data, aceste solutii au fost desfiintate de instanta superioara de control judiciar. In acelasi context, pentru aceeasi suma de bani, printr-o sentinta din luna februarie 2010, judecatorul Burlan-Puscas Elena a pronuntat pedepse cu suspendarea executarii fata de toti inculpatii din dosarul respectiv.
In faza de apel, in luna decembrie 2010, aceasta sentinta a fost desfiintata in parte, Curtea de Apel Bucuresti pronuntand pedepse cu executare fata de autorii infractiunii de tentativa de omor calificat, aceste pedepse fiind de 8 ani, respectiv 7 ani si 6 luni.
Inculpatei Burlan-Puscas Elena i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile,in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala. Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii