DNA a dispus retinerea pentru 24 de ore a trei consilieri judeteani, cercetati pentru mita si complicitate la abuz in serviciu

Data: 01 March 2017, 18:29 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1518 afisari

 

DNA a transmis, intr-un comunicat publicat miercuri, 1 martie 2017, ca procurorii anticoruptie de la DNA – Brasov au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a lui Sebastian Grapa, Gavril Matei si Claudiu Cornea, consilieri judeteni la CJ Brasov la data faptelor, cercetati pentru dare de mita, respectiv complicitate la abuz in serviciu.


Iata comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 1 martie 2017, respectiv de 28 februarie 2017, a urmatorilor inculpati:

GRAPA SEBASTIAN, la data faptelor consilier judetean si ulterior senator in Parlamentul Romaniei pentru savarsirea infractiunilor de:

- dare de mita in forma continuata,

- complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata si

- complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infractiuni);

MATEI GAVRIL, la data faptelor consilier judetean si om de afaceri, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita, in forma continuata si complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata;

CORNEA CLAUDIU, la data faptelor consilier judetean pentru savarsirea infractiunii de dare de mita, in forma continuata.

Inculpatii Grapa Sebastian, Matei Gavril si Cornea Claudiu urmeaza a fi prezentati, la data de 1 martie 2017, la Tribunalul Brasov, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Totodata, procurorii au propus Tribunalului Brasov arestarea preventiva pentru 30 de zile a inculpatului CaNCESCU ARISTOTEL ADRIAN, la data faptelor presedinte al Consiliului Judetean Brasov si presedinte al filialei judetene a unui partid politic, pentru savarsirea infractiunilor de

- luare de mita in forma continuata (7 infractiuni),

- abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata (2 infractiuni) si

- abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, s-a mai dispus punerea in miscare a actiunii penale - iar in cazul primului mentionat si masura controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile - fata de inculpatii:

NEAG ADRIAN SABIN, consilier judetean si administrator al unei societati comerciale la data faptei, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata;

PALTIN CRISTINEL, primar al comunei sercaia, judetul Brasov, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

SONERIU VALENTIN OLIMPIU, SANDRU RAZVAN OVIDIU, UNGUREANU VASILE/ si CRACIUN DRAGOS ROMULUS, consilieri judeteni pentru savarsirea infractiunii de dare de mita, in forma continuata.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, in calitate de presedinte al filialei judetene a unui partid politic, a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse intre 220.000 lei si 15.000 lei pentru a-i pune pe acestia pe lista de candidati pentru un post de consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Brasov.

Astfel, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian a primit de la urmatorii inculpati urmatoarele sume de bani:

- de la inculpatul Grapa Sebastian a primit suma de 170.000 lei;

- de la inculpatul Cornea Claudiu a primit suma de 100.000 lei;

- de la inculpatul soneriu Valentin Olimpiu a primit suma de 60.000 lei;

- de la inculpatul Matei Gavril a primit suma de 50.000 lei;

- de la inculpatul sandru Razvan Ovidiu a primit suma de 50.000 lei;

- de la inculpatul Ungureanu Vasile a primit suma de 40.000 lei;

- de la inculpatul Craciun Dragos Romulus a primit suma de 15.000 lei.

Suma totala de bani primita de inculpatul Cancescu Aristotel Adrian de la cei sapte inculpati a fost de 485.000 lei, cuantumul acestora fiind pretins in functie de locul pe care s-au aflat cei sapte inculpati pe lista de candidati pentru campania electorala din anul 2012 a partidului respectiv.

Toate sumele de bani au fost predate personal sau printr-un intermediar la casieria partidului de catre cei sapte inculpati, fara ca acestia sa primeasca documente justificative. Suma de bani mentionata anterior a fost folosita in campania electorala din anul 2012.

Ulterior, toti cei sapte inculpati au fost alesi consilieri judeteni in cadrul Consiliului Judetean Brasov.

In perioada 2012 - 2013, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Brasov, a aprobat alocarea unor sume de bani din fondul de rezerva al C.J. Brasov pentru achizitionarea de studii sau pentru plata unor contracte supraevaluate incheiate intre firmele controlate de inculpatul Grapa Sebastian si mai multe primarii din judet.

Sumele de bani alocate de inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, la cererea si cu ajutorul inculpatului Grapa Sebastian, au fost in cuantum total de 1.089.080 lei, iar parte din aceasta suma, respectiv suma de 170.000 lei, a fost depusa de acesta din urma la casieria unui partid politic pentru a fi pus pe o pozitie eligibila pe lista de candidati pentru Consiliul Judetean Brasov in contextul campaniei electorale din anul 2012.

In anul 2013, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Brasov, la cererea si cu ajutorul inculpatului Matei Gavril, a aprobat alocarea sumei de 416.721 lei din fondul de rezerva al CJ Brasov sub pretextul achizitiei de sisteme de incalzire de catre primaria unei comune din judetul Brasov de la o societate controlata in fapt de inculpatul Matei Gavril.

In ceea ce priveste utilizarea fondului de rezerva aflat la dispozitia Consiliului Judetean Brasov, din probatoriul administrat in cauza, a rezultat ca banii au fost alocati doar cu aprobarea inculpatului Cancescu Aristotel Adrian, care a avut grija ca in fiecare an fondul sa fie constituit la nivelul maxim prevazut de lege, respectiv 5% din buget. Sumele de bani aflate in acest fond au fost date in mod discretionar de catre inculpatul Cancescu Aristotel Adrian pentru recompensarea colaboratorilor politici, fara vreo legatura cu conditiile reale din localitati, acesta considerand fondul de rezerva ca fiind la dispozitia sa.

In acest context, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian a tinut o evidenta a utilizarii sumelor respective, pentru a caror alocare fiecare persoana se adresa acestuia care aproba direct cererea fara sa existe referat de analizare a solicitarii, fiind de ajuns ca persoana respectiva sa-i spuna ca banii sunt pentru el. Votul in plen, atunci cand a avut loc, a fost formal, consilierii limitandu-se sa aprobe punctul de pe ordinea de zi initiat de inculpatul Cancescu Aristotel Adrian , fara discutii sau verificari.

In aceeasi perioada, inculpatul Paltin Cristinel, in calitate de primar al Comunei sercaia, la cererea si cu ajutorul inculpatului Grapa Sebastian, a incheiat cu o societate administrata si detinuta in fapt de acesta din urma un contract de servicii, avand ca obiect intocmirea si predarea studiului „Strategie privind prevenirea abandonului scolar, identificarea metodelor de crestere a gradului de instruire a populatiei comunei sercaia, jud. Brasov” in valoare de 78.120 lei.

Contractul respectiv a fost atribuit fara sa existe o analiza la nivelul unitatilor scolare din care sa rezulte abandonul la acest nivel si care sa justifice efectuarea acestei achizitii, fara sa fie intocmit un referat de necesitate si fara sa existe un buget rectificat si fonduri aprobate.

In plus, contractul a fost incheiat cu o societate care nu avea calificarea necesara realizarii prestatiei care face obiectul contractului, iar ulterior studiul respectiv nu a fost utilizat vreodata, cauzand astfel un prejudiciu pentru comuna sercaia in suma de 78.120 lei, ce reprezinta totodata folos necuvenit pentru inculpatul Grapa Sebastian.

In atribuirea contractelor descrise anterior, inculpatul Grapa Sebastian a beneficiat de ajutorul inculpatului Neag Adrian Sabin care a intreprins urmatoarele activitati:

- a redactat in mod formal documente, studii si lucrari, sub pretextul indeplinirii obligatiilor contractuale, care nu corespundeau calitativ si cantitativ, acestea fiind descarcate de pe Internet,

- a pus la dispozitia primarilor documentele respective pentru a avea justificarea decontarii sumelor mentionate in contracte,

- a completat si semnat facturi,

- a redactat contracte,

- a retras bani din conturile societatilor si

- a pastrat legatura cu primarii comunelor respective.

Prin aceasta, s-a cauzat un prejudiciu bugetului C.J. Brasov si primariilor respective in suma totala de 1.167.200 lei, suma ce reprezinta totodata folos necuvenit pentru inculpatul Grapa Sebastian.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

 

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*