Dezlegare ICCJ: „In cazul infractiunii de tulburare a ordinii si linistii publice, pentru existenta infractiunii, violentele, amenintarile sau atingerile grave aduse demnitatii nu trebuie sa fie comise impotriva mai multor persoane, fiind suficient sa fie savarsite, in public, impotriva unei persoane”
Data: 12 April 2016, 15:52 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2815 afisari
Inalta Curte de Casatie si Justitie-Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala a admis, in sedinta de marti 12 aprilie 2016, sesizarea formulata de Curtea de Apel Timisoara-Sectia Penala privind pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept: „Daca elementul material al laturii obiective a infractiunii de tulburare a ordinii si linistii publice prevazute de art. 371 din Codul penal, trebuie indreptat impotriva mai multor persoane si daca in situatia in care actiunea descrisa a vizat o singura persoana opereaza dezincriminarea conform art. 4 din Codul penal”.
Minuta deciziei nr. 9/12.04.2016 (Dosar nr. 814/1/2016/HP/P):
„Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Timisoara, Sectia Penala, in dosarul nr. 5287/290/2013, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept: 'Daca elementul material al laturii obiective a infractiunii de tulburare a ordinii si linistii publice prevazute de art. 371 din Codul penal, trebuie indreptat impotriva mai multor persoane si daca in situatia in care actiunea descrisa a vizat o singura persoana opereaza dezincriminarea conform art. 4 din Codul penal.'
Stabileste ca:
1. In aplicarea dispozitiilor art. 371 din Codul penal, in cazul infractiunii de tulburare a ordinii si linistii publice, pentru existenta infractiunii, violentele, amenintarile sau atingerile grave aduse demnitatii nu trebuie sa fie comise impotriva mai multor persoane, fiind suficient ca violentele, amenintarile ori atingerile grave aduse demnitatii, care tulbura ordinea si linistea publica, sa fie savarsite, in public, impotriva unei persoane.
2. In ipoteza in care violentele, amenintarile sau atingerile grave aduse demnitatii persoanei, care tulbura ordinea si linistea publica, au fost comise, in public, impotriva unei singure persoane, nu opereaza dezincriminarea, nefiind incidente dispozitiile art. 4 din Codul penal.
Obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit art. 477 alin. 3 din Codul de procedura penala.
Pronuntata, in sedinta publica, astazi 12 aprilie 2016”.
foto: jud. Livia Stanciu, presedinte al ICCJ
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii