Decizia CSM in cazul Procurorului General Augustin Lazar (Minuta)
Data: 27 June 2018, 13:26 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1878 afisari
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit marti, 26 iunie 2018, ca Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar (foto) nu a incalcat Codul deontologic al magistratilor atunci cand a vorbit despre „inculpati de rang inalt”, motiv pentru care a decis respingerea sesizarii facute de Inspectia Judiciara.
Inspectia Judiciara s-a sesizat in 23 martie 2018, dupa ce Augustin Lazar a facut in 8 decembrie 2017 referire la membri ai comisiilor speciale parlamentare si a folosit expresia „inculpati de rang inalt: „Apreciem ca exista indicii cu privire la incalcarea de catre domnul procuror general Augustin Lazar a obligatiilor deontologice stabilite prin dispozitiile art. 17 din Codul Deontologic al Judecatorilor si Procurorilor".
Astfel, Sectia pentru procurori a CSM a stabilit ca nu exista indicii ca Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar ar fi incalcat art. 17 din Codul deontologic al judecatorilor si magistratilor.
Declaratiile facute de Augustin Lazar in 8 decembrie 2017:
“Noi suntem ingrijorati si societatea civila e ingrijorata. Trebuie transparenta si sa se functioneze in mod legal. (...) In tot cursul anului 2017, Ministerul Public si in general institutiile din justitie au format obiectul unor atacuri concentrice, ele s-au vazut. Am folosit expresia «hartuit» pentru ca am gasit-o in raportul de la Geneva, unde scrie «Procurorii din DNA sunt hartuiti prin campanii media, prin chemarea in fata unor comisii speciale». Dar acolo cine ii convoaca? Niste inculpati de rang inalt, care vor ca discutiile sa aiba loc in alt mediu in afara de cel judiciar. Procurorii sunt invitati sa dea seama intr-un mediu care nu e judiciar. Am folosit aceasta expresie pentru ca o foloseste nu numai redactorul acestui raport, ci o vedem noi din ceea ce vedem noi prin atacuri media si alte acte care sunt evident neprietenoase procurorilor, cum ar fi aceea sa scoatem cuvantul «independent» din textul legii privind statutul si care intr-o maniera subtila, dar dubioasa a dorit evident sa indeparteze statutul procurorului de statutul de magistrat si sa-l duca in zona Executivului”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii