Daca modificarile la Legea 303/2004 intra in vigoare, TOATE actele secrete care influenteaza administrarea justitiei vor trebui declasificate
Data: 09 May 2018, 18:43 | autor: Dana GIRBOVAN, judecatoare, presedinta UNJR | 1 comentarii | 1857 afisari
Prin modificarea la Legea 303/2004 s-a introdus caracterul de informatie de interes public, cu accesul liber garantat, inclusiv a actelor extrajudiciare care privesc sau afecteaza procedurile judiciare (protocoale, hotarari etc). Modificarea a fost contestata la Curtea Constitutionala, iar Curtea a statuat ca modificarea e constitutionala, astfel ca, in masura in care aceste acte “sunt clasificate in momentul de fata, vor trebui declasificate, ele nemaiputand fi sustrase cunostintei publicului, tocmai in ideea unei transparente crescânde a modului in care trebuie infaptuita justitia” (Decizia 252/2018, par. 112).
Aceasta modificare este cea mai importanta dintre prevederile vizand transparentizarea modului in care se face justitia, deoarece in nicio tara democratica un act de justitie nu se poate infapui avand ca temei protocoale si acte secrete.
Prin aceasta modificare se va reveni la normalitatea democratica.
Articolul din lege care prevedere accesul liber la aceste acte este:
Art. 7 alin. (9) - “Informatiile care privesc statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara, organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, cooperarea institutionala intre instante si parchete, pe de o parte, si orice alta autoritate publica, pe de alta parte, precum si actele administrative extrajudiciare emise sau incheiate de catre sau intre autoritatile publice care privesc sau afecteaza desfasurarea procedurilor judiciare, prin derogare de la prevederile art.12 din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie informatii de interes public, la care accesul liber este garantat.”
Iata ce spune CCR in Decizia 252/2018:
“112. [...] Prin urmare, informatiile din procedura judiciara in sine si care beneficiaza de un regim special de protectie nu sunt ele insele devoalate, ci actele administrative ale autoritatilor publice incheiate in legatura cu desfasurarea procedurilor judiciare. Aceste acte, prin urmare, având in vedere mentiunea expresa privitoare la art.12 din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.663 din 23 octombrie 2001, in masura in care sunt clasificate in momentul de fata, vor trebui declasificate, ele nemaiputand fi sustrase cunostintei publicului, tocmai in ideea unei transparente crescânde a modului in care trebuie infaptuita justitia. Astfel, textul analizat este in concordanta cu par.133 al deciziei. In acest context, Curtea retine ca, din noua formula redactionala a textului, rezulta ca teza nou introdusa se refera la acte juridice existente intr-o forma materiala, pe când teza referitoare la cooperarea institutionala la actiuni concrete de cooperare realizate in considerarea sau nu a acestor acte. Prin urmare, textul acopera intreaga paleta a actelor si faptelor autoritatilor si institutiilor publice care privesc sau afecteaza desfasurarea procedurilor judiciare si nu contravine art.26 alin.(1), art.31 alin.(3) si art.49 din Constitutie.”
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Eugen 9 May 2018 19:20 0