D&B DAVID si BAIAS: „Instantele anuleaza obligatiile fiscale accesorii aferente impozitului pe profit in lipsa culpei contribuabilului intr-o cauza de referinta sustinuta de avocatii Dan Dascalu, Mihai Boian si Luiza Apostoiu”
Data: 18 April 2016, 13:34 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2001 afisari
Casa de avocatura D&B David si Baias a dat publicitatii, luni 18 aprilie 2016, un comunicat de presa privind obtinerea in instanta a unei noi solutii de referinta intr-o cauza in care avocatii Dan Dascalu (foto), Mihai Boian si Luiza Apostoiu au reusit anularea definitiva a obligatiilor fiscale stabilite de ANAF in sarcina unei importante companii multinationale, in cuantum de aproximativ 5 milioane lei.
Comunicatul D&B David si Baias:
„O echipa de avocati D&B David si Baias specializati in litigii fiscale, formata din Dan Dascalu - Partener, Mihai Boian - Avocat senior si Luiza Apostoiu - avocat colaborator, a obtinut o noua solutie de referinta intr-o cauza in care a reusit anularea definitiva a obligatiilor fiscale stabilite de ANAF in sarcina unei importante companii multinationale in cuantum de aproximativ 5 milioane lei. Dintre chestiunile deduse judecatii si rezolvate favorabil pentru contribuabil merita remarcata in mod deosebit anularea calcularii de accesorii pentru o situatie in care acestea s-au acumulat din culpa autoritatilor fiscale.
Astfel, Curtea de Apel Bucuresti a cenzurat conduita contradictorie a organelor ANAF care, cu ocazia unei prime inspectii fiscale, au obligat contribuabilul sa efectueze anumite inregistrari ca deductibile fiscal, in timp ce in cadrul unei inspectii subsecvente, au revenit asupra solutiei dispuse anterior, obligand societatea sa inregistreze respectivele cheltuieli intr-o maniera diferita. Aceasta a dus la stabilirea unui impozit pe profit suplimentar in sarcina societatii, dar si la stabilirea de obligatii fiscale accesorii aferente, calculate automat de catre organul fiscal, pentru motivul neplatii la termen a obligatiei fiscale principale. Daca in privinta impozitului pe profit stabilit suplimentar contribuabilul nu a contestat caracterul datorat al acestuia, in privinta accesoriilor echipa D&B a sustinut cu succes in fata instantelor de judecata nelegalitatea calcularii acestora, data fiind lipsa oricarei culpe a acestuia in privinta neachitarii la termen a debitului principal, intarzierea platii fiind exclusiv determinata de aducerea la indeplinire a dispozitiei de masuri obligatorii emise de catre ANAF cu ocazia primului control fiscal.
Competenta instantelor de judecata nationale de a efectua un asemenea control de legalitate al actelor organelor fiscale, prin inlaturarea regulilor mecanice de calcul al accesoriilor prevazute de legea nationala, este posibil in lumina deciziilor Curtii Europene a Drepturilor Omului pronuntate in cauze similare precum Silvester’s Horeca SRL contra Belgiei sau Janosevic contra Suediei. Pe de alta parte, pe fondul problemei, solutia este fundamentata pe recunoasterea aplicarii principiului proportionalitatii la calcularea obligatiilor fiscale accesorii. Recursul formulat de ANAF impotriva sentintei pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti a fost respins ca nefundat de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie in cursul lunii aprilie 2014.
'Salutam aceasta solutie de referinta a instantelor de judecata care accepta ca in situatia lipsei oricarei culpe a contribuabililor in neplata la termen a impozitului, este necesara inlaturarea de la aplicare a principiului accesorium sequitur principalem, o regula nu doar de traditie in perioada ultimilor peste 50 de ani in Romania, ci si care parea de-a dreptul imuabila', a declarat Dan Dascalu.
'Credem ca se ofera astfel contribuabililor o protectie absolut necesara impotriva actiunilor nelegale ale organelor fiscale de atragere a raspunderii fiscale, indiferent de circumstantele care au determinat neplata la termen a impozitului', a declarat Mihai Boian.
Acesta este o cauza similara celor in care avocatii D&B David si Baias au obtinut decizii favorabile la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (Cauza C-424/2012, Steaua Romana) si la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care au consfiintit dreptul contribuabililor la acordarea dobanzilor fiscale incepand cu data platii in temeiul unor acte de impunere ulterior anulate si, respectiv, de la data expirarii termenului legal de solutionare a cererilor de rambursare TVA nelegal respinse de organele fiscale. Intr-un final, acest drept a fost recunoscut ca atare in legislatia nationala pentru oricare taxe si impozite.
'Meritul particular al recentei solutii pronuntate este ca extinde aplicabilitatea principiului proportionalitatii inclusiv pentru situatia stabilirii de obligatii fiscale accesorii aferente unor taxe si impozite care nu isi au izvorul in dreptul european, contribuind astfel la extinderea la nivel national a solutiei deja consacrate in cateva spete ale instantelor de judecata referitoare la TVA, inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie, ulterior solutiei pronuntate de Curtea de Justitie a Uniunii Europene in Cauza Salomie si Oltean (C- 183/14). Urmeaza, desigur, sa vedem care vor fi si motivele pentru care Inalta Curte de Casatie si Justitie a validat rationamentul Curtii de Apel Bucuresti descris, insa suntem pe deplin increzatori ca aceasta jurisprudenta va contribui la generalizarea aplicarii principiului proportionalitatii asupra calculului obligatiilor fiscale accesorii si, drept urmare, la cenzurarea conduitei nelegale a autoritatilor fiscale in privinta oricaror taxe si impozite pe care le administreaza', a mai declarat Dan Dascalu”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii