CSM, reactie dupa verificarea in CSAT a veridicitatii declaratiilor de neapartenenta la serviciile de informatii depuse de magistrati
Data: 18 January 2016, 15:25 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1419 afisari
Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii, luni 18 ianuarie 2016, un comunicat de presa privind rezultatele verificarilor efectuate de CSAT asupra veridicitatii declaratiilor de neapartenenta la serviciile de informatii depuse de judecatori, procurori, personal de specialitate si auxiliar.
Comunicatul CSM:
„In urma verificarilor efectuate de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, prin institutiile abilitate, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, s-a constatat ca judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.
La solicitarea Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, in sedinta din data de 13 mai 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat sesizarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru a verifica realitatea declaratiilor date de judecatori, procurori, magistrati asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor, in forma autentica, in conformitate cu dispozitiile art. 7 din Legea nr. 303/2004.
In aceeasi sedinta, Plenul Consiliului a hotarat trimiterea la Consiliul Suprem de Aparare al Tarii a tuturor declaratiilor date in anul 2013 si 2014 de judecatori, procurori, magistrati asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora din cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv, categorii de personal prevazute de art. 7 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, de catre institutiile care, potrivit legii, gestioneaza aceste declaratii.
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a verificat, prin institutiile abilitate, in conformitate cu prevederile art. 7, alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, veridicitatea declaratiilor judecatorilor, procurorilor, magistratilor-asistenti, personalului de specialitate juridica asimilat acestora si personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor, in sensul ca cei in cauza nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.
In urma verificarilor efectuate, s-a constatat ca judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.
Reamintim ca potrivit dispozitiilor art. 7 alin (1) si alin (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. Incalcarea acestor dispozitii conduce la eliberarea din functia detinuta, inclusiv cea de judecator sau de procuror”.
foto: jud. Mircea Aron, presedinte al CSM, si proc. Luminita Palade, vicepresedinte al CSM
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii