CSM nu se grabeste cu procurorul din cazul Caracal
Data: 15 June 2022, 18:10 | autor: L.J. | 0 comentarii | 2673 afisari
Consiliul Superior al Magistraturii nu se grabeste cu procurorul Cristian Ovidiu Popescu (foto) de la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal.
Sectia pentru procurori in materie disciplinara din CSM a hotarat miercuri, 15 mai 2022, sa acorde un nou termen tocmai la 7 septembrie 2022 in dosarul nr. 18/P/2019, in care Inspectia Judiciara l-a trimis in judecata disciplinara pe Popescu pentru presupusa comitere a abaterii de la art. 99 lit. t) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: „exercitarea functiei cu grava neglijenta, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni. Sanctiunea disciplinara nu inlatura raspunderea penala”.
In acelasi act normativ, art. 99^1 alin. 2 explica: „Exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuzabil, normele de drept material ori procesual”.
Amintim ca dosarul lui Cristian Popescu are legatura cu felul in care procurorul ar fi impiedicat politistii sa patrunda in curtea lui Gheorghe Dinca pe timpul noptii (deci inainte de ora 6 dimineata), chiar daca se auzeau tipete din curtea barbatului acuzat de uciderea Alexandrei Macesanu si a Luizei Melencu.
Initial, Sectia pentru procurori in materie disciplinara a suspendat judecata disciplinara fata de Cristian Popescu pana la finalizarea dosarului de la SIIJ vizandu-l pe acelasi magistrat, dar in 2021 Inspectia Judiciara a obtinut definitiv la Inalta Curte reluarea judecatii disciplinare.
Nu doar Popescu a fost amanat
Tot pentru dat de 7 septembrie 2022 a fost stabilit urmatorul termen in cauza nr. 16/P/2021, in care este judecat disciplinar procurorul Ionel Buse de la PJ Ramnicu Valcea, delegat la PJ Brezoi. El este acuzat de abaterea disciplinara de la litera c) a art. 99 din Legea 303/2004 – respectiv: „atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii