CSM, ales in Comitetul executiv al Retelei Europene a Consiliilor Judiciare (Declaratia de la Varsovia privind viitorul Justitiei in Europa)
Data: 06 June 2016, 18:04 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1333 afisari
Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii, luni 6 iunie 2016, un comunicat de presa privind alegerea CSM in Comitetul executiv al Retelei Europene a Consiliilor Judiciare.
Comunicatul CSM:
„Pentru a treia oara, Consiliul Superior al Magistraturii a fost ales in Comitetul executiv al Retelei Europene a Consiliilor Judiciare, ca o confirmare a activitatii si a eforturilor depuse pana in prezent in cadrul Retelei.
In perioada 1 - 3 iunie 2016, delegatia Consiliului Superior al Magistraturii, alcatuita din judecator Horatius Nicolae Dumbrava (foto), judecator Alexandru Serban, procuror Bogdan Gabor, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), si procuror Flavian Popa, sef Serviciu Afaceri Europene, Relatii Internationale si Protocol, a participat la Adunarea Generala a Retelei Europene a Consiliilor Judiciare (RECJ / ENCJ) ce a avut loc la Varsovia, Polonia.
Printre invitati s-au numarat si domnii Koen Lenaerts, presedintele Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Nils Engstad, presedintele CCJE, Michel Bnichou, presedintele CCBE si doamna Diana Wallis, presedintele Institutului European de Drept.
In cadrul reuniunii au fost prezentate si aprobate proiectele Retelei Europene a Consiliilor Judiciare din perioada 2015 - 2016, respectiv 'Independenta si responsabilitatea sistemului judiciar – continuare III, Standarde V – participarea membrilor din afara sistemului judiciar in administrarea justitiei' si 'Finantarea sistemelor judiciare'.
In aceasta perioada, CSM a fost coordonator alaturi de consiliile judiciare din Franta si Spania al primului proiect, ocupandu-se pentru al doilea an consecutiv de independenta si respsonsabilitatea procurorilor.
Cu aceeasi ocazie, a fost adoptata declaratia de la Varsovia prin care Adunarea generala si-a exprimat ingrijorarile fata de situatiile din Turcia si Polonia cu privire la independenta judecatorilor.
Reteaua Europeana a Consiliilor Judiciare s-a infiintat in mod formal la Adunarea Generala a Retelei care a avut loc la Roma in anul 2004. Reteaua este alcatuita din institutii nationale din statele membre UE, institutii care sunt independente de executiv si legislativ si care au atributii privind sprijinirea sistemelor judiciare pentru indeplinirea unui act de justitie independent.
Consiliul Superior al Magistraturii din Romania a devenit membru al RECJ in anul 2007, iar de atunci a fost implicat in mod activ in proiectele desfasurate si in administrarea RECJ. De asemenea, CSM a coordonat mai multe proiecte privind reforma judiciara, independenta justitiei si responsabilitatea judecatorilor”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii