Consiliul JAI. Participarea ministrilor Raluca Pruna si Petre Toba (Bruxelles, 20 noiembrie 2015)
Data: 20 November 2015, 20:54 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2388 afisari
Ministerul Justitiei a dat publicitatii, vineri 20 noiembrie 2015, un comunicat de presa privind participarea ministrilor Raluca Pruna (MJ) si Petre Toba (MAI) la Consiliul extraordinar Justitie si Afaceri Interne, convocat ca urmare a atentatelor teroriste care au avut loc vineri 13 noiembrie 2015, in Paris.
Comunicatul MJ:
"Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, si ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, au participat astazi la Bruxelles la Consiliul extraordinar Justitie si Afaceri Interne, convocat ca urmare a atentatelor teroriste care au avut loc pe 13 noiembrie in Franta.
Ministrii au transmis condoleantele si solidaritatea poporului roman cu victimele si familiile acestora. Atacul impotriva Frantei este un atac impotriva tuturor statelor membre si impotriva valorilor pe care se fondeaza Uniunea.
Pozitia Romaniei, exprimata in interventiile celor doi oficiali romani, este cea de sustinere a masurilor care asigura securitatea cetatenilor europeni si protejarea valorilor si a principiilor care fundamenteaza constructia europeana.
Romania va contribui la implementarea urgenta a unui registru european cu numele pasagerilor (PNR), complet si eficient, si sprijina o mai buna cooperare intre serviciile si autoritatile de aplicare a legii din statele membre pentru a valorifica informatiile pe care acestea le detin. In raport cu activitatea agentiilor europene, este important sa se asigure resursele necesare, dar si un cadru juridic clar, care sa permita actiuni eficiente.
Referindu-se la atacurile teroriste din Franta, domnul Petre Toba, ministrul afacerilor interne, a precizat ca 'Romania nu s-a confruntat pana acum cu acest fenomen pe teritoriul national, dar Romania a fost lovita de terorism: cetateni romani au murit la Paris. Terorismul trebuie sa simta mai mult ca oricand raspunsul nostru comun'.
In ceea ce priveste implicatiile fenomenului migratiei asupra securitatii Uniunii Europene, ministrul afacerilor interne a mentionat ca Romania are experienta utilizarii unor tehnologii eficiente, asa cum este cea implementata la frontiera noastra maritima, si sustine urgentarea eforturilor pentru implementarea la nivel european a unor astfel de tehnologii.
Ministrul justitiei a reafirmat pozitia constanta a Romaniei referitor la problema radicalizarii si implicatiile privind sistemele penitenciare, de sustinere a identificarii de solutii atat la nivel national, dar, mai ales, la nivelul UE. Demersul este justificat de necesitatea prevenirii procesului de radicalizare, precum si de impactul mai larg al conditiilor penitenciare asupra aplicarii instrumentelor UE de cooperare judiciara in materie penala si asupra nivelului de incredere reciproca dintre statele membre.
S-au adoptat concluziile Consiliului UE si ale statelor membre reunite in cadrul Consiliului privind combaterea terorismului in cuprinsul carora se identifica arii prioritare de actiune: Registrul privind Numele Pasagerilor (PNR), armele de foc, consolidarea controalelor la frontierele externe, schimbul de informatii, finantarea terorismului, raspunsul justitiei penale la terorism si extremismul violent, precum si angajamentul de finantare a acestor masuri prioritare. (textul concluziilor este disponibil la adresa: http://www.consilium.europa.eu/press-releases-pdf/2015/11/40802205351_en_635836290600000000.pdf)".
sursa foto: just.ro
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii