CONFLICTUL DE INTERESE DE NATURA ADMINISTRATIVA. CONSTANTIN OSTAFICIUC vs. ANI – ICCJ, decizia nr. 5764/14.06.2013: "Reclamantul-recurent a semnat contractul de concesiune incheiat intre CJ Timis si SC Ornella Design SRL intre aceleasi parti, in cadrul careia erau asociati sotia, fiica si ginerele sau... Imprejurarea ca terenurile concesionate sunt proprietate privata a judetului nu se poate constitui intr-o cauza de inlaturare a conflictului de interese"
Data: 01 October 2015, 16:30 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2515 afisari
Prin decizia nr. 5764/14.06.2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia de contencios administrativ si fiscal a respins ca nefondat recursul declarat de reclamantul Constantin Ostaficiuc impotriva sentintei nr. 40/18.01.2012 a Curtii de Apel Timisoara-Sectia de contencios administrativ si fiscal, de respingere a actiunii avand ca obiect cererea reclamantului de anulare a Raportului de evaluare nr. 59842/G/II/18.05.2011, formulate impotriva paratei Agentia Nationala de Integritate.
In actiunea sa, reclamantul - presedinte al Consiliului Judetean Timis - a aratat ca in Raportul de evaluare nr. 59842/G/II/18.05.2011 in mod gresit inspectorii de Integritate au retinut existenta conflictului de interese cu privire la contractul de concesiune pentru o suprafata de 816 mp teren din Parcul Industrial Timis catre Ornella Design SRL - societate care ii are ca asociati pe sotia, fiica si ginerele reclamantului -, intrucat terenul respectiv face parte din domeniul privat al judetului Timis, si nu din domeniul public.
Obiectul dosarului: anulare act administrativ.
Solutia: "Respinge recursul declarat de reclamantul Ostaficiuc Constantin impotriva sentintei civile nr. 40 din 18 ianuarie 2012 a Curtii de Apel Timisoara-Sectia de contencios administrativ si fiscal, ca nefondat. Irevocabila".
Minuta sentintei nr. 40/18.01.2012: "Respinge actiunea in anulare formulata de reclamantul Ostaficiuc Constantin impotriva paratei Agentia Nationala de Integritate. Respinge cererea de suspendare a executarii Raportului de evaluare nr. 59842/G/II/18.05.2011 pana la solutionarea in fond a cauzei. Fara cheltuieli de judecata. Definitiva. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare".
Extras din decizie:
"Situatia de fapt
Prin raportul de evaluare incheiat la data de 18 mai 2011, ANI a dispus sesizarea DNA, pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese, comunicarea raportului de evaluare catre Institutia Prefectului judetului Timis. S-a retinut ca reclamantul Ostaficiuc Constantin, in calitate de presedinte al CJ Timis, a aprobat raportul cu privire la incheierea unui contract de concesiune si semnarea contractului de concesune nr. 8641/01.07.2008 incheiat intre CJ Timis si SC Ornella Design SRL, societate care are ca asociati pe sotia, fiica si ginerele sau.
De asemenea, s-a considerat ca reclamantul s-a aflat in conflict de interese si pentru ca a semnat Conventia privind facilitatile oferite concesionarului SC Ornella Design, intre altele si scutirea de la plata redeventei pe o perioada de 19 luni, ca a aprobat raportul comisiei de evaluare si selectie privind negocierea directa pentru concesionarea unei parcele din Parcul Industrial Timis si a aprobat raportul de modificare a prevederilor contractului de concesiune.
(...)
Pentru a se stabili daca recurentul-reclamant se afla in stare de conflict de interese, in cauza se va analiza daca actele semnate de presedintele CJ Timis, reclamantul Ostaficiuc Constantin, se circumscriu acestei institutii.
Din examinarea probelor administrate in cauza, rezulta ca reclamantul-recurent a semnat contractul de concesiune incheiat intre CJ Timis si SC Ornella Design SRL – Conventia de facilitati si alte acte –, intre aceleasi parti, in cadrul careia erau asociati sotia, fiica si ginerele sau.
Trebuie precizat ca procedurile legale de atribuire au fost respectate, asa cum s-a sustinut in motivele de recurs, dar aprobarea sau semnarea actelor respective se constituie in conflict de interese de natura administrativa, chiar daca nu s-a evidentiat obtinerea unor avantaje suplimnetare fata de alti participanti la procedurile respective.
Imprejurarea ca terenurile concesionate sunt proprietate privata a judetului nu se poate constitui intr-o cauza de inlaturare a conflictului de interese, pentru ca legiuitorul nu a facut nicio distinctie in acest sens.
Actele semnate sau aprobate de reclamant fac parte din categoria interesului personal, astfel cum este definit in cuprinsul art. 75 alin. 91) din Legea nr. 393/2004.
In cazul interesului personal de ordin administrativ, nu se pune in discutie existenta unui beneficiu, a unui folos, ci sanctiunea intervine chiar pentru simplul fapt al posibilitatii anticiparii deciziei autoritatii.
In consecinta, solutia instantei de fond, sub acest aspect, este legala.
In ceea ce priveste contractul incheiat de SC Ornella Design cu Muzeul de Arta, acesta nu se circumscrie categoriei de conflict de interese, ci face parte din sfera incompatibilitatilor reglementate de Legea nr. 161/2003. (...)
Asa cum a rezultat din starea de fapt expusa, sotia si fiica reclamantului-recurent sunt asociate in cadrul SC Ornella Design, astfel ca din acest motiv reclamantul s-a aflat in stare de incompatibilitate si nu de conflict de interese. Eroare de incadrare juridica nu afecteaza insa legalitatea de ansamblu a raportului, intrucat conflictul de interese deriva din celelalte acte".
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii