Conducerea UNBR a dezbatut problemele justitiei cu reprezentantii Biroului Permanent al Senatului
Data: 02 July 2015, 13:50 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2006 afisari
Conducerea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a avut, marti 1 iulie 2015, o intalnire cu reprezentantii Biroului Permanent al Senatului in cadrul careia au fost discutate problemele din interiorul justitiei si au fost propuse posibile solutii de imbunatatire a legislatiei in domeniu.
Din partea UNBR, prezenti la intalnire au fost presedintele Gheorghe Florea (foto) si vicepresedintii Cristina Gheorghe, Ion Turculeanu, Petrut Ciobanu si Ion Chelaru. Potrivit unui comunicat de presa emis de Uniune, conducerea UNBR a subliniat faptul ca profesia de avocat este preocupata de apararea prezumtiei de nevinovatie, precum si de problematica privind scurgerea de informatii in timpul unor anchete de natura sa creeze presiuni, inclusiv asupra apararii celor care au drept sacrosant in apararea pe baza de lege.
"In contextul ingerintelor tot mai frecvente, generate de supravegherea in masa, asupra principiului fundamental al avocaturii privind apararea secretului profesional si a confidentialitatii comunicarilor avocat-client, presedintele UNBR a aratat ca este nevoie de garantii de aparare a acestui principiu, care la randul sau, este o garantie a drepturilor fundamentale la aparare si la un proces echitabil: 'Suntem preocupati de inventarierea si constructia legislativa a tuturor garantiilor care sa asigure cetateanul ca trebuie sa aiba incredere pe baza de lege in avocati, inclusiv garantiile care asigura secretul profesional, problema esentiala cu privire la dezvoltarea statului de drept, secretul profesional al avocatului fiind sfant pentru tot ce inseamna securitate juridica si judiciara a cetateanului. Suntem preocupati de tratarea problematicii privind raspunderea in toate planurile institutionale. (…) Suntem preocupati de curatenia noastra morala'", se arata in comunicat.
De asemenea, presedintele UNBR a semnalat si necesitatea imperativa de a exista o o verificare, in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a tarii, a masurii in care serviciile secrete se implica in anchete si in procesele aflate pe rolul instantelor: "Am sprijinit toate demersurile facute de catre actorii implicati in rezolvarea dilemei privind implicarea altor influente in ceea ce priveste realizarea Justitiei. Am facut apeluri prin care am sprijinit demersurile asociatiilor profesionale ale magistratilor, Consiliului Superior al Magistraturii, solicitand si noi CSAT sa faca verificarile pe care legea le permite cu privire la clarificarea uneia dintre tematicile pe care le-ati evocat", a mai precizat Gheorghe Florea, potrivit UNBR.
La randul sau, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca "statul de drept e cel capabil sa aiba institutii puternice, menite sa apere drepturile si libertatile cetatenilor. Ca atare, rolul avocatilor si vocea avocatilor intr-un stat de drept trebuie sa se faca auzita. E reprosul pe care l-am facut barourilor de avocati, ca in dezbaterile publice vocea lor e slab auzita. Auzim vocile procurorilor, ale CSM, mai putin vocile avocatilor chemati sa ii apere pe cetateni impotriva abuzurilor si exceselor statului. Din pacate, constatam ca aceste lucruri se intampla. Sigur ca opinia publica este preocupata in primul rand de faptele politicienilor, dar nu trebuie sa scapam din vedere ca in ultima perioada au iesit la iveala si abuzuri comise impotriva simplilor cetateni de catre institutii sau persoane care reprezinta interesele fundamentale ale statului. Asa cum spunea si dl. avocat Florea, am discutat si de lucruri bune si de lucruri mai putin bune pe care trebuie sa le corectam.
Sustin sugestia domniilor lor (n.r. UNBR) ca, la comisiile juridice, de acum inainte, sa fie cerut un punct de vedere sau un raport, ori un aviz consultativ, daca vreti sa-l numim asa, in toate proiectele care tin de domeniul justitiei si inclusiv al administratiei locale pentru ca, si acolo, legislatia se rasfrange, in final, asupra cetateanului. Dorim sa evitam situatia in care corecturile sa se faca dupa adoptarea legilor".
Conform invitatiei adresate UNBR de catre Senatul Romaniei, initiativa acestor intalniri urmareste o mai buna cunoastere de catre legislativ a realitatilor din interiorul Puterii Judecatoresti, pentru a actiona, in viitor, la imbunatatirea legislatiei in domeniu. In acest sens, Biroul Permanent al Senatului a hotarat sa invite la discutii reprezentantii unor asociatii profesionale din magistratura si avocatura, precum Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Asociatia Magistratilor din Romania, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii