CODUL PENAL. Senatul a respins propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr. 286/2009 (lovirea sau alte violente; vatamarea corporala)
Data: 14 October 2015, 13:55 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1717 afisari
Senatul Romaniei a respins, in sedinta de marti 13 octombrie 2015, propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, referitoare la reducerea numarului de zile de ingrijiri medicale prevazut la art. 193 alin. (2) CP si la art. 194 alin. (1) lit. b) CP, de la 90 de zile, la 30 de zile.
Decizia a fost luata cu 52 de voturi „impotriva”, 27 „pentru” si o abtinere, dupa ce Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari a intocmit un raport suplimentar de respingere a propunerii legislative, in care se arata ca la dezbaterile asupra proiectului au participat „reprezentantii Ministerului Justitiei, precum si domnul prof. univ. dr. Dan Dermengiu – directorul Institutului National de Medicina Legala 'Mina Minovici' Bucuresti si domnul prof. univ. dr. Valentin Iftenie, din cadrul INML, care nu au sustinut propunerea legislativa”.
Propunerea a fost initiata de 20 de parlamentari si a fost inregistrata la Senat – prima camera sesizata, in martie 2015.
Extras din Raportul suplimentar de respingere a propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal:
„Guvernul a transmis punctul sau de vedere negativ, precizand ca 'raportat la pericolul social al faptei si la ansamblul sistemului sanctionator stabilit prin Codul penal, limitele speciale ale pedepsei prevazute de legislatia in vigoare sunt suficiente'.
Pe de alta parte, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat, in mai multe cauze impotriva Romaniei, incalcari ale art. 3 din Conventie in legatura cu conditiile de detentie care au existat de-a lungul anilor in penitenciarele din Romania, mai ales supraaglomerarea, igiena necorespunzatoare si lipsa asistentei medicale corespunzatoare, ceea ce a condus la concluzia existentei unei probleme recurente, din acest punct de vedere, in tara noastra. Conditiile de detentie necorespunzatoare trebuie legate de probleme mai generale ale politicii in materie penala. Guvernului ii revine sarcina de a-si organiza sistemul penitenciar de asa natura incat sa asigure respectarea demnitatii detinutilor. Supraaglomerarea penitenciarelor nu este de natura sa contribuie la respectarea demnitatii detinutilor”.
Prevederile din Codul penal ce fac obiectul propunerii legislative, in forma in vigoare:
- Art. 193 alin. (2) – Lovirea sau alte violente: "fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectata sanatatea unei persoane, a carei gravitate este evaluata prin zile de ingrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda".
- Art. 194 alin. (1) lit. b) – Vatamarea corporala: "fapta prevazuta in art. 193, care a cauzat leziuni traumatice sau afectarea sanatatii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de ingrijiri medicale".
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii