Codul fiscal, modificat prin OUG. Persoanele fizice care apeleaza la darea in plata nu vor plati impozit pentru transferul de proprietate
Data: 29 June 2016, 14:26 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1579 afisari
Guvernul Romaniei a adoptat, in sedinta de marti 28 iunie 2016, o Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Codului fiscal, care prevede ca persoanele fizice care apeleaza la darea in plata nu vor plati impozit pentru transferul de proprietate, masura aplicandu-se o singura data, numai la prima dare in plata.
Comunicatul Guvernului referitor la noua reglementare:
„Persoanele fizice care au dreptul la stingerea datoriilor izvorate din contractele de credit prin darea in plata a imobilului ipotecat in favoarea creditorului (potrivit Legii nr. 77/2016) nu vor plati impozitul aferent transferului de proprietate imobiliara. Masura se aplica o singura data, numai la prima dare in plata, chiar daca creditul este garantat cu una sau mai multe proprietati imobiliare. Noile reglementari sunt introduse intr-o ordonanta de urgenta adoptata astazi de Guvern, care modifica si completeaza Codul fiscal, si care are in vedere protejarea persoanelor fizice care au recurs la darea in plata ca urmare a faptului ca se afla intr-o situatie economica dificila.
Potrivit actului normativ, beneficiar este orice persoana fizica, indiferent de calitatea pe care o are in contractul de credit si care apeleaza pentru prima data la darea in plata. Pentru orice alta solicitare de dare in plata ulterioara, se plateste impozitul pe transferul proprietatii imobiliare. Pentru identificarea primei operatiuni de dare in plata se infiinteaza la nivelul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania Registrul national notarial de evidenta a actelor de dare in plata. In acest registru se inscriu actele autentificate de notarul public si hotararile judecatoresti de dare in plata emise conform Legii 77/2016.
Totodata, persoanele care au fost deja executate silit si care apeleaza la articolul 8(5) din Legea darii in plata* pentru a li se anula datoriile neachitate la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ, nu vor mai trebui sa achite impozitul pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal, iar cele care l-au achitat sub orice forma, dupa intrarea in vigoare a OUG, pot cere restituirea acestuia. In prezent, persoanele fizice care au fost supuse executarii silite a imobilului ipotecat printr-un contract de credit au obligatia platii impozitului aferent venitului din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.
*Articolul 8(5) din Legea darii in plata:
'Dreptul de a cere instantei sa constate stingerea datoriilor izvorate din contractele de credit apartine si consumatorului care a fost supus unei executari silite a imobilului ipotecat, indiferent de titularul creantei, de stadiul in care se afla ori de forma executarii silite care se continua contra debitorului'”.
sursa foto: cursdeguvernare.ro
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii