CNSAS vs. PROCURORUL MIRCEA BRASOVEANU – CAB, sentinta nr. 3104/06.10.2009: „Paratul a pus la dispozitia Securitatii spatiul detinut... Prin acelasi angajament, se obliga ca in situatia in care va lua cunostinta de discutii negative facute de unele persoane, indiferent de locul de munca, sa le consemneze in scris, sub forma de nota informativa, urmand sa o semneze cu numele conspirativ 'NADES', fiind constient de caracterul strict al legaturii sale cu organele de Securitate”
Data: 21 December 2015, 12:19 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2727 afisari
Prin sentinta civila nr. 3104/06.10.2009, irevocabila prin decizia ICCJ nr. 2988/07.06.2010, Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal a admis actiunea formulata de reclamantul Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) in contradictoriu cu paratul Mircea Brasoveanu, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Targu Mures, si a constatat calitatea paratului de colaborator al Securitatii.
Sentinta nr. 3104/06.10.2009. Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal
pres. Denisa Angelica STANISOR
Obiectul dosarului: anulare act administrativ; actiune in constatarea calitatii de lucrator/ colaborator al Securitatii (OUG nr. 24/2008).
Solutia: "Admite actiunea formulata de reclamantul Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, cu sediul in Bucuresti, str. Matei Basarab nr. 55-57, sector 3, in contradictoriu cu paratul Brasoveanu Mircea, domicilat in (...). Constata calitatea de colaborator al Securitatii cu privire la paratul Brasoveanu Mircea. Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare".
Nota: Solutie mentinuta prin decizia civila nr. 2988/07.06.2010 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia de contencios administrativ si fiscal, in dosarul nr. 728/2/2009: "Respinge recursul ca nefondat. Irevocabila".
Extras din sentinta:
"Din cuprinsul inscrisurilor identificate in arhiva fostei Securitati, privitoare la parat, reiese ca Brasoveanu Mircea – titular al dosarului R190540 – a fost recrutat 'in vederea consiparii legaturii cu reteaua informativa din cadrul Depului CFR Cluj si din cadrul Liceului Industrial de Mecanica nr. 3 al IMMR 16 Februarie Cluj', cu numele conspirativ 'NADES'.
Paratul a recunoscut ca a semnat angajamentul olograf din data de 26.04.1978, primit de locotenent colonel Stefanescu Constantin, serviciul 2 IJ Cluj (fila 36 dosar), insa arata ca nu-si aminteste de persoana in fata careia a semnat acest angajament si nici nu avea cunostinta ca este ofiter de securitate, ci de militie. De asemenea, mai arata ca in calitate de administrator de camin avea o colaborare permanenta cu organele de militie pentru a preveni savarsirea de fapte antisociale in caminele de nefamilisti, fiind astfel posibil sa fi semnat acel angajament de colaborare crezand ca este solicitat de organele de militie.
Sustinerile paratului nu pot fi retinute atat timp cat din continutul angajamentului olograf din data de 26.04.1978 (fila 36 dosar) rezulta ca acesta s-a angajat sa puna la dispozitia organelor securitatii statului biroul sau de lucru pentru probleme de serviciu, sens in care va asigura si masurile de conspirativitate necesare.
Mai mult, prin acelasi angajament, paratul se obliga ca in situatia in care va lua cunostinta de discutii negative facute de unele persoane, indiferent de locul de munca, sa le consemneze in scris, sub forma de nota informativa, urmand sa o semneze cu numele conspirativ 'NADES', fiind constient de caracterul strict al legaturii sale cu organele de securitate.
Faptul ca ofiterul in fata caruia a fost semant angajamentul nu a mentionat in rezolutia pusa pe inscris faptul ca este locotenent colonel de securitate este lipsit de relevanta, atat timp cat in cuprinsul angajamentului paratul precizeaza expres ca va colabora cu 'organele securitatii'.
De asemenea, nici apararea legata de faptul ca din nici un inscris depus de reclamant la dosar nu rezulta ca biroul a fost pus la dispozitia organelor securitatii si astfel angajamentul luat a fost lipsit de efectele juridice nu poate fi retinuta.
Din inscrisurile atasate la filele 42, 43 dosar, reprezentand tabelul cu ofiterii sau persoanele care au intrat in casa de intalniri sau conspirativa Nades, rezulta ca in perioada 26.04.1978 – 20.01.1979 au avut loc un numar de 10 intalniri ale lt.col. Stefanescu Constantin cu diversi colaboratori ai Securitatii.
De altfel, paratul figureaza in evidentele fostei Securitati cu dosar fond retea nr. 29406 Cluj predat la depozitul Popesti Leordeni.
Potrivit dispozitiilor art. 2 lit. b) teza a IV-a din OUG 24/2008, colaborator al Securitatii este si persoana care a inlesnit culegerea de informatii de la alte persoane, prin punerea la dispozitia Securitatii a locuintei sau altui spatiu detinut.
Paratul Brasoveanu Mircea a pus la dispozitia Securitatii spatiul detinut cu titlu de birou in calitatea sa de administator de camin, fiind pe deplin constient de scopul utilizarii acestuia, asa cum rezulta din cuprinsul angajamentului olograf aflat la fila 36 dosar.
Punerea la dispozitia Securitatii a spatiului respectiv este dovedita atat de existenta angajamentului - necontestat de parat, cat si de consemnarile ofiterilor ce l-au folosit si tabelul cu intalnirile avute cu ceilalti colaboratori.
In consecinta, sunt intrunite cerintele art. 2 lit. b) teza a IV-a din OUG 24/2008 pentru ca paratul sa fie considerat colaborator al Securitatii.
Nu poate fi retinuta apararea paratului legata de faptul ca nu a furnizat note informative si astfel nu a creat prejudicii vreunei persoane, intrucat aceasta cerinta nu este prevazuta de teza a IV-a a art. 2 lit. b) din OUG 24/2008".
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii