CNSAS vs. PRIM-PROCURORUL ALEXANDRU TOGAN – CAB, sentinta nr. 2890/15.06.2010: „A fost recrutat pentru incadrarea informativa a colegilor... 'Ii place sa asculte posturi de radio straine, Europa Libera sau Vocea Americii, impreuna cu colega ei de camera G.M.... Doi colegi raspandesc glume pe seama conducatorului de partid, tov. N. Ceausescu... Personal am urmarit-o pe eleva B., acorda intalnire nocturna unui necunoscut si vine in liceu la ora 1 noaptea'”
Data: 06 January 2016, 14:00 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2514 afisari
Prin sentinta civila nr. 2890/15.06.2010, irevocabila prin decizia ICCJ nr. 5514/31.05.2013, Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal a admis actiunea formulata de reclamantul Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) in contradictoriu cu paratul Alexandru Togan, prim-procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Neamt, si a constatat calitatea paratului de colaborator al Securitatii.
Sentinta nr. 2890/15.06.2010. Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal
pres. Claudia CANACHEU
Obiectul dosarului: actiune in constatarea calitatii de lucrator/ colaborator al Securitatii (OUG nr. 24/2008).
Solutia: "Admite actiunea formulata de reclamantul Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, cu sediul in Bucuresti, str. Matei Basarab nr. 55-57, sector 3, in contradictoriu cu paratul Togan Alexandru, (...). Constata existenta calitatii de colaborator al Securitatii in privinta paratului. Cu recurs in 15 zile de la comunicare".
Nota: Solutie mentinuta prin decizia nr. 1390/09.03.2011 pronuntata de ICCJ-SCAF, in dosarul nr. 11266/2/2009: "Respinge recursul ca nefondat".
Extras din sentinta:
"Analizand actele aflate la dosar, Curtea retine in fapt ca paratul, elev in clasa a X-a din cadrul Liceului din comuna Dumitresti, a fost recrutat de Inspectoratul Judetean Vrancea pentru incadrarea informativa a colegilor de liceu in perioada 1972-1976, iar pe perioada satisfacerii stagiului militar obligatoriu la UM 01027 Piatra Neamt, a fost reinregistrat in calitate de colaborator in evidentele organelor de contrainformatii militare, perioada colaborarii fiind 1976-1977, iar numele conspirativ primit fiind 'Sandu'.
Paratul este titularul dosarului avand la CNSAS cota R 292608, dosar in care se afla Raportul privind felul cum a decurs recrutarea acestuia, intocmit la 18.11.1972, in care se consemneaza ca paratul s-a aratat dornic sa sprijine organele de Securitate, mai ales ca doreste sa devina si el ofiter de Securitate.
Cu ocazia recrutarii, a relatat ca in liceu este un elev venit de la Ramnicu Sarat care se spune ca ar fi dorit sa fuga din tara, acest elev nu se prea tine de invatatura si mai atrage si pe alti colegi spre a juca poker.
La data de 25.05.1973 este intocmita o Nota de caracterizare a colaboratorului 'Sandu' de catre un locotenent din cadrul Inspectoratului Judetean Vrancea in care se mentioneaza ca 'acesta a furnizat prin intermediul rezidentului un numar de 4 note informative. Se poate aprecia ca a inteles sarcinile pe care le are, ce intereseaza securitatea statului, si in mare masura s-a achitat de sarcini, dovedind ca este atasat organelor noastre, ca ii place sa sprijine organele de Securitate'.
Pe aceasta nota se regasesc doua insemnari marginale ale unui capitan din cadrul IJ Vrancea potrivit carora colaboratorul Sandu este bun, activ, util, insa nu este instruit si dirijat corespunzator.
(...)
O alta Nota intocmita olograf de parat la aceeasi data 19.12.1974, nesemnata, atribuita in antet sursei 'Sandu', primita de acelasi ofiter, se refera la colegii de liceu ai paratului despre care se relateaza ca raman unii care isi inchisteaza in suflet unele conceptii aventuriste, iluzia unei vieti mai bune peste hotare sau se rezuma la a comenta situatia mult mai buna de la noi. Cazuri – elevii E.P., D.V., V.C., ... Intervine aici U.T.C.-ul cu lipsurile sale, o slaba pregatire a lectiilor politico-ideologice, o slaba propaganda; e vina poate a secretarei D.D., care activeaza foarte slab. Si ei ii place sa asculte posturi de radio straine, Europa Libera sau Vocea Americii, impreuna cu colega ei de camera G.M., care de asemenea e aplecata spre o viata usoara, fara griji si munca. In randul celorlalti elevi, mai ales a elevilor interni, ..., nu este inradacinata ideea ascultarii posturilor de radio de peste hotare. Relatiile de dragoste intre elevi si eleve exista, dar nu au depasit limitele. Inclina spre o dragoste-afacere elevele B.N. si I.I.
(...)
In Informarea intocmita olograf de parat la 20.06.1974, semnata Alexandru T., atribuita in antet sursei 'Sandu', primita tot de lt.maj. P.V., paratul relateaza despre doi colegi de liceu care raspandesc glume si bancuri pe seama conducatorului de partid, presedinte al R.S.R. tov. N. CEAUSESCU. Exista de asemenea la noi in liceu elevi departati de civilizatie: B.V., M.M., ele sunt eleve care fumeaza, antreneaza fetele celelalte la o viata decadenta, josnica (personal am urmarit-o pe eleva B.) ... intr-una din ultimele zile de scoala ale trimestrului 3 eleva B. acorda intalnire nocturna unui necunoscut si vine in liceu la ora 1 noaptea. Conform Notei ofiterului, despre eleva B.V. s-a facut informarea catre organele PCR.
Nota din 28.09.1973 intocmita olograf de parat, nesemnata, atribuita in antet sursei 'Sandu', se refera la numitul B.S., pe care paratul il cunoaste de aproape un an, iar din discutiile purtate cu acesta despre viata din Romania, despre tineret, despre politica PCR, a vazut limpede dorinta lui de aventura si ca i-ar place mai mult viata tineretului din alte tari. Paratul a fost instruit sa-l aiba in atentie, sa informeze despre orice aspect ciudat care apare in comportarea lui, sa dea toate relatiile pe care le are, natura lor, astfel cum rezulta din Nota ofiterului intocmita la Nota informativa.
(...)
Informatiile care au fost furnizate de catre parat denuntau activitati potrivnice regimului totalitar comunist, cum ar fi ascultarea posturilor de radio straine, comentarii pozitive referitoare la viata din Occident, raspandirea unor glume si bancuri la adresa conducatorului de partid – presedintele R.S.R., iar pe baza acestor informatii au fost dispuse masuri informativ-operative pe linie de Securitate cu privire la persoanele despre care a relatat paratul, in sensul informarii conducerii liceului si respectiv informarii PCR.
Curtea apreciaza ca aceste informatii au ingradit dreptul la viata privata prevazut de art. 12 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului si dreptul la libertatea de exprimare si libertatea optiunilor prevazut de art. 28 din Constitutia Romaniei din 1965, coroborat cu art. 19 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului.
Cat priveste imprejurarea ca paratul nu a semnat un angajament cu organele de Securitate in vederea colaborarii cu acestea, se retine ca nu este relevanta in solutionarea cauzei atat timp cat OUG 24/2008 nu reglementeaza ca si conditie pentru a se retine calitatea unei persoane de colaborator al Securitatii incheierea unui act scris prin care sa-si exprime acordul de colaborare.
Ceea ce prezinta relevanta sub acest aspect este indeplinirea cumulativa a celor doua conditii referitoare la informatiile furnizate: acestea sa denunte activitati sau atitudini potrivnice regimului totalitar si sa vizeze ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, conditii care sunt indeplinite in cauza".
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii