Cititi scrisoarea completa in care Tudorel Toader o demasca pe Laura Kovesi
Data: 07 March 2019, 13:19 | autor: L.J. | 1 comentarii | 2595 afisari
Lumea Juridica prezinta in cele ce urmeaza textul integral al scrisorii adresate de ministrul Justitiei Tudorel Toader (foto stanga) publicatiei britanice Financial Times, in care acesta argumenteaza de ce fosta sefa DNA Laura Kovesi (foto dreapta) nu este potrivita pentru conducerea Parchetului European (EPPO).
Mai exact, Toader evidentiaza o realitate bazata pe cifrele oferite de catre Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) – si anume: numeroasele dosare deschise de catre Directia Nationala Anticoruptie impotriva judecatorilor si a procurorilor care pronuntau hotarari, respectiv efectuau acte procedurale in sens invers decat prevedeau interesele DNA.
Totodata, ministrul Justitiei mentioneaza ca in dosarele DNA au fost descoperite “stenograme trucate, dovezi fabricate, denunturi false din partea martorilor, precum si circumstante atenuante ascunse cu buna stiinta fata de inculpati”.
Scrisoarea completa a lui Tudorel Toader:
“Coercitia din campania romaneasca anti-coruptie
Nu am nimic personal impotriva Laurei Codruta Kovesi, unul dintre cei 3 candidati pentru pozitia de procuror-sef in nou-creatul Parchet European. Insa din toate dovezile pe care le-am vazut – de la judecatori, procurori si alte surse credibile – inteleg ca ea nu ar trebui sa fie numita in acest post de o importanta vitala.
Doamna Kovesi nu a fost revocata anul trecut din cauza ca DNA – agentia anticoruptie pe care ea o conducea – avea ca tinte politicieni corupti. Ea a fost revocata pentru ca DNA incalca legea. Asa a spus Curtea noastra Constitutionala. Strategia investigativa a doamnei Kovesi se baza pe coercitie.
Dupa plecarea doamnei Kovesi de la DNA, am descoperit ca in cei 4 ani de mandat al sau, DNA facuse dosare impotriva a 3.420 de judecatori si procurori – mai mult de jumatate din magistratura romana. De obicei, aceste dosare ramaneau deschise si nu erau niciodata trimise in judecata. Erau folosite pentru presiuni impotriva sistemului de justitie.
Nou-infiintata Sectie pentru investigarea infractiunilor din justitie – independenta fata de DNA – tocmai a raportat ca a preluat 1.422 de dosare de la predecesoarea ei (n.r. sectia cu atributii similare), aflata in cadrul DNA. Circa 70% dintre dosare au fost deschise la nivel intern (n.r. prin autosesizari) – nu ca urmare a unei plangeri sau a unei acuzatii. Cele mai multe dosare ramaneau deschise timp de cel putin 2 ani, iar potrivit raportului (n.r. raportul sectiei speciale), dosarele erau deschise ca reactie la hotarari judecatoresti pronuntate impotriva dorintelor DNA. (Dana Girbovan – presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania – a catalogat raportul drept 'socant'.) Iar cand, ocazional, asemenea presiuni nu reuseau sa supuna judecatorul sau procurorul vizat, acestia erau pusi sub acuzare, astfel incat respectivul individ, care gandea independent, sa poata fi suspendat din functie si astfel inlaturat din dosarele in care DNA avea interese.
De asemenea, judecatorii care verificau dosarele trimise in instanta de catre DNA au descoperit (n.r. in aceste cauze) stenograme trucate, dovezi fabricate, denunturi false din partea martorilor, precum si circumstante atenuante ascunse cu buna stiinta fata de inculpati.
Aceasta nu este justititie. Parchetul European trebuie sa-i cerceteze energic pe raufacatori, dar nu prin sacrificarea respectului fata de drepturile omului si un proces echitabil”.
Sursa foto: Evenimentul Zilei
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# MUNTEAN Traian-Nicolae 7 March 2019 18:58 +3