Chirita si Asociatii: „CEDO, despre controlul instantei supreme asupra deciziilor in materie disciplinara ale CSM”
Data: 27 June 2016, 13:21 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2092 afisari
Casa de Avocatura Chirita si Asociatii, din Cluj-Napoca, aduce in atentia practicienilor de Drept doua hotarari pronuntate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in materia procedurii disciplinare similare, din punct de vedere al legislatiei aplicabile, cu cea romana. Intr-un articol publicat luni, 27 iunie 2016, pe site-ul SCA Chirita si Asociatii, reprezentantii casei de avocatura invoca in esenta necesitatea ca "instanta de judecata competenta sa judece recursul contra hotararii CSM sa aiba competenta de a se pronunta si asupra aspectelor de fapt, nu doar a celor de drept".
Articolul SCA Chirita si Asociatii:
„Prin hotararile pronuntate in 21 iunie 2016 in afacerile Ramos Nunes de Carvalho E Sa c. Portugalia si Tato Marinho Dos Santos Costa Alves Dos Santos si Figueiredo c. Portugalia, privitoare la o procedura disciplinara similara din punct de vedere al legislatiei aplicabile cu cea romana, CEDO a stabilit ca sunt incalcate prevederile art. 6 din Conventie. In principal, s-a constatat ca, in conditiile in care CSM-ul este departe de a fi o instanta independenta si impartiala in materie disciplinara, era necesar ca instanta de judecata competenta sa judece recursul contra hotararii CSM sa aiba competenta de a se pronunta si asupra aspectelor de fapt, nu doar a celor de drept. In egala masura, s-a considerat ca procedura este inechitabila intrucat instanta suprema nu avea posibilitatea legala de administrare a probei testimoniale pentru a reaprecia starea de fapt retinuta de CSM.
Textul integral al celor doua hotarari este disponibil la http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-163824 si http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-163823”.
foto: Radu Chirita, Avocat Coordonator SCA Chirita si Asociatii
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii