CCR s-a pronuntat pe mandatele membrilor CSM: „Avand in vedere trasatura CSM de organism colegial, mandatul membrilor sai expira la implinirea termenului de 6 ani, deci la aceeasi data pentru toti membrii”

Data: 02 June 2016, 13:59 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1419 afisari

Curtea Constitutionala a admis, joi 2 iunie 2016, cu unanimitate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 54 alin. (1) teza intai din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit carora „Durata mandatului membrilor alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fara posibilitatea reinvestirii”.


CCR a constatat ca dispozitiile art. 54 alin. (1) teza intai din Legea nr. 317/2004 sunt constitutionale in masura in care persoana aleasa pentru ocuparea unui loc vacant isi exercita calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii pentru restul de mandat ramas pana la expirarea termenului de 6 ani.

Comunicatul CCR:

In ziua de 2 iunie 2016, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.54 alin.(1) teza intai din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, cu urmatorul continut: 'Durata mandatului membrilor alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fara posibilitatea reinvestirii.[…]'

In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.54 alin.(1) teza intai din Legea nr.317/2004 sunt constitutionale in masura in care persoana aleasa pentru ocuparea unui loc vacant isi exercita calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii pentru restul de mandat ramas pana la expirarea termenului de 6 ani.

In argumentarea solutiei pronuntate, instanta constitutionala a retinut ca este obligata sa se pronunte asupra dispozitiilor legale in noua interpretare pe care autoritatile publice implicate (Senatul Romaniei si Consiliul Superior al Magistraturii) le-o confera si sa constate neconstitutionalitatea acestora prin raportare la prevederile constitutionale cuprinse in art.1 alin.(5) care consacra principiul suprematiei Constitutiei si obligatia respectarii legilor, in componenta referitoare la claritatea si previzibilitatea normelor, si in art.133 alin.(4) care stabileste durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Durata mandatului constitutional si legal al Consiliului vizeaza autoritatea publica, in ansamblul sau, in vreme ce persoanele alese dobandesc calitatea de membru al acestuia si o exercita pana la implinirea termenului de 6 ani. Prin urmare, avand in vedere trasatura Consiliului Superior al Magistraturii de organism colegial, mandatul membrilor sai expira la implinirea termenului de 6 ani, deci la aceeasi data pentru toti membrii. Cu alte cuvinte, persoanele care dobandesc calitatea de membru al Consiliului pe parcursul termenului de 6 ani, ocupand un loc vacant in cadrul organismului colegial, isi vor indeplini atributiile legale si constitutionale de la data validarii sau alegerii in functie, dupa caz, pentru restul de mandat ramas pana la expirarea acestui termen. Orice interpretare contrara, in sensul ca fiecare membru al Consiliului Superior al Magistraturii poate fi validat sau ales pe un mandat intreg de 6 ani, care curge individual, independent de mandatele celorlalti membri, este neconstitutionala.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal.

Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*