CCR. Neconstitutionalitate privind recursul in casatie (Art. 434 alin. 1 teza I CPP)
Data: 12 July 2016, 16:32 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1845 afisari
Curtea Constitutionala a Romaniei a luat in dezbatere, in sedinta de marti, 12 iulie 2016, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 434 alin. (1) teza intai din Codul de procedura penala, potrivit carora „pot fi atacate cu recurs in casatie deciziile pronuntate de curtile de apel, ca instante de apel, […]”. CCR a admis exceptia cu majoritate de voturi si a constatat ca solutia legislativa care exclude atacarea cu recurs in casatie a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca instanta de apel, este neconstitutionala.
Comunicatul CCR:
„1. In ziua de 12 iulie 2016, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei si al art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a Anexei nr. 330 din Legea nr. 45/2009 privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice 'Gheorghe Ionescu-Sisesti' si a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii si industriei alimentare, cu modificarile si completarile ulterioare, exceptie ridicata direct de Avocatul Poporului.
In urma deliberarii, Curtea, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca mentiunile din Anexa nr. 330 la Legea nr. 45/2009 sunt constitutionale in masura in care suprafetele de teren cuprinse in aceasta Anexa nu se suprapun cu cele asupra carora a fost reconstituit dreptul de proprietate privata, prin Hotararea nr. 825/9 noiembrie 2007 a Comisiei Judetene de Fond Funciar Bistrita-Nasaud, confirmata prin Decizia civila nr. 153/R/2010, irevocabila, pronuntata de Tribunalul Bistrita-Nasaud-Sectia civila, in Dosarul nr. 3980/190/2009.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului.
2. In aceeasi zi, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei si al art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 434 alin. (1) teza intai din Codul de procedura penala, cu urmatorul cuprins:
Art. 434 alin. (1) teza intai din Codul de procedura penala: 'Pot fi atacate cu recurs in casatie deciziile pronuntate de curtile de apel, ca instante de apel, […]'.
In urma deliberarii, Curtea, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in dispozitiile art. 434 alin. (1) teza intai din Codul de procedura penala, care exclude atacarea cu recurs in casatie a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca instanta de apel, este neconstitutionala.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia penala.
Argumentele retinute in motivarea solutiilor pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii