CCR. Neconstitutionalitate in OG nr. 121/1998 privind raspunderea materiala a militarilor
Data: 09 February 2016, 16:43 | autor: A.P. | 0 comentarii | 4071 afisari
Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, marti 9 iunie 2015, cu unanimitate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 43 din Ordonanta Guvernului nr. 121/1998 privind raspunderea materiala a militarilor si a constatat neconstitutionalitatea sintagmei „dupa epuizarea acestor cai de atac” din cuprinsul acestora.
Judecatorii CCR au retinut ca dispozitiile criticate contravin prevederilor constitutionale ale art. 21 alin. (4), intrucat conditioneaza accesul la instanta judecatoreasca de parcurgerea procedurii administrativ jurisdictionale prevazute de art. 31-42 din OG nr. 121/1998.
Comunicatul CCR:
"In ziua de 9 februarie 2016, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si a art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.43 din Ordonanta Guvernului nr.121/1998 privind raspunderea materiala a militarilor, care au urmatorul continut: 'In situatia in care, dupa epuizarea acestor cai de atac, persoanele obligate la repararea prejudiciului in conditiile prezentei ordonante considera ca au fost lezate intr-un drept legitim se pot adresa instantei judecatoresti competente, potrivit legii.'
In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma 'dupa epuizarea acestor cai de atac' din cuprinsul art.43 din Ordonanta Guvernului nr.121/1998 privind raspunderea materiala a militarilor este neconstitutionala. Curtea a retinut ca dispozitiile criticate contravin prevederilor constitutionale ale art.21 alin.(4), potrivit carora 'Jurisdictiile speciale administrative sunt facultative si gratuite', intrucat conditioneaza accesul la instanta judecatoreasca de parcurgerea procedurii administrativ jurisdictionale prevazute de art.31-42 din Ordonanta Guvernului nr.121/1998.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal.
Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".
foto: Augustin Zegrean, presedinte al CCR
sursa foto: echr.coe.int
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii