CCR. Neconstitutionalitate in Codul de procedura penala
Data: 14 September 2016, 12:46 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2739 afisari
Curtea Constitutionala a admis, in sedinta de marti 13 septembrie 2016, cu unanimitate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 25 alin. (5) cu referire la dispozitiile art. 16 alin. (1) lit. f) din Codul de procedura penala. CCR a stabilit ca lasarea ca nesolutionata a actiunii civile de catre instanta penala, in cazul incetarii procesului penal ca urmare a intervenirii prescriptiei, incalca dreptul la un proces echitabil al persoanei vatamate sau al succesorilor acesteia, care se constituie parte civila in procesul penal.
Comunicatul CCR:
„In ziua de 13 septembrie 2016, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 25 alin. (5) din Codul de procedura penala, cu referire la dispozitiile art. 16 alin. (1) lit. f) din acelasi act normativ.
Cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat ca dispozitiile art. 25 alin. (5) din Codul de procedura penala, cu referire la dispozitiile art. 16 alin. (1) lit. f) din Codul de procedura penala, sunt neconstitutionale in ceea ce priveste lasarea ca nesolutionata a actiunii civile de catre instanta penala, in cazul incetarii procesului penal ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale.
Pentru pronuntarea acestei solutii, Curtea a retinut ca textele de lege criticate incalca dreptul la un proces echitabil al persoanei vatamate sau al succesorilor acesteia, care se constituie parte civila in procesul penal, contravenind, in acest fel, dispozitiilor art. 21 alin. (3) din Constitutie si art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Curtii de Apel Brasov - Sectia penala si pentru cauze cu minori.
Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.
foto: Valer Dorneanu, presedinte al CCR
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii