CCR. Exceptii admise (Codul muncii si Statutul judecatorilor si procurorilor)

Data: 05 May 2016, 16:28 | autor: A.P. | 1 comentarii | 2050 afisari

Curtea Constitutionala a admis, in sedinta de joi 5 mai 2016, cu unanimitate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 52 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, potrivit carora 'Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii'. CCR a constatat ca masura suspendarii contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, pe durata cercetarii disciplinare prealabile, constituie o restrangere disproportionata a dreptului la munca.


In aceeasi sedinta si tot cu unanimitate de voturi, Curtea Constitutionala a constatat ca dispozitiile art. 82 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor sunt constitutionale in masura in care notiunea de judecator din cuprinsul acestora include si judecatorul Curtii Constitutionale.

Comunicatul CCR:

"I. In ziua de 5 mai 2016, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit. d) din Constitutia Romaniei si a art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.52 alin.(1) lit.a) din Legea nr.53/2003-Codul muncii, cu urmatorul continut: '(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii: a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;'

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.52 alin.(1) lit.a) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii sunt neconstitutionale.

Curtea a constatat ca masura suspendarii contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, pe durata cercetarii disciplinare prealabile, constituie o restrangere disproportionata a dreptului la munca, ocrotit de art.41 alin.(1) din Constitutie.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Tribunalului Braila – Sectia I civila.

II. In aceeasi zi, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si a art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.82 alin.(2) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, cu urmatorul continut: '(2) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere inainte de implinirea varstei de 60 de ani si beneficiaza de pensia prevazuta la alin.(1), daca au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functia de judecator, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor, precum si in functia de judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau in considerare si perioadele in care judecatorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si judecatorul, procurorul financiar si consilierul de conturi la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridica in fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult.'

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.82 alin.(2) din Legea nr.303/2004 sunt constitutionale in masura in care notiunea de judecator din cuprinsul acestora include si judecatorul Curtii Constitutionale.

Avand in vedere atributiile si statutul constitutional al judecatorului de Curte Constitutionala si statutul judecatorului din sistemul instantelor judecatoresti, Curtea a constatat ca nu este in spiritul Legii nr.303/2004 excluderea de la beneficiul dreptului la pensie de serviciu a judecatorilor Curtii Constitutionale, inainte de implinirea varstei de 60 de ani, in conditiile in care acestia intrunesc toate conditiile prevazute de lege. Astfel, interpretarea restrictiva a notiunii de 'judecator' ar conduce la inlaturarea judecatorului constitutional din sfera de incidenta a dispozitiilor art.82 alin.(2) din Legea nr.303/2004, imprejurare ce este de natura a genera un tratament juridic diferit aplicabil unor persoane aflate in situatii similare sau analoage, ceea ce contravine principiului egalitatii in drepturi a cetatenilor, consacrat de art.16 din Constitutie.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Tribunalului Iasi – Sectia I civila.

Argumentele retinute in motivarea solutiilor pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".

foto: Augustin Zegrean, presedinte al CCR

sursa foto: gds.ro

Comentarii

# irina tomescu date 6 May 2016 16:45 0

Ce alternative raman angajatorului, in cazul in care s-a dovedit ca angajatul a furat? Acesta va trebui lasat sa vina la munca in continuare (si sa poata fura in continuare) pe toata perioada cercetarii disciplinare, din cate inteleg... Cum se poate proteja organizatia in astfel de cazuri? Irina

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*