CCR: "Dispozitiile art. 428 alin. (1) cu referire la art. 426 lit. i) CPP sunt neconstitutionale"
Data: 30 June 2016, 18:03 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1678 afisari
Curtea Constitutionala a Romaniei a luat in dezbatere, in sedinta de joi 30 iunie 2016, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 428 alin. (1) din Codul de procedura penala, in forma anterioara intrarii in vigoare a OUG nr. 18/2016, potrivit carora „Contestatia in anulare pentru motivele prevazute la art. 426 poate fi introdusa in 10 zile de la data cand persoana impotriva careia se face executarea a luat cunostinta de hotararea a carei anulare se cere”.
Exceptia, ridicata de Curtea de Apel Bucuresti-Sectia a II-a penala, a fost admisa in unanimitate.
Comunicatul CCR:
„In ziua de 30 iunie 2016, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei si al art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 428 alin. (1) din Codul de procedura penala in forma anterioara intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2016, care au urmatorul continut: 'Contestatia in anulare pentru motivele prevazute la art. 426 poate fi introdusa in 10 zile de la data cand persoana impotriva careia se face executarea a luat cunostinta de hotararea a carei anulare se cere'.
In urma deliberarii, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 428 alin. (1) cu referire la art. 426 lit. i) din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale.
Curtea a retinut ca optiunea legiuitorului, de a reglementa un termen pentru introducerea contestatiei in anulare cand impotriva unei persoane s-au pronuntat doua hotarari definitive pentru aceeasi fapta [art. 426 lit. i) din Codul de procedura penala] nu apare ca fiind rezonabila din perspectiva relatiei existente intre interesul general si cel individual.
Conditionarea introducerii caii de atac extraordinare a contestatiei in anulare, pentru motivul reglementat in art. 426 lit. i) din Codul de procedura penala, de respectarea termenului de 10 zile de la data cand persoana impotriva careia se face executarea a luat cunostinta de hotararea a carei anulare se cere, impune in sarcina individului o conditie excesiva pentru exercitarea acestei cai de atac extraordinare.
In aceste conditii, avand in vedere ca, in materie, contestatia in anulare intemeiata pe dispozitiile art. 426 lit. i) din Codul de procedura penala este un remediu procesual prin care partea interesata poate obtine restabilirea legalitatii incalcate prin nesocotirea principiului ne bis in idem, reglementarea unui termen in interiorul caruia persoana impotriva careia se face executarea poate introduce contestatia in anulare aduce atingere dispozitiilor constitutionale privind liberul acces la justitie.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a II-a penala.
Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii