CCR a respins sesizarile presedintelui Camerei Deputatilor. Neconstitutionalitate in Regulamentul Senatului
Data: 28 June 2016, 17:03 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1404 afisari
Curtea Constitutionala a Romaniei a luat in dezbatere, in sedinta de marti 28 iunie 2016, sesizarea de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Regulamentul Senatului, formulata de 25 de senatori, precum si sesizarile presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, referitoare la modificarea si completarea Regulamentului Camerei Deputatilor, precum si la vacantarea functiilor de presedinte al Camerei Deputatilor si de membru al Biroului permanent al Camerei Deputatilor.
Comunicatul CCR:
„1. In ziua de 28 iunie 2016, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.c) din Constitutia Romaniei si al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere sesizarea de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.89 alin.(8), art.146 alin.(5), (8), (10) si (11), art.150 si art.151 alin.(1), (2) si (7) din Regulamentul Senatului, sesizare formulata de un numar de 25 de senatori.
In urma deliberarii, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea de neconstitutionalitate formulata si a constatat ca dispozitiile art.89 alin.(8) pct.2 liniuta 13 si art.146 alin.(5) teza intai, alin.(8), (10) si (11) din Regulamentul Senatului sunt neconstitutionale.
Totodata, a respins, ca neintemeiata, sesizarea de neconstitutionalitate referitoare la dispozitiile art.89 alin.(8) pct.2 liniuta 14, art.146 alin.(5) teza a doua si art.150 din Regulamentul Senatului, constatand ca acestea sunt constitutionale in raport cu criticile formulate.
Sesizarea de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.151 alin.(1), (2) si (7) din Regulamentul Senatului a fost respinsa ca inadmisibila.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Senatului.
2. In aceeasi sedinta, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.c) din Constitutia Romaniei si al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere sesizarea de neconstitutionalitate privind Hotararea Camerei Deputatilor nr.48/2016 privind modificarea si completarea Regulamentului Camerei Deputatilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.432 din 9 iunie 2016, sesizare formulata de domnul Valeriu Stefan Zgonea, in calitate de Presedinte al Camerei Deputatilor.
In urma deliberarii, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a respins, ca inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Camerei Deputatilor nr.48/2016 privind modificarea si completarea Regulamentului Camerei Deputatilor, precum si a dispozitiilor art.I pct.3 din aceeasi hotarare.
In ceea ce priveste dispozitiile art.I pct.1, 2, 4 din Hotararea Camerei Deputatilor nr.48/2016 privind modificarea si completarea Regulamentului Camerei Deputatilor, Curtea, cu majoritate de voturi, a respins, ca neintemeiata, sesizarea de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile sunt constitutionale in raport cu criticile formulate.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Camerei Deputatilor.
3. In aceeasi zi, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.l) din Constitutia Romaniei si al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere sesizarea formulata de domnul Valeriu Stefan Zgonea, in calitate de Presedinte al Camerei Deputatilor, privind neconstitutionalitatea Hotararii Camerei Deputatilor nr.50/2016 referitoare la vacantarea functiei de presedinte al Camerei Deputatilor si membru al Biroului permanent al Camerei Deputatilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.440 din 13 iunie 2016.
In urma deliberarii, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins, ca neintemeiata, sesizarea de neconstitutionalitate formulata si a constatat ca Hotararea Camerei Deputatilor nr.50/2016 privind vacantarea functiei de presedinte al Camerei Deputatilor si membru al Biroului permanent al Camerei Deputatilor este constitutionala in raport cu criticile formulate.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Camerei Deputatilor.
Argumentele retinute in motivarea solutiilor pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii