CCR a declarat neconstitutionala OUG nr. 7/2015 privind stabilirea destinatiei unor bunuri imobile confiscate: „Motivarea urgentei adoptarii actului normativ este una formala”
Data: 11 December 2015, 11:30 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1479 afisari
Curtea Constitutionala a Romaniei a admis, marti 8 decembrie 2015, cu majoritate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 7/2015 privind stabilirea destinatiei unor bunuri imobile confiscate, ridicata direct de Avocatul Poporului, si a constatat ca acestea sunt neconstitutionale.
In pronuntarea acestei solutii, CCR a retinut ca legiferarea operativa a remedierii unor disfunctionalitati sau perfectionarea cadrului legislativ se putea realiza pe calea procedurii obisnuite de legiferare, si nu prin ordonanta de urgenta, astfel ca motivarea urgentei adoptarii OUG nr. 7/2015 este una formala.
Comunicatul CCR:
"In ziua de 10 decembrie 2015, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si a art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.7/2015 privind stabilirea destinatiei unor bunuri imobile confiscate.
In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate, exceptie ridicata direct de Avocatul Poporului, si a constatat ca dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.7/2015 privind stabilirea destinatiei unor bunuri imobile confiscate sunt neconstitutionale.
Potrivit ordonantei de urgenta criticate, bunurile imobile intrate in proprietatea privata a statului pot fi transmise in domeniul public al acestuia si in administrarea autoritatilor administratiei publice centrale, altor institutii publice de interes national, dupa caz, sau regiilor autonome de interes national (entitati beneficiare), la solicitarea acestora, prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Finantelor Publice, in conditiile legii. Curtea a constatat ca dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.7/2015 incalca art.115 alin.(4) din Constitutie. Motivele invocate de Guvern pentru emiterea ordonantei de urgenta, astfel cum sunt enuntate in preambulul si nota de fundamentare ale acesteia, prezinta aspecte care tin de ratiunea, necesitatea, oportunitatea si utilitatea reglementarii, fara a motiva existenta unei situatii extraordinare care sa justifice utilizarea acestui instrument de legiferare. Cu privire la urgenta reglementarii, Curtea a retinut ca legiferarea operativa a remedierii unor disfunctionalitati sau perfectionarea cadrului legislativ se putea realiza pe calea procedurii obisnuite de legiferare, si nu prin ordonanta de urgenta, astfel ca motivarea urgentei adoptarii actului normativ este una formala.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului".
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii