Cazul Girbovan: Iohannis se contrazice singur in raspunsul pentru CSM
Data: 29 August 2019, 18:07 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1560 afisari
Presedintele Klaus Iohannis (foto) se contrazice singur in raspunsul adresat joi, 29 august 2019, Sectiei pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii in legatura cu refuzul de a o numi pe judecatoarea Dana Girbovan in functia de ministru al Justitiei.
Luarea de pozitie a lui Klaus Iohannis vine dupa ce in aceeasi zi de luni Sectia pentru judecatori a CSM a criticat in termeni duri nu atat respingerea Danei Girbovan pentru Ministerul Justitiei, cat mai ales cuvintele folosite de presedinte cu referire la judecatoare (click aici pentru a citi).
Mai exact, chiar daca nu i-a pronuntat numele, Iohannis s-a referit la Girbovan ca la o propunere „total impotriva valorilor democratice in care cred majoritatea romanilor si in care cred si eu” (click aici pentru a citi).
In raspunsul adresat Sectiei pentru judecatori, presedintele se contrazice pe sine insusi, in sensul ca la inceput mentioneaza ca Dana Girbovan si-a dat demisia din magistratura, dar dupa aceea formularile pe care le foloseste acelasi Iohannis dau de inteles ca Girbovan nu ar fi demisionat.
Comunicatul prezidential:
„Referitor la comunicatul de presa al Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 29 august a.c., Administratia Prezidentiala face urmatoarele precizari:
Presedintele Romaniei nu a justificat respingerea propunerii in functia de ministru al justitiei a judecatorului Dana-Cristina Girbovan, ci a cetateanului roman Dana-Cristina Girbovan, care a acceptat propunerea premierului de a ocupa o functie de ministru intr-un guvern politic si care a si inaintat demisia din magistratura.
Orice alta perspectiva ar insemna ca fie propunerea transmisa de prim-ministru pentru functia de ministru al justitiei era in contradictie flagranta cu Legea fundamentala, fie magistratul nominalizat, prin acceptarea acestei propuneri, ar fi fost in dezacord cu propriul sau statut profesional.
Intrucat induce ideea ca un judecator poate ocupa o functie de ministru, opinia Sectiei pentru judecatori a CSM este ingrijoratoare si de natura sa vulnerabilizeze, prin ea insasi, independenta si prestigiul justitiei si al statutului de judecator.
Sectia pentru judecatori a CSM trebuie sa explice cum ar fi putut Presedintele Romaniei sa numeasca in functia de ministru un judecator, asa cum se afirma explicit in comunicatul transmis public. Ingerinte cu adevarat grave la adresa independentei justitiei sunt tocmai aceste aprecieri inexplicabile din partea unor profesionisti ai actului de justitie, care par sa condamne tocmai faptul ca Presedintele Romaniei a respectat legile si Constitutia tarii.
Ar fi fost indicat ca, inainte de a transmite comunicatul de presa, semnatarii sa fi parcurs recomandarile Comisiei de la Venetia, potrivit carora judecatorul trebuie sa demisioneze inainte de a concura pentru o functie politica, deoarece, chiar daca nu este desemnat, acesta va fi identificat cu o anumita tendinta politica, in detrimentul independentei. Comisia de la Venetia considera, totodata, ca judecatorii nu ar trebui sa se puna intr-o pozitie in care independenta sau impartialitatea lor ar putea fi periclitate.
Prin opiniile exprimate, Sectia pentru judecatori a CSM nu ar trebui sa faca politica, ci sa promoveze in mod real independenta justitiei si a fiecarui judecator in parte, nepartinitor si in limitele competentelor sale constitutionale”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii