Bilantul DNA pe 2015. Alocutiunea presedintelui Klaus Iohannis
Data: 25 February 2016, 14:06 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1761 afisari
Administratia Prezidentiala a dat publicitatii alocutiunea sustinuta joi, 25 februarie 2016, de presedintele Romaniei Klaus Iohannis (foto), in cadrul sedintei de bilant privind activitatea Directiei Nationale Anticoruptie pe anul 2015.
Alocutiunea:
„Doamna Procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie,
Domnule Prim-ministru,
Doamna Presedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie,
Doamnelor si domnilor ministri,
Domnule Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii,
Domnule Director al Serviciului Roman de Informatii,
Domnule Prim-adjunct al Procurorului general,
Excelentele voastre, doamnelor si domnilor ambasadori,
Distinsi invitati,
In primul rand va felicit pentru bilantul activitatii din anul 2015! Prin prezenta mea aici doresc sa dau inca o data un semnal puternic de sprijin pentru lupta anticoruptie, pentru intarirea statului de drept si a independentei justitiei.
De la an la an, activitatea Directiei Nationale Anticoruptie a devenit tot mai eficienta, prin numarul de dosare instrumentate si complexitatea lor, precum si prin hotararile definitive de confiscare si recuperare a unor bunuri provenite din infractiuni. Sunteti un model de institutie functionala si ati creat un standard de performanta.
Prin activitatea si reusitele dumneavoastra ati castigat aprecierea cetatenilor Romaniei, care isi doresc sa traiasca intr-o societate dreapta, intr-o tara fara coruptie, in care institutiile, cei alesi sa ii reprezinte si cei care indeplinesc functii publice sunt realmente in serviciul oamenilor.
Rezultatele obtinute de dumneavoastra in lupta anticoruptie, apreciate si dincolo de granitele Romaniei, sunt o garantie ca procesul de consolidare a democratiei si a statului de drept in Romania se afla pe drumul cel bun.
Am convingerea ca vom reusi sa fim din ce in ce mai puternici in aplicarea principiului constitutional conform caruia nimeni nu este mai presus de lege si sa ne aliniem practicilor consacrate in statele cu democratii consolidate, care pun cetateanul in centrul oricarei politici publice.
Doamnelor si domnilor,
Permiteti-mi sa remarc in acelasi timp mentinerea stabilitatii cadrului legislativ si faptul ca s-a evitat pericolul unor legi sau alte acte normative care ar fi riscat sa ingradeasca lupta anticoruptie, cum ar fi amnistia si gratierea, sau modificari intempestive la Codul Penal sau la Codul de procedura penala.
Incuviintarea de catre Parlament a cererilor justitiei ramane insa un capitol cu restante periodice. Doresc sa subliniez inca o data faptul ca imunitatea parlamentara nu are voie sa se transforme intr-o piedica impotriva luptei anticoruptie.
O alta tema importanta ramane recuperarea prejudiciilor produse statului prin fapte de coruptie comise de persoane pentru care s-a stabilit vinovatia, prin decizie judecatoreasca definitiva. Nu putem permite ca persoane care s-au imbogatit prin incalcarea legii penale sa se bucure in continuare de respectivele foloase necuvenite. Cred, din acest punct de vedere, ca avem nevoie de actiune coerenta din partea autoritatilor si ca trebuie operationalizate cu adevarat institutiile cu atributii, care sa recupereze prejudiciile.
Doamnelor si domnilor,
Pe parcursul anului trecut, cum am auzit, au fost trimise in judecata 497 de persoane cu functii de conducere, dintre care 32 sunt demnitari. Acest fapt ne arata ca flagelul coruptiei continua, din pacate, sa afecteze profund societatea noastra. De aceea, lupta impotriva coruptiei nu numai ca nu s-a incheiat, dar trebuie sa continue cu motoarele turate la maximum, iar DNA va trebui sa ramana un jucator cu rol central in combaterea acestui fenomen extrem de nociv pentru societate.
In paralel, cred ca este necesara dezvoltarea unor politici publice si a unei legislatii care sa puna accent si pe educarea cetatenilor, in special a tinerilor, cu privire la efectele negative ale coruptiei de orice fel, precum si pe masurile de prevenire a faptelor de coruptie.
Pentru o schimbare durabila in societatea romaneasca, am convingerea ca pe langa caracterul judiciar si punitiv, lupta anticoruptie trebuie sa capete si o componenta educativa.
De altfel, Strategia anticoruptie pentru perioada 2016-2020, care se afla in lucru la Ministerul Justitiei, urmeaza sa puna accentul nu doar pe stabilitatea cadrului legislativ anticoruptie, ci si pe tratarea incidentelor de integritate ca esecuri de management al institutiilor publice, insistand asupra importantei analizei post-incident si asupra masurilor de preventie.
Doamnelor si domnilor,
Rezultatele DNA sunt de la an la an mai bune, fiind apreciate de cetateni, dar si remarcate in plan extern. Bilantul pe 2015 este o noua dovada in acest sens.
Dar, dincolo de dosare si condamnari, activitatea Directiei Nationale Anticoruptie are si un alt efect, care se resimte deja si se va resimti pe termen lung la nivel profund. Activitatea DNA a inceput sa schimbe societatea la nivel de mentalitati si practici, sa schimbe modul de functionare a autoritatilor si institutiilor publice si chiar a elitei politice si administrative.
Legea este aceeasi pentru toti, respectarea ei nu este optionala, iar coruptia este inacceptabila. Prin activitatea sa, DNA a inceput sa arate ca aceste principii nu sunt simple deziderate, greu de atins in Romania, ci ca ele trebuie si pot sa devina realitate. O societate care se cladeste pe un asemenea fundament are mai multe sanse de dezvoltare si de prosperitate.
Ca Presedinte al Romaniei, veti avea in mine un partener in activitatea dumneavoastra si in aplicarea acestor principii. Am convingerea ca veti continua eforturile pentru consolidarea statului de drept si a democratiei in Romania, astfel incat cetatenii sa aiba sentimentul ca traiesc intr-o Romanie sigura si dreapta.
Va urez succes in activitatea dumneavoastra viitoare!”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii