Baroul Iasi, actiune energica in 10 pasi pentru apararea copiilor
Data: 27 February 2020, 13:58 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1690 afisari
Baroul Iasi va organiza vineri, 28 februarie 2020, o dezbatere in vederea unei actiuni energice pentru apararea copiilor.
Actiunea a fost initiata de avocata Sandra Gradinaru (foto) si presupune initierea unei petitii intitulate „Siguranta pentru copiii Romaniei”, prin care cetatenii sa le ceara autoritatilor masuri mai eficace pentru protejarea minorilor in fata infractiunilor, inclusiv a celor sexuale.
In esenta, Sandra Gradinaru cere ca dosarele cu victime minore sa fie instrumentate de procurori si politisti specializati, procedurile sa devina mai rapide, dar si mai riguroase, iar legea sa fie inasprita in cazurile de infractiuni savarsite impotriva minorilor.
Comunicatul Baroului Iasi:
„Avocatii din Baroul Iasi sunt invitati sa participe vineri, 28 februarie, incepand cu ora 13.00, la sediul baroului din mun. Iasi, Str. Grigore Ureche, la o intalnire in vederea discutarii si semnarii unei petitii pe tema actiunii intitulate 'Siguranta pentru copiii Romaniei', actiune care a fost initiata de catre dna avocat Sandra Gradinaru, membru al Baroului Iasi.
Publicam continutul petitiei:
'Asistam la un val de infractiuni comise impotriva minorilor si o nepasare a autoritatilor, iar pentru iesirea din pasivitate trebuie sa existe o reactie din partea noastra, a tuturor.
Constitutia Romaniei garanteaza tuturor cetatenilor, inclusiv copiilor Romaniei dreptul la viata si la integritate fizica si psihica, dreptul la libertate, dreptul la libera circulatie, insa in acest moment pedepsele mici si lipsa de reactie a autoritatilor incurajeaza cresterea numarului de infractiuni avand ca victime minori.
Statisticile referitoare la infractiunile savarsite asupra minorilor sunt ingrijoratoare. Potrivit datelor furnizate de Directia de investigatii criminale din cadrul Inspectoratului general de politie in perioada 30 aprilie 2018 – 20 mai 2019 (anterior cazului Caracal), 5078 de minori disparusera in Romania. Totodata, numarul cazurilor de abuz sexual asupra copiilor in mediul online a crescut in anul 2019 fata de anul 2018, potrivit statisticilor furnizate de organizatia 'Salvati Copiii'. Monitorizarea arata o crestere a numarului de astfel de cazuri, de la 1813 raportate in anul 2018 la 2713 cazuri raportate in anul 2019.
Autoritatile romane sunt obligate sa ia masuri pentru protejarea copiilor.
Am ales data de 20.03.2020 (vineri) pentru organizarea actiunii 'SIGURANTA PENTRU COPIII ROMANIEI' deoarece 20 martie este data echinoctiului de primavara. Echinoctiul de primavara simbolizeaza un nou inceput. Din acest motiv, am propus ca toti parintii si cei care ii iubesc pe copiii Romaniei sa se opreasca din activitatea lor, pentru 10 minute pe data de 20 martie 2020 la ora 12:00 si sa solicite:
1. Crearea la nivelul Inspectoratului General de politie si Inspectoratelor de politie judetene a unor Birouri de Investigare a Infractiunilor comise asupra Minorilor, in care sa isi desfasoare activitatea ofiteri specializati.
2. Repartizarea dosarelor cu minori de urgenta unor procurori specializati in astfel de cazuri. Procurorul este obligat sa investigheze cu celeritate si sa utilizeze orice mijloc de proba este util pentru aflarea adevarului. Se impune si in astfel de cazuri utilizarea tehnicilor de supraveghere prevazute de articolul 138 si urmatoarele din Codul procedura penala (interceptarea comunicatiilor, accesul la un sistem informatic, supravegherea video-audio, localizarea prin mijloace tehnice s.a.) in vederea tragerii la raspundere penala a celor vinovati.
3. Avand in vedere ca timpul este un element esential atunci cand exista o investigatie referitoare la disparitia unui minor sau referitoare la o infractiune contra integritatii minorului, urmarirea penala sa se efectueze in maxim 6 luni de zile.
4. In privinta infractiunilor care au proliferat in ultima vreme si au fost comise asupra copiilor, acestea sa fie sanctionate numai cu inchisoarea in regim de executare.
5. Eliminarea posibilitatii de liberare conditionata a acestei categorii de infractori.
6. Se impune modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal al Romaniei, in sensul majorarii limitelor de pedeapsa pentru infractiunile cu intentie comise asupra minorilor.
7. Este necesara introducerea in continutul constitutiv al infractiunilor contra persoanei (in situatia in care subiectul pasiv este un minor) a unei forme agravante.
8. Modificarea legii privind executarea pedepselor, in sensul ca cei care au savarsit infractiuni cu intentie asupra copiilor sa execute pedeapsa pe toata durata acesteia in regim inchis, fara posibilitatea de a fi modificat cu un regim mai bland.
9. In cazurile de disparitie a minorilor, orice persoana investita cu autoritatea publica sa aiba posibilitatea de a transmite de indata datele minorului, unui serviciu specializat din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Roman.
10. Controlul la frontiera sa fie efectuat doar pe baza documentelor de calatorie si nu vizual asa cum se intampla deseori in practica si se impune confruntarea datelor cu Sistemul Informatic National de Semnalari si in Sistemul de Informatii Schengen'”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii