Baroul Dolj, despre impactul negativ al propunerii legislative privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara

Data: 27 July 2016, 13:47 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1465 afisari

Decanul Baroului Dolj, av. Lucian Sauleanu (foto), a dat publicitatii, marti 26 iulie 2016, un comunicat de presa referitor la propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara. Decanul Lucian Sauleanu atrage atentia asupra faptului ca anumite dispozitii din proiectul inscris pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor pot avea un impact negativ pe termen lung asupra calitatii actului de justitie.


Comunicatul:

Baroul Dolj atrage atentia cu privire la Proiectul de modificare si completare a OG nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara, care in acest moment se afla inscris pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, in sensul ca anumite dispozitii pot sa aiba un impact negativ pe termen lung asupra calitatii actului de justitie.

In conditiile in care expertii tehnici judiciari constituie un partener in actul de justitie, iar activitatea desfasurata de acestia are un rol esential in solutiile instantelor judecatoresti, se impune ca legea cadru de organizare a profesiei sa ofere garantii suficiente.

In acest sens, apreciem ca total nepotrivite dispozitiile care permit dobândirea calitatii de expert tehnic judiciar pe baza de interviu (art. 7), in conditiile in care, in varianta actuala a legii, examenul este singura modalitate de intrare in profesie, precum si conditia de a avea o vechime de minim trei ani de zile in specializarea pentru care solicita atribuirea calitatii de expert tehnic judiciar, perioada pe care o consideram insuficienta, mult mai adecvata fiind, in opinia noastra, o perioada de cinci ani pentru a acumula experienta minima necesara.

Totodata, consideram oportuna si introducerea unui alineat nou la art. 22 din Proiect care sa oblige expertii tehnici judiciari ca odata cu depunerea raportului sau a suplimentului de la raportul de expertiza, sa comunice direct câte un exemplar in format tiparit sau electronic catre avocatii care reprezinta justitiabilii, dispozitie menita sa asigure celeritatea actului de justitie si sa ofere un sprijin in activitatea avocatilor.

Având in vedere importanta acestei modificari legislative, o dezbatere publica si exprimarea unor puncte de vedere de catre organele profesiei de avocat vor asigura premisele imbunatatirii activitatii avocatilor.

Propunerea legislativa poate fi consultata pe site-ul Camerei Deputatilor.

Lucian Bernd Sauleanu,

Avocat,

Decanul Baroului Dolj”.

sursa foto: universuljuridic.ro

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*