Avocati definitivi. Examen de primire in profesie. Reguli si tematica
Data: 17 June 2015, 18:51 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2779 afisari
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a dat publicitatii, miercuri 17 iunie 2015, hotararile privind organizarea sesiunii 2015 a examenului de admitere in profesia de avocat, adoptate in sedinta din 5 iunie.
Potrivit UNBR, sesiunea din acest an a exemenului va avea loc in data de 14 septembrie 2015 – atat pentru candidatii la titlul de avocat stagiar, cat si pentru candidatii la titlul de avocat definitiv –, iar arondarea celor inscrisi pentru sustinerea examenului se face in raport de baroul la care s-a depus cererea de inscriere la examen si la care, in caz de primire in profesie, candidatul care a promovat examenul este obligat sa se inscrie, fara a se putea inscrie in alt barou, astfel:
-I.N.P.P.A. central (Bucuresti): Barourile Bucuresti, Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Constanta, Tulcea si Dambovita;
-Centrul teritorial Brasov: Barourile Brasov, Buzau, Covasna, Harghita, Mures, Prahova si Sibiu;
-Centrul teritorial Cluj-Napoca: Barourile Alba, Bistrita-Nasaud, Cluj, Salaj si Maramures;
-Centrul teritorial Craiova: Barourile Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Arges, Teleorman si Vâlcea;
-Centrul teritorial Iasi: Barourile Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui;
-Centrul teritorial Galati: Barourile Galati, Braila si Vrancea;
-Centrul teritorial Timisoara: Barourile Arad, Bihor, Caras-Severin, Hunedoara, Satu-Mare si Timis.
Cererile de inscriere a candidatilor la examen se depun in intervalul 31 iulie 2014 - 17 august 2015 la secretariatul baroului la care candidatul urmeaza sa-si desfasoare activitatea in cazul in care va fi declarat admis.
In perioada 18 - 20 august 2015 barourile vor verifica dosarele de inscriere la examen, dupa care vor fi afisate rezultatele verificarilor, iar in perioada 22 - 24 august 2015 se vor solutiona contestatiile formulate de candidatii carora li s-a respins inscrierea la examen.
Taxa de examen este de 1000 lei si se va achita in contul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor din Bucuresti nr. RO56RNCB0082044172480001 deschis la BCR - Sucursala Unirea - Bucuresti cu mentiunea „Taxa examen primire in profesie ca avocat stagiar, sesiunea septembrie 2015”, respectiv „Taxa examen primire in profesie ca avocat definitiv, sesiunea septembrie 2015”.
TEMATICA PENTRU EXAMENUL DE PRIMIRE IN PROFESIA DE AVOCAT - AVOCATI DEFINITIVI
I.ORGANIZAREA SI EXERCITAREA PROFESIEI DE AVOCAT
1.Principiile si regulile fundamentale ale exercitarii profesiei de avocat.
2.Primirea in profesia de avocat.
3.Incompatibilitati, interdictii si nedemnitati privind profesia de avocat.
4.Activitatea profesionala a avocatului.
5.Asistenta judiciara.
6.Raporturile avocatilor cu clientii. Hotararea CEDO din 23 aprilie 2015 in Cauza Morice/c/Franta, referitoare la libertatea de exprimare in presa a avocatului pentru apararea clientului sau, disponibila pe www.unbr.ro.
7.Raporturile dintre avocati.
8.Formele de exercitare a profesiei de avocat.
9.Modalitatile de exercitare a profesiei de avocat.
10.Drepturile si indatoririle avocatilor.
11.Regulile de deontologie profesionala ale exercitarii profesiei de avocat.
12.Tabloul anual al avocatilor.
13.Transferul, suspendarea si incetarea calitatii de avocat.
14.Raspunderea disciplinara a avocatilor.
15.Pregatirea si perfectionarea profesionala a avocatilor.
16.Sistemul de asigurari sociale al avocatilor.
17.Organele profesiei de avocat.
18.Interzicerea constituirii de barouri inafara UNBR (Decizie de constitutionalitate a CCR nr. 155/2015, publicata in M. Of., p. I, nr. 259 din 17 aprilie 2015.
Pentru pregatirea examenului la disciplina „Organizarea si exercitarea profesiei de avocat” pot fi consultate cursuri universitare, manuale, tratate, monografii si orice alta documentatie in care se trateaza tematica mentionata, precum si textele cuprinse in urmatoare acte:
1.Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 98 din 7.02.2011, cu modificarile ulterioare;
2.Statutul profesiei de avocat, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 898 din 19 decembrie 2011, cu modificarile ulterioare;
3.Codul deontologic al avocatilor din Uniunea Europeana, adoptat de Consiliul Barourilor din Uniunea Europeana (CCBE) in Sesiunea Plenara din 28 octombrie 1998 si modificat in Sesiunile Plenare din 28 noiembrie 1998 si 6 decembrie 2002, 19 mai 2006, publicat pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (www.unbr.ro), aplicat in Romania ca fiind Codul deontologic al avocatului roman conform Hotararii Congresului avocatilor din 19–20 iunie 1999 si Deciziei Comisiei Permanente a U.N.B.R. nr. 1486 din 27 octombrie 2007, publicata pe site-ul www.unbr.ro.
Lucrarile de specialitate sau orice alta documentatie, consultate in vederea pregatirii pentru examen, se vor aduce la zi, in raport cu modificarile legislative intrate in vigoare pana la data de 01.06.2015.
II.DREPT CIVIL
A.PARTEA SAU TEORIA GENERALA
1.Aplicarea legii civile in timp, spatiu si asupra persoanelor. Aplicarea in timp a Codului civil din 2009.
2.Raportul juridic civil. Notiune. Structura (subiecte, continut, obiect).
3.Actul juridic civil. Notiune si clasificari. Conditii de validitate (capacitatea de a incheia acte juridice; consimtamantul ?i viciile consim?amantului; obiectul; cauza actului juridic). Forma actului juridic. Modalitatile actului juridic civil (conditia, termenul si sarcina). Nulitatea actului juridic civil.
4.Prescriptia extinctiva. Notiune. Reglementare. Efectul prescriptiei extinctive. Domeniul de aplicare a prescriptiei extinctive. Termenele legale de prescriptie. Cursul prescriptiei extinctive (inceputul, suspendarea, intreruperea cursului prescriptiei si repunerea in termenul de prescriptie).
B.PERSOANELE
1.Persoana fizica. Reglementare. Capacitatea civila a persoanei fizice. Respectul datorat fiintei umane si drepturilor ei inerente. Identificarea persoanei fizice. Ocrotirea persoanei fizice.
2.Persoana juridica. Notiune. Reglementare. Elemente constitutive. Capacitatea civila a persoanei juridice. infiintarea, reorganizarea si incetarea persoanei juridice.
C.DREPTURILE REALE PRINCIPALE
1.Posesia ca stare de fapt protejata juridic. Notiune. Reglementare. Continut. Calitatile si viciile posesiei. Intervertirea precaritatii in posesie. Apararea posesiei prin actiuni posesorii.
2.Dreptul de proprietate privata. Definitie, continut si caractere juridice. Regimul juridic al terenurilor si constructiilor proprietate privata. Exproprierea pentru cauza de utilitate publica.
3.Dreptul de proprietate publica. Definitie. Titulari. Caractere juridice. Obiectele dreptului de proprietate publica. Exercitarea dreptului de proprietate publica (dreptul de administrare, dreptul de concesiune, dreptul real de folosinta gratuita).
4.Dezmembramintele dreptului de proprietate privata. Superficia. Uzufructul. Servitutile.
5.Modalitatile juridice ale dreptului de proprietate. Proprietatea comuna (pe cote-parti si in devalmasie). Sistarea coproprietatii prin partaj.
6.Modurile de dobandire a drepturilor reale principale. Accesiunea. Uzucapiunea. Posesia de buna-credinta asupra bunurilor mobile.
7.Apararea drepturilor reale principale. Actiunea in revendicare. Actiunea in granituire. Actiunea confesorie.
8.Publicitatea imobiliara. Cartile funciare. Notiunea si cuprinsul cartilor funciare. Principiile cartilor funciare. inscrierile in cartea funciara. Actiunile de carte funciara (actiunea in rectificarea inscrierilor si actiunea in prestatie tabulara).
D.TEORIA GENERALA A OBLIGATIILOR
1.Obligatia civila. Notiune. Reglementare. Clasificari. Izvoarele obligatiilor conform noului Cod civil.
2.Contractul – izvor de obligatii. Notiune. Reglementare. incheierea contractului. Negocierile precontractuale. Oferta si acceptarea. Efectele contractului intre parti si fata de terti. (Forta obligatorie a contractului. Relativitatea efectelor obligationale ale contractului. Opozabilitatea contractului fata de terti.) Consecintele sau remediile neexecutarii contractului (termenul suplimentar de executare, exceptia de neexecutare, rezolutiunea si rezilierea contractului). Cesiunea contractului.
3.Faptele juridice licite – izvoare de obligatii. Gestiunea de afaceri. Plata nedatorata. imbogatirea fara justa cauza.
4.Faptele ilicite si celelalte fapte juridice extracontractuale cauzatoare de prejudiciu – izvoare de obligatii civile (Raspunderea civila delictuala). Notiune. Reglementare. Functii. Raspunderea civila si raspunderea penala. Raspunderea pentru fapta proprie. Raspunderea pentru prejudiciile cauzate prin fapta altei persoane. Raspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri in general, de animalele ce avem sub paza si de ruina edificiului. Efectele raspunderii civile delictuale (raportul obligational delictual; principiile care guverneaza repararea prejudiciului; repararea prejudiciului prin echivalent banesc; repararea daunelor morale; repararea prejudiciilor corporale cauzate victimei imediate, precum si a prejudiciilor cauzate prin ricoseu altor persoane).
5.Efectele obligatiilor. Executarea voluntara in natura a obligatiilor (plata). Executarea silita in natura a obligatiilor. Executarea indirecta sau prin echivalent banesc a obligatiilor (daunele-interese sau raspunderea contractuala).
6.Drepturile creditorului intemeiate pe gajul sau general. Actiunea oblica. Actiunea pauliana.
7.Obligatiile cu pluralitate de subiecte. Obligatia divizibila. Obligatia indivizibila. Obligatia solidara.
8.Dinamica obligatiilor. Cesiunea de creanta. Subroga?ia personala. Preluarea datoriei. Novatia.
9.Stingerea obligatiilor prin compensatie.
10.Garantiile obligatiilor. Fideiusiunea. Ipoteca. Gajul. Dreptul de retentie.
E.CONTRACTE SPECIALE
1.Contractul de vanzare.
2.Contractul de donatie.
3.Contractul de locatiune.
4.Contractul de mandat.
5.Contractul de imprumut.
6.Contractul de asigurare.
7.Contractul de renta viagera.
8.Contractul de intretinere.
9.Contractul de tranzactie.
F.SUCCESIUNI
1.Regulile generale ale mostenirii prevazute in noul Cod civil. Caracterele juridice ale transmiterii mostenirii. Deschiderea mostenirii. Conditiile generale ale dreptului de a mosteni. Nedemnitatea succesorala.
2.Mostenirea legala. Mostenitorii legali. Principiile devolutiunii legale a mostenirii. Reprezentarea succesorala. Regulile speciale aplicabile diferitelor categorii de mostenitori legali. Drepturile succesorale ale sotului supravietuitor.
3.Mostenirea testamentara. Reglementare. Testamentul (notiune, caractere, conditii de validitate, forme, revocarea voluntara a testamentului). Legatul (clasificare, efectele legatelor, ineficacitatea legatelor). Dezmostenirea. Executiunea testamentara. Rezerva succesorala, cotitatea disponibila si reductiunea liberalitatilor excesive. Raportul donatiilor si plata datoriilor mostenirii.
4.Transmisiunea mostenirii. Dreptul de optiune succesorala. Acceptarea mostenirii. Renuntarea la mostenire. Sezina. Certificatul de mostenitor. Petitia de ereditate.
5.Indiviziunea succesorala. Partajul succesoral. Partajul de ascendent.
Pentru pregatirea examenului pot fi cercetate orice izvoare bibliografice (cursuri universitare, tratate, monografii, comentarii, studii, articole, note etc.) in care sunt avute in vedere reglementarile in materie ale noului Cod civil si legislatiei conexe.
Lucrarile de specialitate sau orice alta documentatie, consultate in vederea pregatirii pentru examen, se vor aduce la zi, in raport cu modificarile legislative intrate in vigoare pana la data de 01.06.2015.
III.DREPT PROCESUAL CIVIL
1.Principii fundamentale ale procesului civil. Contestatia privind tergiversarea procesului.
Competenta. Competenta materiala. Determinarea competentei dupa valoarea obiectului. Competenta teritoriala. Delegarea instantei. Stramutarea. Exceptia de necompetenta. Conflictele de competenta. Conexitatea si litispendenta. Dispozitiile speciale privind competenta.
Capacitatea procesuala, calitatea procesuala, formularea unei pretentii si interesul - conditii de exercitare a actiunii civile.
2.Clasificarea actiunilor civile si importanta lor practica.
Participantii la procesul civil. Compunerea si constituirea instantei. Incompatibilitatea. Coparticiparea procesuala. Interventia voluntara si fortata a tertilor in procesul civil. Reprezentarea judiciara (conventionala) a persoanelor fizice in procesul civil.
3.Forma cererilor. Citarea si comunicarea actelor de procedura. Nulitatea actelor de procedura.
Termenele procedurale. Notiune. Clasificare. Mod de calcul. Durata termenelor procedurale. Decaderea. Repunerea in termen.
4.Cererea de chemare in judecata. Cuprins. Timbrare. Regularizarea cererii. Introducerea cererii si constituirea dosarului. Efectele cererii de chemare in judecata. Modificarea cererii.
5.Intampinarea si cererea reconventionala.
6.Masurile asiguratorii. Sechestrul asigurator. Poprirea asiguratorie. Sechestrul judiciar. Masuri provizorii in materia dreptului de proprietate intelectuala.
7.sedinta de judecata. incheierile. Exceptiile procesuale (fara exceptia de neconstitutionalitate). Probele (subiectul, obiectul si sarcina probei. Reguli comune privind admisibilitatea si administrarea probelor. Administrarea probelor de catre avocati. Asigurarea probelor. Proba prin inscrisuri. Proba prin declaratiile martorilor. Marturisirea. Expertiza. Prezumtiile). Suspendarea judecatii. Perimarea. Actele procesuale de dispozitie ale partilor (renuntarea, achiesarea, tranzactia).
8.Hotararea judecatoreasca. Deliberarea si pronuntarea. Clasificarea hotararilor. Termenul de gratie. Cheltuielile de judecata. Efectele hotararii. Executarea vremelnica. indreptarea, lamurirea si completarea hotararii.
9.Apelul si caile extraordinare de atac de retractare (Contestatia in anulare. Revizuirea).
10.Proceduri speciale. Procedura necontencioasa judiciara. Ordonanta presedintiala. Oferta de plata (oferta reala) si consemnatiunea. Procedura impartelii judiciare (partajul judiciar). Divortul potrivit Noului Cod civil (art. 373-382) si Noului Cod de procedura civila (art. 915-935). Procedura ordonantei de plata. Procedura cu privire la cererile de valoarea redusa. Cautiunea judiciara.
11.Executarea silita potrivit Noului Cod de procedura civila. Scopul si obiectul executarii silite (art. 622-631). Titlul executoriu (art. 632-643). Instanta de executare (art. 651). Competenta executorului judecatoresc. Sesizarea organului de executare (art. 663-670). Prescriptia dreptului de a obtine executarea silita (art. 706-712). Contestatia la executare (art. 712-720). Intoarcerea executarii (art. 723-716).
Tematica are in vedere noul Cod de procedura civila.
In vederea pregatirii la examen, pentru materia Drept procesual civil pot fi consultate cursuri universitare, manuale, tratate, monografii si orice alta documentatie in care se trateaza tematica mentionata la fiecare materie.
In legatura cu tematica, trebuie avute in vedere si deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntate in recursuri in interesul legii si in sesizarile privind pronuntarea unei hotarari prealabile, deciziile Curtii Constitutionale si deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Lucrarile de specialitate sau orice alta documentatie, consultate in vederea pregatirii pentru examen, se vor aduce la zi, in raport cu modificarile legislative intrate in vigoare pana la data de 01.06.2015
IV. DREPT PENAL
A. PARTEA GENERALA
I. Legea penala si limitele ei de aplicare
1.Principii generale
2.Aplicarea legii penale in timp
3.Aplicarea legii penale in spatiu
II.Infractiunea
1.Dispozitii generale
2.Cauzele justificative
3.Cauzele de neimputabilitate
4.Tentativa
5.Unitatea si pluralitatea de infractiuni
6.Autorul si participantii
III. Pedepsele
1.Categoriile pedepselor
2.Pedepsele principale
3.Pedeapsa accesorie si pedepsele complementare
4.Calculul duratei pedepselor
5.Individualizarea pedepselor
a)dispozitii generale
b)circumstantele atenuante si circumstantele agravante
c)suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere
d)liberarea conditionata
IV. Masurile de siguranta
1.Dispozitii generale (art. 107,108)
2.Confiscarea speciala (art. 112)
V.Minoritatea
VI.Raspunderea penala a persoanei juridice – dispozitii generale (art. 135 – 137), nu si celelalte dispozitii din titlul VI)
VII.Cauzele care inlatura raspunderea penala
VIII.Cauzele care inlatura sau modifica executarea pedepsei
IX.Cauzele care inlatura consecintele condamnarii
X.Intelesul unor termeni sau expresii in legea penala
B. PARTEA SPECIALA
I.Infractiuni contra persoanei
1.Infractiuni contra vietii : art. 188, 189, 191, 192
2.Infractiuni contra integritatii corporale sau sanatatii: art. 193, 194, 195, 196.
3.Infractiuni savarsite asupra unui membru de familie: art. 199, 200.
4.Infractiuni contra libertatii persoanei: art. 205, 206, 207.
5.Infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale: art. 218, art. 220.
6.Infractiuni ce aduc atingere domiciliului si vietii private: art. 224, 225.
II.Infractiuni contra patrimoniului
1.Furtul: art. 228 – 232.
2.Talharia si pirateria: art. 233, 234, 236 si 237.
3.Infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii: art. 238, 242, 243, 244 si 248.
4.Distrugerea si tulburarea de posesie: art. 253, 254, 255, 256.
III.Infractiuni privind autoritatea si frontiera de stat
1.Infractiuni contra autoritatii: art. 257
IV.Infractiuni contra infaptuirii justitiei
Art. 266 – 270, art. 273, art. 279 – 281, art. 284 – 287.
V.Infractiuni de coruptie si de serviciu
1.Infractiuni de coruptie: art. 289, 290, 291, 292.
2.Infractiuni de serviciu: art. 295, 296, 297, 298 si art. 308, 309.
VI.Infractiuni de fals
1.Falsuri in inscrisuri: art. 320, 321, 322, 323 si 326, 327.
VII.Infractiuni care aduc atingere unor relatii privind convietuirea sociala
1.Infractiuni contra familiei: art. 377, 378, 379.
Lucrarile de specialitate sau orice alta documentatie, consultate in vederea pregatirii pentru examen, se vor aduce la zi, in raport cu modificarile legislative intrate in vigoare pana la data de 01.06.2015.
V.DREPT PROCESUAL PENAL
A.PARTEA GENERALA
I.Principiile si limitele aplicarii legii procesuale penale (art. 1 – 13)
II.Actiunea penala si actiunea civila in procesul penal (art. 14 – 28)
III.Participantii in procesul penal (art. 29 – 96)
IV.Probele, mijloacele de proba si procedeele probatorii
1.Reguli generale (art. 97 – 103)
2.Audierea persoanelor (art. 104 – 124 si art. 131) - fara dispozitiile din sectiunea privind protectia martorilor
V.Masurile preventive si alte masuri procesuale
1.Masurile preventive (art. 202 – 244)
2.Masurile asiguratorii, restituirea lucrurilor si restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunii (art. 249 – 252 si 253 – 256) - fara dispozitiile art. 2521 – 2524
VI.Acte procesuale si procedurale comune
1.Citarea, comunicarea actelor procedurale si mandatul de aducere (art. 257 – 267)
2.Termenele (art. 268 – 271)
3.Nulitatile (art. 280 – 282)
B.PARTEA SPECIALA
I.Urmarirea penala (art. 285 – 341)
II.Camera preliminara (art. 342 – 348)
III.Judecata
1.Dispozitii generale (art. 349 – 370)
2.Judecata in prima instanta (art. 371 – 407)
3.Apelul (art. 408 – 425)
4.Contestatia (art. 4251)
5.Contestatia in anulare (art. 426 – 432)
IV.Proceduri speciale
1.Acordul de recunoastere a vinovatiei (art. 478 – 488)
2.Procedura in cauzele cu infractori minori (art. 504 – 520)
3.Procedura reabilitarii (art. 527 – 537)
V.Executarea hotararilor penale
1.Dispozitii generale: art. 550-554 (fara celelalte dispozitii din Titlul V).
In vederea pregatirii la examen, pentru materiile drept penal, drept procesual penal, pot fi consultate cursuri universitare, manuale, tratate, monografii si orice alta documentatie in care se trateaza tematica mentionata la fiecare materie.
Lucrarile de specialitate sau orice alta documentatie, consultate in vederea pregatirii pentru examen, se vor aduce la zi, in raport cu modificarile legislative intrate in vigoare pana la data de 01.06.2015.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii