Augustin Lazar il sfideaza pe Tudorel Toader

Data: 18 March 2019, 16:20 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1309 afisari

Procurorul General Augustin Lazar (foto dreapta) il sfideaza pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader (foto stanga).


Lazar a anuntat luni, 18 martie 2019, ca va candida pentru un nou mandat la conducerea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in cadrul procedurii anuntate saptamana trecuta de catre Toader privind selectarea candidatilor la sefia PICCJ, dintre care ministrul Justitiei sa-i propuna un nume presedintelui Klaus Iohannis, in vederea numirii (click aici pentru a citi).

Sfidarea consta in faptul ca Augustin Lazar candideaza tocmai pentru postul din care Tudorel Toader l-a vrut dat afara. Amintim ca pe 24 octombrie 2018, ministrul Justitiei a anuntat ca, in urma raportului de evaluare efectuat fata de activitatea profesionala a lui Augustin Lazar, a declansat procedura de revocare a acestuia din functia de Procuror General. Cu toate acestea, o zi mai tarziu, Klaus Iohannis a anuntat ca nu da curs cererii de revocare.

In anuntul facut luni, 18 martie 2019, Lazar argumenteaza ca vrea un nou mandat pentru continuarea proiectelor initiate, a modernizarii Ministerului Public, precum si a dezvoltarii cooperarii judiciare internationale. Alt motiv invocat de Augustin Lazar se refera la faptul ca mai multi procurori s-ar fi pronuntat in favoarea unei stabilitati la nivelul managementului Ministerului Public.

Comunicatul Ministerului Public:

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, domnul Augustin Lazar, aduce la cunostinta publicului faptul ca isi va depune candidatura in cadrul procedurii declansate de ministrul justitiei pentru selectarea procurorului in vederea efectuarii propunerii de numire in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, functie vacanta incepand cu data de 28 aprilie 2019.

Obtinerea unui nou mandat ar reprezenta posibilitatea continuarii proiectelor initiate, a procesului de modernizare si consolidare institutionala a Ministerului Public in scopul continuarii obtinerii de rezultate pozitive in activitate, a reprezentarii convingatoare a intereselor generale ale corpului social, apararii neconditionate si de calitate a ordinii de drept, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

Continuarea exercitarii functiei de procuror general este utila si din perspectiva dezvoltarii cooperarii judiciare internationale in contextul racordarii internationale la sistemul de valori judiciare europene. In acest sens, reamintim obligatia respectarii angajamentelor ce decurg din exercitarea de catre Romania a presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. Astfel, in cursul lunii octombrie 2018, la Forumul Consultativ al Procurorilor Generali si Sefilor Procuraturilor Statelor membre ale Uniunii Europene, eveniment anual organizat la sediul Eurojust de la Haga de catre statele care detin presedintia Consiliului Uniunii Europene, Ministerului Public din Romania i s-au incredintat prerogativele organizarii celei de-a 14-a intalniri a Forumului, alaturi de Finlanda. Manifestarea va reprezenta primul eveniment judiciar organizat de Ministerul Public din Romania cu impact pentru toate procuraturile din Uniunea Europeana, avand un rol esential in stabilirea agendei si a temelor care vor fi dezbatute.

De asemenea, in perioada urmatoare Ministerul Public va co-organiza mai multe evenimente internationale. Astfel, in cursul lunii aprilie 2019, Ministerul Public din Romania, in colaborare cu Asociatia Internationala a Procurorilor Francofoni (AIPPF) si Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF), va organiza la Bucuresti o conferinta regionala avand ca tematica independenta procurorilor, respectiv protectia prin mijloacele dreptului penal a patrimoniului cultural national.

Totodata, pe 23 mai 2019, sub egida Eurojust, la Haga, in Olanda, va fi organizata cea de-a 4-a Zi impotriva impunitatii cu privire la infractiunile de genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii. Ziua Impotriva Impunitatii se organizeaza anual, incepand din 2016, pe 23 mai, fiind prezidata de statul care asigura presedintia Consiliului Uniunii Europene la momentul respectiv, fiind organizata in cooperare cu Reteaua Europeana de cercetare a genocidului, crimelor de razboi si crimelor impotriva umanitatii. Scopul acestei manifestari este acela de a promova cercetarea de catre statele membre, la nivel national, a genocidului, crimelor de razboi si crimelor impotriva umanitatii, de a recunoaste eforturile facute in acest scop de a reafirma angajamentul global al Uniunii Europene de a continua lupta impotriva impunitatii fata de aceste crime.

In urmatorii ani trebuie continuata activitatea de implementare a programelor cu finantare externa semnate si coordonate de procurorul general, programe care reprezinta cea mai mare investitie financiara in infrastructura informatica a Ministerul Public si in formarea profesionala. Aceste programe sunt:

- ”Intarirea capacitatii Ministerului Public de punere in aplicare a noilor prevederi ale codurilor penale in domeniul audierilor” – SIPOCA53 (Bugetul proiectului: 54.785.517,47 lei ; perioada estimata de implementare: 27 iulie 2017- 27 iulie 2020);

- ”Intarirea capacitatii Ministerului Public de punere in executare a unor procedee probatorii vizand perchezitiile informatice” – SIPOCA 54 (Bugetul proiectului: 14.273.724,29 lei; perioada estimata de implementare: 27 iulie 2017- 27 iulie 2020);

- Mecanismul financiar Norvegian 2014-2021 – „Lupta impotriva criminalitatii si coruptiei” (Buget estimat: 4.250.000 euro; perioada estimata de implementare: 27 noiembrie 2018 – 27 noiembrie 2021);

- ISFP-2017-AG-FORENSIC-821555 „Schimburi de informatii in materia modurilor de operare in infractiunile cu violenta” MEMO (Buget estimat: 527.296 Euro, perioada estimata de implementare: 1 octombrie 2018 – 31 martie 2020);

- ISFP-2017-AG-THBX- 815267 „Intarirea capacitatii de combatere a traficului de persoane si a produselor acestei infractiuni prin investigatii financiare avansate” WESTEROS (Buget estimat: 313.396 euro, perioada estimata de implementare: 14 septembrie 2018 – 13 septembrie 2020);

- ISFP-2017-AG-DRUGS-822561 „Combaterea coordonata a noilor tendinte in traficul de droguri”– SNOW WHITE (Buget estimat: 419.352 euro, perioada estimata de implementare: 1 decembrie 2018 – 1 decembrie 2020);

- HOME/2015/ISFP/AG/LETX/8776 „Formare profesionala in domeniul operatiunilor sub acoperire online pentru combaterea criminalitatii cibernetice” CY-OPS (Bugetul proiectului: 348.665 euro, perioada de implementare: 15 februarie 2017 – 14 august 2018).

Nu in ultimul rand, depunerea candidaturii raspunde asteptarilor colegilor procurori care considera ca in aceasta perioada, cu multiple provocari pentru sistemul judiciar, trebuie asigurata stabilitatea la nivelul managementului Ministerului Public in special in privinta promovarii valorilor europene, inclusiv prin dialog, cooperare loiala si respect reciproc cu celelalte puteri ale statului.

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*