Asociatia Procurorilor din Romania, apel catre Parlament pentru corectarea OUG nr. 6/11.03,2016 privind unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal
Data: 15 March 2016, 14:44 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1524 afisari
Presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, conf. univ. dr. Constantin Sima (foto), a transmis presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, marti 15 martie 2016, o scrisoare deschisa in care solicita Parlamentului Romaniei sa-si exercite prerogativele constitutionale, cu celeritate, in sensul declansarii procedurii de adoptare a Ordonantei de Urgenta nr. 6/11.03.2016 privind unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal si al corectarii inadvertentelor din cuprinsul actului normativ.
Scrisoarea deschisa:
"PARLAMENTUL ROMANIEI SI RESPECTUL DE SINE
Scrisoare deschisa catre Autoritatea legislativa
Domnule Presedinte al Senatului,
Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor,
Adoptarea de catre Curtea Constitutionala a Deciziei nr. 51 din 16 februarie 2016 a avut un larg ecou in societatea romaneasca si a dat ocazia unor intense dezbateri publice.
O parte a opiniei publice a considerat ca este un moment de triumf al principiului predictibilitatii si previzibilitatii in legislatie, prevazut in Constitutie si Conventia Europeana a Drepturilor Omului, alta parte, mai restransa, a considerat ca se aduce atingere capacitatii de a combate in mod eficient coruptia, crima organizata si terorismul.
Publicarea considerentelor deciziei a generat o stare de neliniste in randul organelor judiciare, care a fost rezolvata de Executiv prin adoptarea cu promptitudine a Ordonantei de Urgenta nr. 6 din 11 martie 2016 prin care s-a incercat punerea de acord a legislatiei in vigoare cu Decizia nr. 51/2016 a Curtii Constitutionale.
De aceasta data dezbaterile au fost si mai aprinse de la ideea ca Executivul a legiferat contrar prevederilor Constitutiei, in domeniul restrangerilor drepturilor si libertatilor fundamentale, si ca serviciile de informatii au iesit din aceasta confruntare mai puternice decat au intrat, pana la afirmatia unora din initiatorii ordonantei de urgenta ca astfel de interpretari sunt pur si simple aberante.
Unii reprezentanti ai societatii civile au pus problema sesizarii Avocatului Poporului pentru a ataca de indata Ordonanta de Urgenta la Curtea Constitutionala, altii au incercat sa linisteasca opinia publica declarand ca, de fapt, nu sunt decat niste masuri provizorii, pentru a asigura functionalitatea urmaririi penale in cauzele aflate pe rol.
Una peste alta, astfel de discutii sunt normale intr-o societate democratica daca starea de confuzie si nemultumire nu dureaza prea mult.
Iata de ce este momentul ca Parlamentul Romaniei sa-si exercite prerogativele constitutionale cu celeritate, declansand procedura de adoptare a Ordonantei de Urgenta si corectand inadvertentele acestui act normativ.
Sa nu lasam ca un act provizoriu sa actioneze ani de-a randul pana cand Parlamentul sa se pronunte asupra acestuia si nici sa nu lasam doar Curtii Constitutionale sarcina corectarii exceselor normative.
Cu atat mai mult cu cat ne aflam intr-un an electoral, Parlamentul ca for legislativ ales prin vot direct, universal, egal si secret trebuie sa faca dovada ca merita nu numai respectul cetatenilor care l-au votat ci si respectul de sine.
PRESEDINTELE ASOCIATIEI PROCURORILOR DIN ROMANIA
Conf. univ. dr. Constantin Sima"
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii