Articol din Legea CSM, declarat neconstitutional

Data: 31 May 2018, 17:14 | autor: L.J. | 1 comentarii | 1927 afisari

Curtea Constitutionala a admis joi, 31 mai 2018, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.51 alin.(3) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.


Judecatorii constitutionali au decis ca dispozitiile art.51 alin.(3) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii sunt constitutionale doar in masura in care se interpreteaza ca “recursul” prevazut de acestea este o cale devolutiva de atac impotriva hotararilor sectiilor Consiliului Superior al Magistraturii pronuntate in materie disciplinara: “Dispozitiile art.51 alin.(3) din Legea nr.317/2004 - potrivit carora, impotriva hotararilor sectiilor Consiliului Superior al Magistraturii, pronuntate in materie disciplinara, se poate exercita recurs la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie - nu asigura un remediu efectiv, asa cum impun dispozitiile art.134 alin.(3) din Constitutie si jurisprudenta constanta a Curtii Constitutionale si a Curtii Europene a Drepturilor Omului”.

In aceeasi sedinta, CCR a respins, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.97 pct.1 si 4 din Codul de procedura civila.

 

Comunicatul Curtii Constitutionale:

"In ziua de 31 mai 2018, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.a) teza intai din Constitutie si al art.11 alin.(1) lit.A.a) si art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a pronuntat asupra exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.51 alin.(3) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii si ale art. 97 pct.1 si 4 din Codul de procedura civila.

In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constitutionala:

1. A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.51 alin.(3) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii sunt constitutionale doar in masura in care se interpreteaza ca 'recursul' prevazut de acestea este o cale devolutiva de atac impotriva hotararilor sectiilor Consiliului Superior al Magistraturii pronuntate in materie disciplinara;

2. A respins, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.97 pct.1 si 4 din Codul de procedura civila.

In motivarea solutiei de admitere pronuntate, Curtea a retinut, in esenta, ca, potrivit Codului de procedura civila, recursul este o cale extraordinara de atac, nedevolutiva. Or, calea de atac impotriva hotararilor sectiilor Consiliului Superior al Magistraturii, pronuntate in materie disciplinara, trebuie sa fie una efectiva, devolutiva, care sa asigure toate garantiile dreptului de acces la instanta si al unui proces echitabil, prin luarea in considerare a tuturor aspectelor şi prin verificarea atat a legalitatii procedurii, cat si a temeiniciei hotararii instantei disciplinare, acesta fiind si sensul art.134 alin.(3) din Constitutie.

Dispozitiile art.51 alin.(3) din Legea nr.317/2004 - potrivit carora, impotriva hotararilor sectiilor Consiliului Superior al Magistraturii, pronuntate in materie disciplinara, se poate exercita recurs la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie - nu asigura un remediu efectiv, asa cum impun dispozitiile art.134 alin.(3) din Constitutie si jurisprudenta constanta a Curtii Constitutionale si a Curtii Europene a Drepturilor Omului.

De asemenea, lipsa unui remediu efectiv impotriva hotararilor sectiilor Consiliului Superior al Magistraturii, pronuntate in materie disciplinara, care sa permita instantei analiza cauzei sub toate aspectele, este de natura sa conduca la incalcarea dreptului fundamental la un proces echitabil, sub aspectul dreptului de acces la o instanta, prevazut de art.21 din Constitutie; aceasta intrucat, pe calea recursului reglementat de Codul de procedura civila, nu se pot invoca motive de netemeinicie a hotararii atacate, ci numai motive de nelegalitate, iar in recurs nu se pot administra probe, cu exceptia inscrisurilor noi.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei de judecata care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul de 5 Judecatori.

Argumentele retinute in motivarea solutiilor pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

Comentarii

# Rotar date 31 May 2018 18:48 0

Decizii corecte.

Adauga comentariu

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*