ANPC vs. Telekom. Sentinta TMB in materia clauzelor privind despagubirile pentru incetarea contractului din culpa sau la initiativa clientului inainte de expirarea perioadei minime
Data: 08 February 2016, 17:29 | autor: C.G. | 0 comentarii | 3656 afisari
Tribunalul Municipiului Bucuresti a stabilit, prin sentinta nr. 785 din 05 februarie 2016, ca despagubirile solicitate de operatorul de telecomunicatii Telekom pentru incetarea contractului privind pachetul de servicii inainte de expirarea perioadei minime prevazute in contract sunt abuzive. Instanta a obligat compania sa elimine clauza din toate contractele de adeziune in curs de executare.
Hotararea, care poate fi atacata cu apel, a fost pronuntata de judecatorii de la Sectia a II-a Contencios Administrativ si Fiscal a TMB in dosarul nr. 3273/2/2015, in care Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor este reclamant.
Solutia pe scurt:
„Admite in parte cererea. Constata caracterul abuziv al clauzei inserate la pct. 3 din contractul incheiat de parata cu clientul D.E. conform ofertei din 16.01.2014, in sensul ca despagubirile pentru incetarea contractului privind pachetul de servicii din culpa sau la initiativa clientului inainte de expirarea perioadei minime sunt in cuantum de: 223,2 euro cu TVA (mai mult de 18 luni ramase pana la expirarea perioadei minime), de 167,4 euro cu TVA (intre 13 si 18 luni ramase pana la expirarea perioadei minime), 111,6 euro cu TVA (intre 7 si 12 luni ramase pana la expirarea perioadei minime), respectiv 55,8 euro cu TVA (mai putin de 6 luni ramase pana la expirarea perioadei minime). Mentine procesul verbal nr. 0654827/1295/08.05.2014 in ceea ce priveste constatarea caracterului abuziv al clauzei mentionate mai sus. Aplica paratei sanctiunea amenzii contraventionale in cuantum de 200 lei pentru incalcarea prevederilor art. 1 alin. 3 din Legea nr. 193/2000. Obliga parata sa modifice toate contractele de adeziune in curs de executare, precum si sa elimine clauza abuziva din contractele preformulate de acelasi tip, destinate a fi utilizate in cadrul activitatii profesionale. Admite exceptia lipsei calitatii procesuale active pe capatul de cerere avand ca obiect restituirea catre clientii paratei a sumelor de bani incasate in temeiul clauzelor abuzive si respinge acest capat de cerere ca fiind formulat de o persoana fara calitate procesuala activa. Cu apel in 30 de zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Bucuresti, Sectia a II-a de contencios administrativ si fiscal. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei azi, 05.02.2016”.
sursa foto: www.newsit.ro
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii