AMR solicita punerea in dezbatere publica a proiectului de lege privind salarizarea bugetarilor
Data: 18 April 2016, 11:39 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1392 afisari
Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatorul Gabriela Baltag (foto), solicita punerea in dezbatere publica a proiectului de lege privind salarizarea personalului din sectorul bugetar. Intr-un comunicat de presa emis duminica, 17 aprilie 2016, presedintele AMR arata ca „un astfel de proiect nu poate fi realizat in graba, unilateral si nici nu poate fi expediat intr-o procedura de urgenta, fara consultarea reala si intr-un termen rezonabil a celor carora li se adreseaza”.
Comunicatul AMR:
„Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) solicita public, tuturor factorilor de decizie care au participat la redactarea actualului proiect de lege a salarizarii personalului din sectorul bugetar, comunicarea variantei oficiale, aceasta impunandu-se, in mod evident, a fi supusa dezbaterii publice, deindata, astfel cum s-a mentionat si in declaratiile din ultimele zile, neexistand nicio justificare obiectiva pentru eludarea acestei proceduri.
Proiectul de lege reprezinta un obiectiv cu un impact social deosebit intrucat de acesta depind siguranta si stabilitatea financiara a unui segment important al populatiei, motiv pentru care nici familiei ocupationale 'justitie', parte a sistemului bugetar, nu ii este indiferenta modalitatea de redactare, prevederile si conditiile concrete de adoptare. Un astfel de proiect nu poate fi realizat in graba, unilateral si nici nu poate fi expediat intr-o procedura de urgenta, fara consultarea reala si intr-un termen rezonabil a celor carora li se adreseaza.
Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) precizeaza ca, incepand cu luna februarie a acestui an, in baza Ordinului 396/C din 08.02.2016 emis de Ministrul Justitiei, s-a alaturat Grupului de lucru infiintat pentru pregatirea modificarilor Legilor Justitiei, intalnirile acestui grup desfasurandu-se, cu mici exceptii, saptamanal, fara nicio absenta a reprezentantilor asociatiei care au tratat cu maxima responsabilitate aceasta desemnare. Cu toate acestea, in mod cel putin surprinzator, au luat cunostinta de existenta proiectului anterior mentionat doar cu cateva zile in urma, din presa, formula pe care executivul intentiona sa o promoveze fiind primita 'pe surse', si nu prin grija celor care ar fi trebuit sa depuna toate diligentele in acest sens.
Din aceste considerente, Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) nu poate accepta discursul public invocat de reprezentantii Ministerului Justitiei, ca fiind intemeiat pe transparenta si dialog, in conditiile in care acestia nu isi respecta integral promisiunile asumate.
Declaratiile ministrului justitiei, de saptamana trecuta, referitoare la faptul ca 'tara este in criza' si ca liderii organizatiilor sindicale ar trebui sa cunoasca acest lucru, aminteste, in absenta unor date concrete, despre un alt comportament care a avut grave repercusiuni asupra sistem bugetar, justitia traind, la randul ei, umilinta si nesiguranta, cu efecte ce nu au mai fost nicicand pe deplin remediate.
Intelegem ca doamna ministru Alexandra-Raluca Pruna cunoaste pe deplin situatia economica a tarii, desi nici pana in prezent, dupa aproape 5 luni de la preluarea portofoliului, nu a reusit sa lamureasca motivul pentru care institutia pe care o reprezinta, Ministerul Justitie, a ramas singurul ordonator principal de credite care nu a inlaturat inechitatile, respectiv nu a aplicat Legea nr. 71/2015, in timp ce toti ceilalti ordonatori principali de credite din sistemul judiciar, si anume, Inalta Curte de Casatie si Justitie, DNA, DIICOT si Consiliul Superior al Magistraturii au aplicat acest act normativ.
O asemenea situatie de neputinta a fost marturisita recent de ministrul justitiei in sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de 14 aprilie 2016, fara ca aceasta declaratie sa poata reprezenta o impacare pentru cei ce infaptuiesc justitia, si anume aceia care muncesc in conditii provocatoare, in fiecare zi, in judecatorii, tribunale si curti de apel, dar pe care titularul discursului public uita sa-i aminteasca, mai intotdeauna.
In acelasi context, motivul nealocarii bugetare a resurselor necesare pentru inlaturarea inechitatilor generate de neinspiratele Legi nr. 284/2010 si nr. 285/2010, invocat de ministrul justitiei, doamna Alexandra-Raluca Pruna, la intalnirea cu asociatiile profesionale ale magistratilor, din data de 26.11.2015, a determinat personalul din justitie sa populeze cu mii de actiuni rolul instantelor pentru a-si recupera drepturile de care a fost prejudiciat, cu atat mai mult ca acestea au fost recunoscute de toti ceilalti ordonatori principali de credite din sistemul judiciar, astfel cum am mentionat.
Asociatiile profesionale ale magistratilor au reiterat, cu ocazia tuturor demersurilor realizate pe aceasta tema, dorinta de stingere a litigiilor in mod amiabil, in conditiile identificarii si aplicarii unui remediu pentru inechitati, dar au ramas numai cu o incredere spulberata de recenta atitudine adoptata in problema proiectului de lege a salarizarii.
Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), in virtutea mandatului de reprezentare a membrilor sai, dar si ca dovada a respectarii conduitei pe care si-a asumat-o, a declarat si sustine in continuare ca nu poate accepta cu indiferenta comportamentul autoritatilor atunci cand acestea lipsesc de substanta principiile pe care le invoca la nivel teoretic fara, insa, a le concretiza prin vointa implementarii in practica”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii