AMR. Apel public pentru definitivarea procedurii de validare a judecatorului Norel Popescu in functia de membru al CSM
Data: 21 March 2016, 14:17 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1608 afisari
Asociatia Magistratilor din Romania, condusa de judecatorul Gabriela Baltag (foto), a inaintat, luni 21 martie 2016, presedintelui Senatului si membrilor Comisiei juridice din Senat, o scrisoare prin care face apel public pentru definitivarea procedurii de validare a judecatorului Norel Popescu in functia de membru al CSM.
Scrisoarea in care AMR isi exprima pozitia privind noua modalitate de alegere a membrilor CSM a fost trimisa inclusiv Consiliului Superior al Magistraturii.
Scrisoarea AMR:
„Domnului senator Calin Constantin Anton POPESCU TARICEANU, Presedintele Senatului Romaniei,
Stimate Domnule Presedinte,
Curtea Constitutionala a pronuntat decizia nr. 375 din 06.07.2005 referitoare la sesizarile de neconstitutionalitate a Legii privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, publicata in M. Of. nr. 591/08.07.2005. Examinand obiectiile de neconstitutionalitate invocate in ceea ce priveste reforma in domeniul justitiei, anume cele referitoare la Titlul XV pentru modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, instanta de contencios constitutional a retinut:
„… Constitutia Romaniei prevede in art.133 alin.(4) ca durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani. Dispozitiile Constitutiei sunt imperative si, potrivit principiilor statului de drept, sunt obligatorii erga omnes, inclusiv pentru Parlament ca autoritate legiuitoare. Asa dar, Parlamentul nu poate, fara incalcarea Constitutiei, sa micsoreze durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, nici printr-o dispozitie explicita si nici - asa cum este cazul textului cuprins in alin. (1) al art. II din Legea criticata, - printr-o dispozitie a carei aplicare produce un asemenea efect….”1.
Potrivit dispozitiilor art. 54 alin. 1 din Legea nr. 317/2004:
„Durata mandatului membrilor alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fara posibilitatea reinvestirii…”2.
Conform prevederilor art. 133 alin. 4 din Constitutia Romaniei:
„Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani”3.
In 2010, cu ocazia desfasurarii alegerilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii din acel an, Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a contestat Hotararea nr. 565 din 01.07.2010 a Plenului CSM prin intermediul careia a fost emis Anuntul pentru alegerea membrilor CSM in sensul modificarii art. 1 din aceasta hotarare care nu prevedea doua locuri pentru judecatorii de tribunale, fiind retinut un singur loc, care nu a prevazut doua locuri pentru procurorii de pe langa tribunale, fiind retinut un singur loc si care, nu a prevazut niciun loc pentru procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau Parchetul National Anticoruptie, contrar prevederilor art. 3, 4 si 5 din Legea nr. 317/2004.
Pentru trei dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii, in functie la acea data, anume pentru judecator Ana Cristina Labus si pentru procurorii Bogdan Licu si Gratiana Petronela Isac s-a retinut ca mandatele incepute mai tarziu, nu erau epuizate, nefiind implinit termenul de 6 ani, motiv pentru care locurile ocupate de acestia nu au fost considerate „libere” pentru alegerile CSM din anul 2010.
Litigiul declansat, privind Hotararea 565 din 01.07.2010 a Plenului CSM, inregistrat sub nr. 6220/1/2010, a fost solutionat de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VIII –a Contencios Administrativ si Fiscal prin sentinta civila nr. 3081 din 19.04.2011 in sensul respingerii ca neintemeiata a actiunii formulate de Asociatia Magistratilor din Romania (AMR). A fost admisa insa exceptia de nelegalitate a prevederilor art. 33 alin. 3 din Regulamentul privind procedura alegerii membrilor CSM, regulament aprobat prin Hotararea nr. 327/24.08.2005 a Plenului CSM, exceptie invocata de cei trei membri CSM aflati in executarea mandatelor, intervenienti in cauza respectiva.
Si in prezent, toate dispozitiile legale, vorbesc in continuare despre o durata de 6 ani a mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, indiferent cat de putin mai suntem astazi fiecare dispusi sa acceptam aceasta realitate.
In anul 2010, Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a fost singura asociatie profesionala care a contestat faptul ca nu toate locurile prevazute in structura Consiliului, dintre cele eligibile, au fost mentionate in Hotararea nr. 565 din 01.07.2010 a Plenului CSM prin intermediul careia a fost emis Anuntul pentru alegerile care urmau sa se desfasoare in acel an.
Sentinta civila nr. 3081 din 19.04.2011 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VIII –a Contencios Administrativ si Fiscal a ramas definitiva si irevocabila prin neexercitarea recursului, Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) neputand sa sustina, peste garantiile oferite de legea fundamentala, dar si raportat la cele inserate in legea speciala, peste dezlegarile date de Curtea Constitutionala prin adoptarea deciziei nr. 375 din 06.07.2005, ca, prevederile art. 33 alin. 3 din Regulamentul privind procedura alegerii membrilor CSM au o valoare superioara legii, in intelesul descris mai inainte.
Din aceste considerente, astazi, exploatarea diferita, cu o alta interpretare data Hotararii Senatului nr. 28/2016 din data de 7 martie 2016, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 181 din 10 martie 2016, prin intermediul careia s-a dispus modificarea mai multor hotarari ale Senatului cu privire la durata mandatelor unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, validati anterior, prin intermediul carora acestia vor ramane in exercitarea mandatului pana la implinirea termenului de 6 ani, reprezinta o abordare pe care Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) nu poate sa o impartaseasca.
Dimpotriva, ingrijorarea noastra concreta este legata, in prezent, de nefinalizarea procedurii de validare a colegului nostru, domnul judecator Norel Popescu, declarat ales in calitatea de membru CSM, din partea tribunalelor, la alegerile care s-au finalizat in luna mai 2014, acum aproape doi ani in urma.
Intelegem ca desi Consiliul Superior al Magistraturii a indeplinit toate formalitatile corespunzatoare dupa finalizarea alegerilor desfasurate in anul 2014, presedintele Comisiei juridice de numiri, disciplina, imunitati si validari din cadrul Senatului a solicitat Consiliului, in cursul anului 2015, relatii care depasesc preocuparilor pe care ar trebui sa le aiba in procedura de validare a unui membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
Este firesc sa ne preocupe aceasta situatie si sa ne straduim sa identificam care sunt justificarile pentru care un reprezentant autentic al judecatorilor este impiedicat sa ocupe, in mod definitiv, locul pe care-l are garantat, urmare a votului exprimat de judecatori.
Prin aceasta conduita, in absenta dovedirii incalcarii legii, in procedura de alegere a domnului Norel Popescu, in calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, astfel cum dispun prevederile art. 18 alin. 4 din Legea nr. 317/2004, factorul politic nu poate fi autorizat sa intervina si, din acest considerent, nu este posibil sa acceptam refuzul validarii alegerii de atat de mult timp. Daca am accepta o alta explicatie, peste lege, ar trebui sa ne gandim ca vointa magistratilor, exprimata printr-un vot care nu sufera de niciun viciu de procedura, poate fi supusa cenzuri oricand de catre factorul politic.
Din aceste considerente facem un apel public pentru definitivarea procedurii de validare a domnului judecator Norel Popescu, ales in calitate de membru in Consiliul Superior al Magistraturii din partea tribunalelor, la alegerile care s-au desfasurat in anul 2014.
Cu deosebita consideratie,
Judecator Gabriela Baltag,
Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania”.
1 Decizia nr. 375 din 06.07.2005 a Curtii Constitutionale referitoare la sesizarile de neconstitutionalitate a Legii privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, publicata in M. Of. al Romaniei nr. 591 din 08.07.2005;
2 Legea nr. 317 din 01.07.2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii republicata;
3 Constitutia Romaniei, publicata in M. Of. al Romaniei, Partea I, anul 171 (XV) – nr. 767 din data de 31 octombrie 2003.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii