Adjunctul DNA Marius Iacob: "Am demisionat"
Data: 19 March 2019, 12:25 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1288 afisari
Procurorul Marius Iacob (foto) si-a dat demisia marti, 19 martie 2019, din functia de procuror-sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie.
Gestul vine la o zi dupa ce acelasi magistrat a primit o sanctiune din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Contactat de Lumea Justitiei, procurorul a confirmat ca a luat decizia de demisiona din functia de adjunct al DNA: „Da, este adevarat, am demisionat! Demisia mea este un gest de onoare. Nu vreau sa expun institutia”.
Mai precis, este vorba despre aplicarea, de catre ICCJ, a sanctiunii disciplinare constand in avertisment atat pe numele lui Marius Iacob, cat si pe numele procuroarei DNA Carmen Simona Ricu (click aici pentru a citi). Concret, ICCJ a admis recursul declarat de Inspectia Judiciara impotriva unei hotarari prin care Sectia pentru procurori in materie disciplinara din CSM a respins actiunea disciplinara a Inspectiei Judiciare fata de Marius Iacob.
Cei doi procurori au fost gasiti vinovati de savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. m teza a II-a din Legea 303/2004: „nerespectarea in mod nejustificat (...) a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”.
Inspectia Judiciara l-a trimis in judecata disciplinara pe Marius Iacob pe 4 mai 2018, in legatura cu desemnarea Simonei Ricu pentru a reprezenta DNA la judecarea cauzei vizand suspendarea executarii unui ordin ce o privea pe procuroarea ex-DNA Mihaiela Moraru Iorga (care in prezent activeaza la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau).
Chiar daca este cea mai usoara sanctiune disciplinara, avertismentul aplicat definitiv de catre instanta suprema face ca lui Marius Iacob sa-i fie aplicabile dispozitiile articolului 54, alineatul 4 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, raportate la art. 51 alin. 2 lit. c din acelasi act normativ. Cu alte cuvinte, orice sanctiune disciplinara face ca procurorul sa fie revocat din functiile de conducere pe care le detine in PICCJ, DNA sau DIICOT.
Prevederile legale invocate:
„Articolul 51 (...)
(2) Revocarea din functia de conducere a judecatorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori, din oficiu sau la propunerea adunarii generale ori a presedintelui instantei, pentru urmatoarele motive: (...)
c) in cazul aplicarii uneia dintre sanctiunile disciplinare.
(...)
Articolul 54 (...)
(4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului general al Directiei Nationale Anticoruptie ori Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cu avizul Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2), care se aplica in mod corespunzator”.
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii