VERDICTUL CCR PRIVIND HOTARAREA SENATULUI - “Asemenea critici, de natura sa puna in discutie masurile ce vor fi luate in urma anchetei parlamentare, nu au incidenta in cauza de fata”
Data: 29 July 2019, 11:55 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1342 afisari
Lumea Juridica prezinta motivarea Deciziei 416/2019 privind solutionarea sesizarii avand ca obiect Hotararea Senatului nr.4 din 11 februarie 2019 privind incuviintarea desfasurarii unei anchete parlamentare de catre o comisie permanenta, formulata de Grupul parlamentar al Partidului National Liberal din Senat.
Obiectul sesizarii Curtii Constitutionale il constituie Hotararea Senatului Romaniei nr.4 din 11 februarie 2019 privind incuviintarea desfasurarii unei anchete parlamentare de catre o comisie permanenta, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.113 din 13 februarie 2019, avand urmatorul cuprins:
”Art 1.- Se incuviinteaza desfasurarea unei anchete parlamentare de catre Comisia economica,industrii si servicii privind investigatia efectuata de Consiliul Concurentei,deschisa prin Ordinul presedintelui Consiliului Concurentei nr.420/2008 si avand ca obiect posibila incalcare a prevederilor art.5 alin.(1) din Legea concurentei nr.21/1996,republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art.81 alin.(1)/1 din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene de catreintreprinderile active pepiata serviciilor bancare si interbancare din Romania.
Art.2. - Ancheta parlamentara prevazuta la art.1 are drept scop si obiective analizarea si clarificarea aspectelor cuprinse in raportul privindi nvestigatia realizata de Consiliul Concurentei, a elementelor care au stat la baza intocmirii acestuia, precum si a modului in care a fost dispusa inchiderea investigatiei prin Ordinul presedintelui Consiliului Concurentei nr.260/2013.
Art.3. - Concluziile anchetei parlamentare realizate de Comisia economica, industrii si servicii vor fi cuprinse intr-un raport ce va fi prezentat Biroului permanent in termen de 60 de zile”.
Autorii sesizarii afirma, in esenta, ca desfasurarea unei anchete parlamentare cu privire la activitati specifice Consiliului Concurentei, prin intermediul Comisiei economice, de industrii si servicii din Senatul Romaniei, contravine dispozitiilor constitutionale invocate, in sensul lipsei de competenta a unei astfel de comisii de a desfasura ancheta in cauza. Se subliniaza ca ”nu se poate accepta ca Senatul sau Camera Deputatilor sa stabileasca prin hotarare atributii de ancheta parlamentara pentru anumite comisii permanente in afara competentelor legale si regulamentare ale acestor comisii.
Extras din decizia CCR:
Citește continuarea pe Monitorul Justiției
Adauga comentariu
ATENTIE
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii